Onsdag forrige uke ble fire menn i 20-årene pågrepet, og siktet
for grovt bedrageri eller medvirkning til grovt bedrageri.– De ble pågrepet i Oslo, i tilknytning til samme sted, sier politiadvokat Christian Stenberg til VG.
Dermed er totalt 25 personer pågrepet:
- Slutten av mai: Tre personer i Finland
- Tirsdag 4. juni: 17 personer i Finland
- Torsdag 11. juli: 19-åring i Oslo
- Onsdag 2. oktober: Fire personer i Oslo
Politiet i Norge har inngått en samarbeidsavtale med Finland og Danmark om etterforskning av denne saken gjennom Eurojust
i Haag i Nederland.– Vi etterforsker om det skal ha blitt drevet et callsenter i Finland rettet mot eldre i Norge. Noen av de som er pågrepet i Finland er norske, sier Stenberg.
– Vil noen bli utlevert til Norge?
– Det har vi ikke avgjort.
Politiadvokaten vil ikke kommentere om noen av dem som er pågrepet i Finland, er løslatt eller fortsatt er i varetekt. Det er ikke kjent hvordan de stiller seg til anklagene.
«Hacking»
Stenberg har ikke oversikt over hvor mange som nå er fornærmet
i saken. Dermed har de ikke full oversikt over totaltbeløpet som folk skal ha blitt svindlet for.– I mai/juni la politimyndigheten i Finland til grunn at det var snakk om én million euro.
Med dagens kurs tilsvarer det over 11 millioner kroner.
Via oppringinger fra et callsenter skal de fornærmede har blitt overtalt til å gi fra seg personlig informasjon, herunder brukernavn og BankID, som deretter benyttes for å tømme deres konto.
De skal ha utgitt seg for å være politi- og bankansatte overfor kunder som påstås å være utsatt for «hacking», og å redde dem fra større tap ved å flytte deres midler til et sikkert sted, står det i en kjennelse.
– Vi vet at det er mange fornærmede i Norge. Det er et betydelig antall personer som har blitt oppringt av dette nettverket, forteller politiadvokaten.
De fire mennene som ble pågrepet forrige uke ble fredag varetektsfengslet
i to uker.– Min klient nekter befatning med saken, sier advokat Øystein Storrvik, som er forsvarer for en av de siktede.
Advokat Hans Marius Wendelborg Haugstoga opplyser at hans klient har vært i et kort avhør, men ønsker ikke å gå inn på hva siktede har forklart.
– Han erkjenner ikke straffskyld.
Advokat Petter Mandt opplyser at hans klient heller ikke erkjenner straffskyld.
– Han har ikke fått dokumentinnsyn i saken, da ønsker jeg ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.
Advokat Marius Oscar Dietrichson opplyser at hans klient nekter straffskyld, og ønsker ikke å kommentere saken utover det.
På frifot
I en av fengslingskjennelsene står det at det er tatt beslag i en rekke elektroniske enheter, som skal sikres og gjennomgås.
– Det bemerkes at det ble beslaglagt flere telefoner enn personer som ble påtruffet på stedet da politiet aksjonerte 2. oktober. Disse telefonene må knyttes til rette personer og gjennomgås, og dette vil ta noe tid.
– Telefonene antas å inneholde informasjon som kan belyse rollefordeling og personkrets.
Retten skriver at det etter deres oppfatning er et stort nettverk av personer som utfører bedragerier.
– Selv om det er foretatt arrestasjoner, har bedrageriene fortsatt.
Forsvareren til 19-åringen som ble pågrepet i Oslo i juli, Tor Even Gjendem, ønsker ikke å kommentere saken.
19-åringen er varetektsfengslet, men det er fortsatt medsiktede på frifot i utlandet, står det i en fengslingskjennelse.