Børser over hele verden bykser etter Trumps tollpause.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres løpende.
Hovedindeksen rykker til med en oppgang på 3,59 prosent klokken 10 torsdag. Det skjer etter en voldsom snuoperasjon i det globale aksjemarkedet. På et tidspunkt var Børsen opp over fem prosent.
Det var fest på Wall Street onsdag etter at president Donald Trump kunngjorde tollpause. Nasdaq-indeksen steg 12,16 prosent og hadde sin beste dag siden 2001. S&P 500 hadde sin beste dag siden oktober 2008, under finanskrisen. Elon Musks Tesla steg hele 22,69 prosent.
Oljeprisen har også fått en kraftig løft fra bunnen på rundt 58 dollar per fat onsdag. I morgentimene er prisen på nordsjøolje om lag 63,85 dollar fatet.
Slik ser det ut for noen av de mest omsatte aksjene:
- Equinor stiger 4,93 prosent
- DNB hopper 4,56 prosent
- Kongsberg Gruppen klatrer 2,36 prosent
- Vår Energi stiger 5,24 prosent
- Aker BP er opp 3,2 prosent
Børsene stiger også voldomt i Asia og Europa etter tollpausen. I Tokyo endte oppgangen på 9,1 prosent. Den europeiske samleindeksen Stoxx 600 er rundt 6 prosent.
Les også
De yngste kaster seg på børsfall: – Vanvittig kundevekst
– Egentlig fortjent
Senior porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg kommenterer oppgangen på Oslo Børs slik:
– Det er egentlig fortjent. Det underliggende har vært fint hele tiden, alle makrotall og selskapstall har vært rimelig gode. Så en oppgang er egentlig fortjent. Både selskapene og økonomien leverer.
– Mange har tapt mye på Oslo Børs. Hvor lang tid kan det ta å få det tilbake?
– Det kan gå fort. Nasdaq gikk 12 prosent i går. Vi må se på historikken. Selv på det verste var USA-børsene bare nede der de var for 12 måneder siden, sier Tunaal.
– Så dette er ikke som finanskrisen da folk tapte 30-40-50 prosent av pengene sine. Smerten for investorene har vært mye mindre nå.
Les også
Sjeføkonom: Fondsverdier barbert med 100 mrd. på tre uker
– Trykket helt bevisst på panikk-knappen
Den siste uken har det vært mye uro knyttet til USAs toller mot Kina, EU, Norge og mange andre land. En 90 dagers tollpause løftet USA-børsene onsdag.
– Vi begynner kanskje å få en viss følelse med hva masterplanen er, sier Tunaal.
Han mener at Trumps tollutspill kan tolkes på to helt ulike måter.
– Man kan tolke dette som en uoverveid innføring av toller, og at Trump måtte gi seg da smerten kom, sier han.
– Den andre tolkningen er at han gikk hardt ut og skremte folk med en bevisst taktikk, men at nå er han klar for å finne kompromisser.
– Den siste uken, hvordan har den vært?
– Hva skal man si? Det viser hvor sammenvevd politikk og økonomi kan være. Dette er første gang jeg kan huske at det har vært en politikerstyrt korreksjon. Trump trykket helt bevisst på panikk-knappen.
90 dagers pause
USA president Donald Trump kunngjorde onsdag kveld at han gir en 90 dagers tollpause med umiddelbar virkning.
Dette gjelder ifølge Trump for land som ikke har svart med gjengjeldelse. Han viser til at mer enn 75 land skal ha tatt kontakt med USA for å forhandle om toll. Under tollpausen vil det være «betydelig lavere gjengjeldelsestoll» på 10 prosent, ifølge Trump.
– Bevegelsene på Wall Street sier sitt. Det er tydelig at markedet reagerer, sa Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea Wealth Management etter at aksjemarkedene skjøt opp onsdag kveld.
Seniorstrategen påpekte at «pausen» er positiv for aksjemarkedene, men at det gjenstår å se hva det faktisk innebærer i praksis.
– Det kan hende at mange tenker dette er starten på slutten, men man skal være forsiktig med å tro det allerede nå. Mange amerikanske bedrifter har nok allerede kjent konsekvensene, sa han.