Politianmelder laksedumping: – Behandler land og hav som dumpingplass

3 months ago 18


Miljøvernorganisasjonen frykter at ingen tar ansvar etter årevis med stranddumping av laks, blant annet fra den norske oppdretteren Mowi.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Green Britain Foundation og grunnleggeren Dale Vince, anmelder nå Whiteshore Cockles, som sto bak dumpingen av oppdrettslaks på stranden i Skottland, til politiet for miljøkriminalitet. Selskapet brukes av norske Mowi for å kvitte seg med død fisk.

– Nedgraving av syk fisk utgjør betydelig risiko for det lokale økosystemet, inkludert potensiell forurensning av jord og vannkilder, sier Vince, i en pressemelding tirsdag.

E24 har spurt Mowi om dette endrer deres bruk av selskapet fremover.

– Vi har god dialog med leverandøren og lokale myndigheter, og ønsker ikke å kommentere dette i media nå, skriver kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland til E24 på e-post.

Ola Helge Hjetland

Kommunikasjonsdirektør i Mowi

Da saken først ble kjent, spurte E24 om dette kunne skjedd i Norge. Da svarte Hjetland at «det skal selvsagt ikke skje, uavhengig av hvor det er».

Britiske myndigheter har i mange år gitt unntak, slik at Whiteshore Cockles kunne begrave fisken i naturen. Fra nyttår ble praksisen imidlertid ulovlig, men i mai filmet Green Britain Foundation at det fortsatt pågikk.

Nytt anlegg er dyrt

Den ulovlige dumpingen ble avslørt av den skotske TV-kanalen ITV, ved hjelp av videomaterialet fra The Green Britain Foundation/Ecotricity (se filmen i toppen av saken).

I en melding til E24 skriver selskapet at de er en liten familiebedrift, og at den «agressive taktikken» til aktivistene har gått sterkt inn på dem.

Selskapet opplyser at de har mottatt drapstrusler etter saken, og at de har kontaktet politiet.

– Vi har håndtert fisk for laksesektoren i mange år. Vi har investert tungt med egne penger, for å lage en sirkulær løsning for å håndtere dette, skriver selskapet.

Whiteshore Cockles forklarer at de har bygget et nytt og dyrt anlegg for å kunne gjøre om død fisk til fiskeolje og andre restprodukter, og at nedgraving tilhører fortiden.

– I løpet av sommeren fikk vi problemer med prosessanlegget, og vi måtte handle umiddelbart for å unngå lukt, ved å midlertidig begrave fisken i området som vi tidligere har brukt.

MILJØFORKJEMPER og gründer av både Green Britain Foundation og strømselskapet Ecotricity, Dale Vince, synes oppdrettsnæringen må ta ansvar for miljøkriminalitet. Foto: OLI SCARFF / AFP

– Sjokkerende

– Det vi har avdekket hos Whiteshore Cockles er sjokkerende, oppdrettsindustrien behandler land og hav som en dumpingplass. Tonnevis med syk fisk, ulovlig begravd, rett ved siden av sensitive økosystemer, sier Vince.

Han viser til at myndighetene har visst om dette i årevis uten å ha gjort noe.

– Denne anmeldelsen er bare starten. Vi kommer til å fortsette å grave, avsløre og holde industrier ansvarlige når de ødelegger miljøet for å tjene penger, sier han.

– Nok er nok. Nå har tiden kommet for ekte ansvarlighet og for at disse menneskene må ta konsekvensene av sine handlinger, legger han til.

Mowis Skottland-sjef Ben Hadfield har tidligere uttalt til ITV at han var «virkelig skuffet» over å se at nedgraving av laks skjedde etter at det ble ulovlig. Hadfield forteller videre at han har tatt det opp med selskapet som sto for gravingen og ble forsikret om at det var «veldig midlertidig».

Mowi er verdens største oppdretter av atlantisk laks. Den viktigste oppdrettsregionen er i Norge, men selskapet har også oppdrett i Chile, Canada, Skottland, Irland, Island og på Færøyene.

Skotske miljøvernmyndigheter (SEPA) har etter avsløringen sagt at de skal se på saken.

Read Entire Article