Kortversjonen
- Oslo politidistrikt advarer mot nedleggelse av Møllergata, Nordpolen og Trosterud skoler.
- Politiet mener skolene er viktige for kriminalitetsforebygging og trygghet i sårbare nærområder.
- Advarer om at nedleggelser kan øke kommunens utgifter på andre områder.
- Flere instanser, inkludert Utvalget for flerkulturelle minoriteter og EBY er også kritisk til de foreslåtte nedleggelsene.
– Nærmiljøet er allerede svært sårbart og det stilles spørsmål ved om risikoen og vurderingene kan være undervurdert, skriver Politiet i sin høringsuttalelse til Oslo kommune om en av de foreslåtte skolenedleggelsene i hovedstaden.
De sikter konkret til forslaget om å legge ned Trosterud skole i den østlige delen av Groruddalen.
Men lovens håndhevere i Oslo advarer også mot skolenedleggelser på mer generelt grunnlag:
«Oslo politidistrikt mener at skolebehovsplanen i for stor grad fokuserer på rent skoletekniske forhold. Og ikke godt nok tar inn over seg et mer helhetlig perspektiv på hvor viktig institusjon en skole er i et lokalsamfunn.
Det kan spares penger på skolebudsjettet ved å legge ned noen skoler. Men det kan også være slik at kommunens utgifter på andre områder øker mer enn den antatte besparelsen på skolebudsjettet» – skriver politiet.
Høringssvaret er en sammenfatning av svarene fra relevante fagmiljøer i Oslopolitiet – skrevet av leder for forebyggende enhet i politidistrikt, Jane Bechmann Dahl.
Det henvises også til at noen av lokalområdene med nedleggingstruede skoler trenger tilførsel av kvalitet, og:
«Det er derfor viktig at disse områdene ikke blir fratatt de positive kvalitetene de har i dag.»
Utdanningsetatens forslag i området går ut på å bygge ny Haugerud ungdomsskole. I tillegg flytte barneskoleelevene fra Trosterud til Lutvann og Tveita skoler.
Politiet stiller spørsmål ved om det er så lurt å samle ungdom fra flere områder med sterk egenidentitet i en stor, ny ungdomsskole med åtte klasser på hvert årstrinn i bydelen.
Tiltak mot ungdomskrim
«Bydel Alna er den bydelen som skiller seg negativt ut når det kommer til antall saker nærpolitiet jobber med i vår Enhet Øst. Dette gjelder for ungdom under 18 år som enten er mistenkt, siktet, vitne eller fornærmet i straffesaker.
Gjennom Innsats i Prioriterte Områder (IPO) er også områdene Furuset og Ellingsrud trukket ut som steder hvor det er iverksatt omfattende tiltak for å redusere åpenlys narkotikaomsetning, gjentatte ordensforstyrrelser og skadeverk i og rundt lokalmiljøet» skriver politiet.
Om forslaget om å legge ned Nordpolen skole, skriver politidistriktet:
«Nordpolen skole, som ligger i bydelen med høyest andel kommunale boliger i Oslo, er et godt eksempel på hvilken rolle skolen spiller som stabiliserende faktor i et prioritert område.
Skolen grenser til adresser med betydelige sosiale utfordringer. Likevel har skolen klart å skape gode læringsmiljøer og oppnå svært gode resultater, slik politiet erfarer. Dette viser tydelig hvordan skoler kan være en særdeles viktig trygghetsfaktor for barn og unge som ikke finner tilstrekkelig trygghet hjemme eller i sitt nærmiljø.»
– Velfungerende skole
Politiet legger til at skolen på Sandaker i Sagene bydel er velfungerende og kan være et av de viktigste forebyggende tiltakene i området.
Erfaringene med den skolen bekrefter hvor viktig en velfungerende skole er for å motvirke sosial uro, styrke integrering og bidra til trygghet i utfordrende områder, beskriver politiet.
De omtaler eksisterende skoler som ankerpunkter i lokal beredskap, sosial inkludering og kriminalitetsforebygging. Politiet anbefaler derfor at forslaget om nedleggelse også vurderes opp mot trygghets – og kriminalitetsforebyggende hensyn.
Også Møllergata skole, en av landets første typiske byskoler, er foreslått nedlagt. Først og fremst på grunn av synkende elevtall.
Om den tradisjonsrike byskolen på Hammersborg i Oslo, skriver politiet:
«Møllergata skole utgjør en sentral del av det trygghetsskapende og forebyggende arbeidet i nærmiljøet. Skolens tilstedeværelse bidrar til daglig aktivitet, uformell sosial kontroll og tilhørighet i et område som allerede er prioritert. En nedleggelse kan bidra til å endre kriminalitetsbildet og skape større utrygghet,» advarer forebyggende avdeling i Oslopolitiet.
