Trump-forventninger har løftet markedet. Paretos avdeling i New York har aldri opplevd maken til trøkk så tidlig på året.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Forventningene til Donald Trump som USAs 47. president har løftet markedet.
- Paretos New York-kontor har bistått med å hente inn 491 millioner dollar til oljeserviceselskapet Flowcos børsnotering 16. januar.
- Pareto har allerede hentet inn rundt 15 milliarder kroner i høyrenteobligasjoner så langt i januar, med god hjelp fra amerikanske investorer.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Borjan Duhonj, leder for Paretos New York-kontor, hadde knapt rukket å feire nyttår i Norge før milliardene haglet fra investorer som ønsket å delta i børsnoteringen av Flowco Holdings.
På bakgrunn av velpleide, gamle relasjoner, og Paretos posisjon innen olje og gass, bistod meglerhuset blant annet J. P. Morgan og Jeffries med å hente inn 491 millioner dollar, nær 5,6 milliarder kroner til oljeserviceselskapet fra Texas før helgen.
– Ryktene skal ha det til at emisjonen var nær 20 ganger overtegnet. Aksjen steg 24 prosent da aksjen ble notert 16. januar, sier Duhonj.
Trump-boost
Rentekutt og forventningene til Donald Trump som USAs 47. president har de siste månedene bidratt til å sende Wall Street til nye høyder.
Samtidig har økt geopolitisk uro gjort dollaren rekordsterk, ikke minst mot norske kroner.
Pareto-toppen er spent på hva Trumps varsler om tollbarrierer og økt proteksjonisme vil innebære, men påpeker at markedet er ved godt mot.
Les også
Historisk: Donald Trump er USAs 47. president
– Trump har sittet som president tidligere, og det var en større overraskelse da enn nå. Man ser også i kapitalmarkedet at man tror at det kommer til å være positivt, sier Duhonj til E24 samtidig som Trump tas i ed i Washington mandag kveld.
– Fort å plassere
Han erkjenner at om man trekker opp en graf over den brede S&P-indeksenS&P-indeksenbørsindeksen S&P500 omfatter USAs 500 største børsnoterte selskaper, og regnes blant de viktigste i markedet., så har man hatt sterk oppgang over flere år.
Det vil også si at det har kostet å sitte på sidelinjen, i frykt for hva som kan skje, enn å være med på reisen, påpeker han.
– Investorene er ikke betalt for å sitte på kontanter. De har også hatt store kapitaltilganger (inflow), og man får følelsen av at dette forsterkes. Dealene går fort å plassere, og det er en sterk pipeline (kommende transaksjoner, journ.anm), sier Duhonj.
Høyrente-trøkk
Den sterke dollaren bidrar også til sterk interesse for norske og nordiske obligasjoner, mener han.
– Det er veldig mange amerikanske kunder som ønsker å gjøre en nordisk høyrente-obligasjonsdeal (high yield). Folk går heller dit enn å gjøre amerikanske prosesser, og det gir amerikanske investorer en diversifisering, sier Pareto-toppen.
Les også
Frykter renteheving i USA: – Trump kommer til å bli rasende
– Null dødtid
Pareto har allerede hentet inn rundt 15 milliarder kroner i høyrenteobligasjoner (rentepapirer, journ.anm) så langt i januar, med god hjelp fra amerikanske investorer.
Bak disse er selskaper som eiendomsgiganten Heimstaden AB, tankselskapet Scorpio Tankers, skipsinvesteringselskapet SFL (tidl. Ship Finance), Mexicogolf-oljeselskapet W&T, og fiskeselskapet Pelagia.
Felles for dem alle, er at de har tunge eiendeler (assets), påpeker Pareto-toppen.
– Det har vært bra trøkk. Vi hadde kick-off 11. januar, men var allerede godt i gang med transaksjoner, det har vært null dødtid, sier Duhonj, og fortsetter:
– Et selskap tok tre uker fra mandatet ble gitt til closing. Det skal egentlig ikke være mulig.
Les også
Usikkerhet rundt hvor mye renten skal ned: – Trump er en joker
– Viktigere enn noen gang
Pareto-toppens navn skjuler et opphav fra det tidligere Jugoslavia, i dag Bosnia, Kroatia og Serbia. Hans myke konsonanter, en oppvekst på Sørlandet.
Etter studier ved NHH og Berkeley i California, tok en amerikansk kjæreste og knapt et år på Paretos Oslo-kontor ham til New York, for syv år siden.
Han tror dét er en reise flere med ham vil velge fremover.
– Jeg tror USA blir mye viktigere enn noen gang å følge med på for hele verden. Det er mange som flytter fra andre børser til Wall Street, også fra Norge, som Seadrill og Borr Drilling i fjor.
– Det er heller ikke så rart når halvparten av all kapital i verden befinner seg her, sier han.
Les på E24+
Rigget for Trump-støy i markedet: – Djevelen ligger i detaljene
Les på E24+
En ny «Trump-boom»?
Les på E24+
Eksperter: Slik vil Trump 2.0 påvirke norsk økonomi
Les også
Toppmøte i Davos: Dette er oljefondssjefens møteplan
Les også
Tangen vil skape klynge rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større
Les også