Pareto med pangstart i USA: – Det skal egentlig ikke være mulig

3 hours ago 3


Trump-forventninger har løftet markedet. Paretos avdeling i New York har aldri opplevd maken til trøkk så tidlig på året.

Optimismen på Wall Street har fått seg enda en boost etter valget av Donald Trump som USAs 47. president. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Borjan Duhonj, leder for Paretos New York-kontor, hadde knapt rukket å feire nyttår i Norge før milliardene haglet fra investorer som ønsket å delta i børsnoteringen av Flowco Holdings.

På bakgrunn av velpleide, gamle relasjoner, og Paretos posisjon innen olje og gass, bistod meglerhuset blant annet J. P. Morgan og Jeffries med å hente inn 491 millioner dollar, nær 5,6 milliarder kroner til oljeserviceselskapet fra Texas før helgen.

– Ryktene skal ha det til at emisjonen var nær 20 ganger overtegnet. Aksjen steg 24 prosent da aksjen ble notert 16. januar, sier Duhonj.

 Borjan Duhonj, leder for Paretos New York-kontor med 15 ansatte fra Norge, Sverige, Finland og USA. Foto: Pareto

Trump-boost

Rentekutt og forventningene til Donald Trump som USAs 47. president har de siste månedene bidratt til å sende Wall Street til nye høyder.

Samtidig har økt geopolitisk uro gjort dollaren rekordsterk, ikke minst mot norske kroner.

Pareto-toppen er spent på hva Trumps varsler om tollbarrierer og økt proteksjonisme vil innebære, men påpeker at markedet er ved godt mot.

Les også

Historisk: Donald Trump er USAs 47. president

– Trump har sittet som president tidligere, og det var en større overraskelse da enn nå. Man ser også i kapitalmarkedet at man tror at det kommer til å være positivt, sier Duhonj til E24 samtidig som Trump tas i ed i Washington mandag kveld.

– Fort å plassere

Han erkjenner at om man trekker opp en graf over den brede S&P-indeksenS&P-indeksenbørsindeksen S&P500 omfatter USAs 500 største børsnoterte selskaper, og regnes blant de viktigste i markedet., så har man hatt sterk oppgang over flere år.

Det vil også si at det har kostet å sitte på sidelinjen, i frykt for hva som kan skje, enn å være med på reisen, påpeker han.

– Investorene er ikke betalt for å sitte på kontanter. De har også hatt store kapitaltilganger (inflow), og man får følelsen av at dette forsterkes. Dealene går fort å plassere, og det er en sterk pipeline (kommende transaksjoner, journ.anm), sier Duhonj.

Høyrente-trøkk

Den sterke dollaren bidrar også til sterk interesse for norske og nordiske obligasjoner, mener han.

– Det er veldig mange amerikanske kunder som ønsker å gjøre en nordisk høyrente-obligasjonsdeal (high yield). Folk går heller dit enn å gjøre amerikanske prosesser, og det gir amerikanske investorer en diversifisering, sier Pareto-toppen.

USAs påtroppende president, Donald Trump, åpner The New York Stock Exchange under ett arrangement i forbindelse med at han ble kåret til Time Magazines «Årets person» for 2024. Foto: SPENCER PLATT / AFP / NTB

Les også

Frykter renteheving i USA: – Trump kommer til å bli rasende

– Null dødtid

Pareto har allerede hentet inn rundt 15 milliarder kroner i høyrenteobligasjoner (rentepapirer, journ.anm) så langt i januar, med god hjelp fra amerikanske investorer.

Bak disse er selskaper som eiendomsgiganten Heimstaden AB, tankselskapet Scorpio Tankers, skipsinvesteringselskapet SFL (tidl. Ship Finance), Mexicogolf-oljeselskapet W&T, og fiskeselskapet Pelagia.

Felles for dem alle, er at de har tunge eiendeler (assets), påpeker Pareto-toppen.

– Det har vært bra trøkk. Vi hadde kick-off 11. januar, men var allerede godt i gang med transaksjoner, det har vært null dødtid, sier Duhonj, og fortsetter:

– Et selskap tok tre uker fra mandatet ble gitt til closing. Det skal egentlig ikke være mulig.

Les også

Usikkerhet rundt hvor mye renten skal ned: – Trump er en joker

– Viktigere enn noen gang

Pareto-toppens navn skjuler et opphav fra det tidligere Jugoslavia, i dag Bosnia, Kroatia og Serbia. Hans myke konsonanter, en oppvekst på Sørlandet.

Etter studier ved NHH og Berkeley i California, tok en amerikansk kjæreste og knapt et år på Paretos Oslo-kontor ham til New York, for syv år siden.

Han tror dét er en reise flere med ham vil velge fremover.

– Jeg tror USA blir mye viktigere enn noen gang å følge med på for hele verden. Det er mange som flytter fra andre børser til Wall Street, også fra Norge, som Seadrill og Borr Drilling i fjor.

– Det er heller ikke så rart når halvparten av all kapital i verden befinner seg her, sier han.

Les på E24+

Rigget for Trump-støy i markedet: – Djevelen ligger i detaljene

Les på E24+

En ny «Trump-boom»?

Les på E24+

Eksperter: Slik vil Trump 2.0 påvirke norsk økonomi

Les også

Toppmøte i Davos: Dette er oljefonds­sjefens møteplan

Les også

Tangen vil skape klynge rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større

Les også

Dollar på sitt dyreste mot kronen siden mars 2020

Read Entire Article