Energiprisene bidrar til lavere prisvekst i mars.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Saken oppdateres.
Prisveksten i eurosonen (KPI) lå på 2,2 prosent i mars, sammenlignet med samme tid for et år siden. Det viser foreløpige tall fra Eurostat.
På forhånd var det ventet at den skulle roe seg til nettopp 2,2 prosent, ifølge analytikerestimater Bloomberg har samlet.
Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi, mat, alkohol og tobakk, kom ned i 2,4 prosent. Det var ventet at den skulle falle til 2,5 prosent.
Euro-inflasjonen har ligget litt høyere enn sentralbankens mål om to prosent de siste månedene, etter at den var under grensen i fjor høst. I februar lå prisveksten på 2,4 prosent på årsbasis, mens kjerneinflasjonen landet på 2,6 prosent.
Les på E24+
Det er bare å holde seg fast
Prisen på tjenester drar opp
Energiprisene falt med 0,7 prosent i mars sammenlignet med samme måned i fjor. I februar var energiprisene fortsatt 0,2 prosent høyere enn året før.
Tjenester er fortsatt den kategorien som bidrar mest til prisveksten, med en årlig økning på 3,4 prosent. Dette er likevel lavere enn i februar, da tjenesteprisene steg med 3,7 prosent.
Mat, alkohol og tobakk ble derimot dyrere i mars, med en prisvekst på 2,9 prosent mot 2,7 prosent måneden før.
Blant landene i eurosonen er det store forskjeller. Frankrike har den laveste inflasjonen med bare 0,9 prosent, mens Slovakia topper listen med 4,3 prosent.
I Tyskland, eurosonens største økonomi, falt inflasjonen fra 2,6 prosent i februar til 2,3 prosent i mars.
Toll og forsvar sår tvil om rentekutt
Det er flere usikkerhetsmomenter som preger europeisk økonomi for tiden. Donald Trump har varslet om en rekke tolløkninger på import til USA. Flere av de rammer Europa direkte, som 25 prosent toll mot EU, tilleggstoll på biler, og toll på stål og aluminium. Flere økonomer har påpekt at toll blant annet kan bidra til økt inflasjonspress.
Samtidig er alles øyne rettet mot onsdag kveld og Donald Trumps mye omtalte «frigjøringsdag» da en rekke nye tollsatser innføres på varer som importeres til USA.
Europeiske ledere snakker også om at det må investeres mer i forsvar og rustes opp i møte nye holdninger fra USA når det kommer til Ukraina.
Markedet priser inn en sannsynlighet på 75 prosent for et rentekutt fra Den europeiske sentralbanken (ESB) den 17. april. Mandag var fasiten en prosentandel på 85, før en Bloomberg-rapport viste at flere av medlemmene i ESB vurdere å holde renten i ro grunnet usikkerhet rundt handelspolitikken kombinert med vekstbidrag fra forsvarsutgifter.