– Kan få negative følger
Generelt om skolenedleggelser – ber politiet kommunen være våken for negative følger:
«Nedleggelser av skoler kan få negative konsekvenser for nærmiljøet, spesielt når det gjelder positiv sosial kontroll, inkludering, integrering, trygghet og kriminalitetsutvikling. Skolenes tilstedeværelse bidrar til daglig aktivitet og uformell sosial kontroll, noe som virker trygghetsskapende både på dag- og kveldstid. Dersom skoler legges ned og lokalene blir stående tomme over tid, vurderer politiet at det er stor fare for at området utvikler seg i negativ retning.»
Bør noen få Osloskoler legges ned når elevtallet synker i årene fremover?aJa, det er en naturlig konsekvens av synkende elevtall. Det vil trolig også spare kommunen for kroner.bNei, det vil ha for mange negative konsekvenser. Skolen er ofte hjertet i et nærmiljø – og betyr mye for trivsel, identitety og forebygging.cKjenner for lite til saken for å svare.Også i høringssvar fra instanser som ikke direkte representerer de nedleggingstruede skolene – advares det mot følgene av nedlegging.
Utvalget for flerkulturelle minoriteter er mot nedlegging av både Møllergata, Nordpolen og Trosterud skoler:
«Vi etterlyser tydeligere vurderinger og langsiktig tenkning. Skolekapasitet må vurderes ut fra hva som gir barn best mulig oppvekst- og læringsvilkår – ikke bare kortsiktige økonomiske og arealmessige hensyn. Vi savner en mer langsiktig vurdering av samfunnsøkonomisk lønnsomhet i investering av barnas barndom og læring i allerede godt etablerte miljøer og en grundigere vurdering av barnets beste, skriver utvalgsleder Ann Finbog.
Byantikvaren fraråder sterkt forslagene om å avvikle Møllergata, Maridalen og
Sørkedalen skoler. Skolene har høy kulturminneverdi, er prioritert i Verneplan for
Osloskolene, og er viktige for identitet og tilhørighet i nærmiljøene.
Byantikvaren fraråder også forslag om å avvikle Nordpolen skole som grunnskole og å
avvikle Trosterud skole. Skolene er viktige i sine nærmiljøer og for pågående og
vedtatt byutvikling, skriver antikvaren.
– Utilstrekkelige vurderinger
Også Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) i Oslo kommune løfter en advarende pekefinger mot nedlagte skoler i sitt høringssvar.
Etaten skriver at det ikke er gjort tilstrekkelige vurderinger om eiendomsmessige forhold knyttet til eventuelle nedleggelser av skoler. Spesielt om nedleggingstruede Nordpolen skole, som ble etablert så sent som i 2012, skriver direktør Eskil Bråten i EBY-etaten:
– Å bevare Nordpolen skole vil kunne støtte opp under kommunens mål om sosial bærekraft, gjennom å bidra til stabile bo- og oppvekstmiljøer og en mangfoldig beboersammensetning. EBY anmoder derfor om at skolens betydning for nærmiljøet på Sandaker vurderes nøye før det tas en beslutning, og at konsekvensene ved en eventuell avvikling utredes grundig og synliggjøres i skolebehovsplanen.
Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune – mener den foreløpige skolebehovsplanen er for overfladisk.
Etaten skriver i sitt høringssvar at skolene må være den gode og naturlige møteplassen for nærområdet som få andre funksjoner kan ha. Det å vurdere hvilke skoler som eventuelt skal avvikles, er derfor noe som må undersøkes minst like godt som hvilke skoler som skal etableres, skriver etaten.
Utdanningsetaten i Oslo kommune har fått inn mer enn 1200 høringsuttalelser, høyst sannsynlig inneholdende flest protester og argumenter mot nedleggelser.
– Vi har mottatt over 1200 høringsinnspill og er glade for stort engasjement. Nå skal vi gå grundig igjennom alle innspillene og levere anbefalinger til byrådet i juni, skriver kommunikasjonsdirektør Randi Eriksrud i Utdanningsetaten i en sms til VG.
– Kan det bli endringer i anbefalingene?
– Ja, det kan komme endringer. Vi skal vurdere våre anbefalinger. Vi vet mye om skolene våre, men den lokale kunnskapen er viktig i tillegg. Den får vi nå gjennom høringen, svarer Eriksrud.