Oslos byrådsleder: – Det er blitt råere vold

2 months ago 56


 Skjermdump, VG / VGByrådsleder Eirik Lae Solberg var onsdag på Linderud skole, som er en barne- og ungdomsskole. Foto: Skjermdump, VG / VG

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) er svært bekymret over voldsutviklingen i Oslo etter at det onsdag ble skutt ved Linderud skole øst i hovedstaden.

torsdag 19. september kl. 20:27

Tre menn i 20-årene er pågrepet og siktet mens en mann i 20-årene har status som fornærmet. Partene er kjent for politiet som sier at hendelsen ikke fremstår som tilfeldig.

– Det ser ut som dette var et internt oppgjør mellom kriminelle som politiet kjenner fra før, og det gjør meg ekstra bekymret at de involverte ikke har tatt hensyn til at de kan ramme uskyldige barn, sier Lae Solberg til VG og legger til:

– Det er blitt råere vold og det har skjedd en omdreining i Oslo som bekymrer meg veldig.

– Begynner vi å få «svenske tilstander» i Oslo?

– Vi er heldigvis i en annen situasjon enn de er i Sverige, men det er viktig vi nå får stanset utviklingen slik at vi ikke om noen år er i den situasjonen.

Det er gjort funn av et våpen som kan ha sammenheng med hendelsen på Linderud. Dette er sendt inn til kriminalteknisk undersøkelse.

– Forstår du at foreldre med barn på Linderud skole ble redde?

– Ja. Jeg har selv barn i Osloskolen og kan jo forestille meg hvor skremmende det er få beskjed om at det pågår skyting ved skolen barnet ditt går på, sier Lae Solberg.

I går ettermiddag dro han til Linderud sammen med utdanningsbyråd Julie Remen Midtgarden (H).

– Jeg er imponert over den jobben skolens medarbeidere gjorde og hvor raskt de fikk barna innendørs og i sikkerhet. Det er betryggende å se hvor profesjonelle og handlekraftige de ansatte på skolen var, sier Lae Solberg.

Motvirke utenforskap

Han peker på at det er politiets oppgave å håndtere slike situasjoner og etterforske det som har skjedd, men at kommunen må jobbe med å forebygge kriminalitet.

Byrådslederen viser til at de i revidert budsjett har satt av 80 millioner kroner til styrking av ungdomsskoler i utsatte områder for å motvirke utenforskap.

Ett tiltak er flere kveldsåpne skoler, noe Lofsrud skole på Mortensrud har hatt i flere år.

– Hva tenker du om eventuelt å senke den kriminelle lavalderen fra dagens 15 år?

– Jeg mener ikke det er løsningen.

 Skjermdump, VGByrådsleder Eirik Lae Solberg (H) og byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden (H). Foto: Skjermdump, VG

Ved Linderud skole har de torsdag gjort sitt beste for å trygge de 397 elevene og i underkant av 100 ansatte etter gårsdagens skyteepisode.

– Vi har vært opptatt av at skoledagen skulle være så normal som mulig, sier assisterende rektor Lars Corneliussen til VG.

Flere fulgte barna

Det var ingen aktivitetsskole før skolestart fordi de ansatte hadde et morgenmøte med politiet, kriseteamet til kommunens pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) og bedriftshelsetjenesten.

– Vi ville at de ansatte skulle være best mulig rustet til å ta imot elevene, sier Corneliussen.

– Hva sa dere til elevene?

– Vi fortalte dem relevante fakta, men barnetilpasset og samtidig så detaljert vi kunne. Og så sa vi at folk reagerer på ulike måter og at alt er innafor.

Corneliussen sier at de fleste elevene ser ut til å ha taklet det bra.

– De aller fleste elevene møtte også som vanlig, det var ikke unormalt høyt fravær, sier Corneliussen og legger til at det som vanlig var lek og skrik og skrål i friminuttene.

– Det var litt flere foresatte som fulgte barna til skolen i dag og de fleste var veldig imøtekommende, avslutter assisterende rektor.

Read Entire Article