Partiet Sentrum kritiseres for løfte om fredsprisnominasjon

1 day ago 6


På et arrangement streamet av NorPak Media i januar snakket Geir Lippestad, leder for partiet Sentrum, om en mulig nominasjon av Imran Khan til Nobels fredspris:

– Det viktigste Norge kan gjøre, er å nominere Imran Khan til Nobels fredspris, sier Lippestad i panelet.

– Det er stortingspolitikerne som kan gjøre den nomineringen, og vi vil jobbe hardt for å informere dem. Eller så må dere velge oss inn på Stortinget til høsten, slik at man kan foreslå det.

Imran Khan

Den tidligere statsministeren for Pakistan, Imran Khan, ble tvunget til å gå av etter en mistillitsavstemning. Han sitter nå fengslet for flere lovbrudd, blant annet korrupsjon.

Foto: ARIF ALI / AFP / NTB

Imran Khan var statsminister for Pakistan i fire år før han ble tvunget til å gå av i 2022. Han sitter nå fengslet for flere lovbrudd. NRK har tidligere omtalt at han har stor støtte blant norskpakistanere.

Khan og partiet PTI hevder dommen hans på 14 år er politisk motivert. Et FN-utvalg har også konkludert med at fengselsstraffen manglet rettslig grunnlag og syntes å ha som mål å hindre ham i å stille til valg.

Svekker prisens integritet

Lippestads løfter om en fredsprisnominasjon av Khan, har fått Det Norske Nobelinstitutt til å reagere.

– Det som skjer her, er nok at Lippestad sterkt ønsker seg en plass på Stortinget. Og han ønsker å sikre seg flest mulig stemmer i det norsk-pakistanske miljøet.

Det sier direktør for Nobelinstituttet, Kristian Berg Harpviken. Ifølge ham er det første gang en politiker bruker en potensiell fredsprisnominasjon på denne måten.

Kristian Berg Harpviken, direktør Det Norske Nobelinstitutt

Direktør for Nobelinstituttet, Kristian Berg Harpviken, mener det er «uryddig» at en fredsprisnominasjon brukes i en politisk valgkamp.

Foto: Mathea Hallingstad Laugen / NRK

Dette mener Harpviken kan få flere konsekvenser:

  • Det kan skape et feilaktig inntrykk av at en norsk politiker har særlig innflytelse på hvem som nomineres til – og tildeles – Nobels fredspris
  • Tilliten til prosessen rundt prisutdelingen kan svekkes, selv om den bygger på eksperters vurderinger
  • Det kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for både den nominerte og den som har nominert, siden kandidater ofte befinner seg i politisk utsatte situasjoner

Kristian Berg Harpviken, direktør Det Norske Nobelinstitutt

– Dette er noe vi ikke har sett før, at folk så eksplisitt bruker Nobels fredspris som et argument i egen valgkamp, sier Kristian Berg Harpvik.

Foto: Mathea Hallingstad Laugen / NRK

– Politikere går jo ofte ut med hvem de skal eller har nominert til fredsprisen, hvorfor er dette annerledes?

– Det har vært mange tilfeller av at sittende stortingsrepresentanter har vært åpne om hvem de har nominert. Det som er spesielt her, er at en person som ikke sitter på Stortinget, men ønsker seg dit, lover spesifikt hvem han vil nominere. Sier Harpviken.

– Ikke valgkamputspill

Geir Lippestad selv er overrasket over kritikken.

– Det er vanlig at norske politikere ytrer seg om hvem de mener burde få Nobels fredspris. Og det er jo det vi har gjort. Så dette er ikke noe nytt.

Partiet Sentrum i bystyret

Geir Lippestad, leder for partiet Sentrum, mener det er viktig å nominere Khan for å sette søkelys på situasjonen i Pakistan.

Foto: NRK

Partilederen påpeker at Frp tidligere har sagt Nato burde vinne fredsprisen. I tillegg til at stortingspolitikere ofte forteller hvem de har nominert.

– Det at man diskuterer hvem som er verdig Nobels fredspris, tror jeg løfter prisen mer enn den senker den, sier Lippestad.

– Er dette et forsøk på å vinne stemmer?

– Det er ikke vårt poeng å bruke dette til noe valgkamputspill, men å løfte Imran Khan og hans arbeid. Og ikke minst hva som skjer i Pakistan nå. Mange sitter fengslet uten dom, og mange blir torturert. Det er det vi er opptatt av.

Skal ha nominert Khan

I et innlegg på X forrige uke, hevder partiet Sentrum at Imran Khan nå skal være nominert til Nobels fredspris. Nominasjonen skal ha skjedd i samarbeid med en person som har nominasjonsrett.

Video med partileder Geir Lippestad og Samina Tagge.

Partiet Sentrum kunngjorde på X forrige uke at Imran Khan skal være nominert til Nobels fredspris.

Foto: Skjermpdump, X / NRK

Lippestad vil ikke si hvem dette er, men sier de har drevet aktivt med informasjonsarbeid for å få til en nominasjon av Imran Khan.

– Det må jo den personen selv gjøre. Det tror jeg ikke ville vært riktig av oss å fortelle.

Innlegget om Khans nominasjon til fredsprisen er på engelsk, og saken har nå vekket internasjonal oppmerksomhet.

Flere har protestert

Ifølge Nobelinstituttet skal de i kjølvannet av dette fått rundt 800 e-poster, med blandede reaksjoner.

Instituttet kan hverken bekrefte eller avkrefte at nominasjonen skal ha skjedd, ettersom dette forblir hemmelig i 50 år.

Kristian Berg Harpviken, direktør Det Norske Nobelinstitutt - inne på kontoret

Mange skal ha reagert på den mulige nominasjonen av Imran Khan til Nobels fredspris.

Foto: Mathea Hallingstad Laugen / NRK

– Det er mange som protesterer mot at Imran Khan kan være en verdig kandidat til fredsprisen. Men det interessante er at mange av reaksjonene vi får, er veldig prinsipielle og ser at dette er en misbruk av fredsprisen, sier Harpvik.

Fristen for nominasjon til årets fredspris var 31. januar. Det betyr at Imran Khan – hvis en med nominasjonsrett har nominert ham – ikke vil være aktuell for vurdering i år.

Tidligere beskyldninger

Geir Lippestad har tidligere blitt beskyldt for å fremme forbud av koranbrenning, for å sanke stemmer i muslimske miljøer. Dette i forkant av kommunevalget i 2023.

– Du har jo blitt beskyldt for å gjøre noe lignende tidligere?

– Hvordan det (koranbrenning-saken) kan henge sammen med at vi ønsker at Imran Khan bør bli nominert til fredsprisen, det er vanskelig for meg, sier Lippestad.

– Det som er helt klart, det er at partiet Sentrum, er et parti som er opptatt av saker som også gjelder mennesker med norsk-pakistansk bakgrunn.

Publisert 02.04.2025, kl. 06.50

Read Entire Article