Kjerneinflasjonen, som er Norges Banks foretrukne inflasjonsmål, øker derimot mer enn ventet. Sjeføkonomene tror ikke det varslede rentekuttet i september er i fare.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Prisveksten i Norge kom inn på på 3 prosent i juni, målt mot samme måned i fjor, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), presentert torsdag morgen.
Utviklingen i prisene på strøm og flyreiser trakk i hver sin retning, og bidro til den uendrede veksttakten.
– Prisutviklingen fra mai til juni i år var for de fleste varer og tjenester nokså lik prisutviklingen vi så for samme periode i fjor. Det gjør at tolvmånedersveksten i KPI holdt seg uendret fra forrige måned, sier Camilla Rochlenge, seniorrådgiver i SSB.
På forhånd ventet økonomene at prisveksten ville stige til 3,2 prosent, ifølge Bloomberg. Tallet kom dermed inn lavere enn ventet.
I mai økte prisveksten til nettopp 3 prosent.
Les på E24+
Her stiger boligprisene mest og minst
Tror på nytt rentekutt
Kjerneinflasjonen kom derimot inn høyere enn ventet på 3,1 prosent, opp fra 2,8 prosent i mai. På forhånd var det ventet at den ville øke til 3 prosent.
Tallet er justert for endringer i avgifter og energipriser, og er det tallet Norges Banks rentekomité ser mest på når den setter renten. I juni overrasket sentralbanken stort med å sette ned renten 0,25 prosentpoeng til 4,25 prosent.
Norges Banks mål er en kjerneinflasjon over tid på 2 prosent – i kombinasjon med lav arbeidsledighet.
– Vi tror det går mot nok et rentekutt i september, godt i tråd med rentebanen også antyder, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Carnegie til E24 like etter tallslippet.
Les på E24+
Ny hovedeier: Dette skjer med Eurobonus
– Godt stykke over inflasjonsmålet
Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, deler Hauglands syn og tror også på et nytt rentekutt om to måneder.
– Dette er i tråd med Norges Banks prognoser og rentenøytralt. Så det legger grunnlaget for et nytt rentekutt i september, slik rentebanen indikerer, sier Hov til E24.
Han sier at et nytt rentekutt i august ikke er utelukket, men at man i utgangspunktet ser for seg at sentralbanken vil kutte renten på hovedmøtene.
– Prisveksten er fortsatt et godt stykke over inflasjonsmålet, men inflasjonspresset er gradvis avtagende. Så det er gode grunner til at renten skal gradvis ned fremover.
Hov peker på at kjerneinflasjonen viste noe mer styrke igjen i juni, etter noen litt svake måneder.
– Totalinntrykket er at kjerneinflasjonen har flatet mer ut. Så vi tviler fortsatt på at vi kan få inntil to nye rentekutt i løpet av høsten, slik markedet heller mot. Handelsbanken venter ett nytt rentekutt i år, og at det kommer i september, sier sjeføkonomen.
Svakere krone
Etter Norges Banks rentebeslutning i juni, har kronen svekket seg.
Torsdag morgen handles en dollar for 10,08 kroner, mens en euro koster 11,83 kroner.
Den holder seg i ro etter de ferske inflasjonstallene torsdag morgen.