Orkan på vei mot Florida: – En livstruende situasjon

2 hours ago 3


Mandag gjennomgikk orkanen «Milton» det som kalles en eksplosiv intensivering. I løpet av et døgn økte vindhastigheten i med hele 145 kilometer i timen.

Det er aldri før observert i en orkan i Mexicogolfen.

Natt til tirsdag strøk «Milton» rett nord for Yucatán-halvøya i Mexico. Da var den oppgradert til kategori fem, den høyeste kategorien. De kraftigste vindene i uværet ble beregnet til å være 285 kilometer i timen. Det opplyser Det nasjonale orkansenteret i USA.

Flykter fra orkanen Milton

EVAKUERER: Den ene retningen på motorveien er fylt opp av biler, den andre nesten tom. Gjennom natten har folk kommet seg unna vestkysten av Florida.

Foto: AP

Treffer land på torsdag

Akkurat hvor «Milton» vil gå i land, er fortsatt uklart. Orkansenteret advarer om at det er usikkerhet i beregningene. Nå har orkanen kurs mot storbyen Tampa.

– Vi må understreke at dette er en meget alvorlig situasjon. «Milton» har potensial til å bli en av de mest ødeleggende orkanene som noensinne har truffet den sentrale delen av Floridas vestkyst, skriver orkansenteret.

Vinden kan gjøre mye skade, men det er vannet som ofte er den største trusselen.

– Et stort område ved kysten vil bli utsatt for en ødeleggende stormflo. Dette er en ekstrem og livstruende situasjon, melder senteret.

I tillegg advarer meteorologene ved senteret om at det voldsomme regnet fra orkanen kan føre til oversvømmelser. Det er det som skjedde med orkanen Helene for to uker siden. Nær 250 mennesker er bekreftet omkomme på grunn av herjingene til den orkanen.

Regn fra orkanen Milton

MYE REGN: Beregning av hvor mye nedbør som vil komme på grunn av Milton.

Foto: NOAA

Lavere hastigheten, men større

Den delen av «Milton» som har de hurtigste vindene øker nå i størrelse. Det betyr blant annet at området som vil bli utsatt for ødeleggende stormflo øker.

– Varselet viser nå at området med kraftig vind vil omtrent doble seg innen sentrum av orkanen går i land, skriver orkansenteret.

Denne utvidelsen har ført til at vindhastigheten er lavere. «Milton» er tirsdag en kategori fire orkan.

Meteorologene regner med at hastigheten vil gå ytterligere noe ned før uværet treffer land.

– «Milton» vil fortsatt være en ekstremt farlig orkan når den nærmer seg kysten på onsdag, advarer orkansenteret.

Det antatte sporet til orkanen Milton

USIKKER KURS: Den amerikanske orkanvarslingen er fortsatt usikker på hvor «Milton» vil treffe land.

Foto: NOAA

Bytter øye

At vindfeltet eser ut og hastigheten går ned, er observert mange ganger tidligere i kraftige orkaner. Det som skjer, er at orkanen lager et nytt og større øye.

Det er dette som skjedde natt til tirsdag. «Milton» var en relativt liten orkan med et lite øye da den nådde kategori fem. Kategoriene handler bare om hvor raske vindene er, og ikke størrelsen på uværet.

De hurtigste vindene oppholder seg i skyveggen rundt øyet. I veldig kraftige orkaner kan denne veggen blir brutt ned og erstattet av en ny som er større. Vindene i den nye skyveggen er svakere, inntil orkanen bokstavelig talt får opp dampen.

Milton mandag

FORTSATT ØYE: Mandag kveld norsk tid hadde «Milton» fortsatt et lite øye. Det forsvant i løpet av natten.

Foto: NOAA / AFP

Varmemaskiner

Orkaner, eller rettere sagt, tropiske sykloner, får energien sin fra damp. Varmt vann som avgir mye damp kan under de riktige atmosfæriske forholdene føre til at det dannes en slik syklon.

Dampen stiger opp fra havoverflaten og blir til vanndråper i høyden. Ved overgangen fra damp til vanndråpe blir det frigitt energi. I store orkaner er denne energien enorm. Langt mer en det elektriske forbruket i Norge.

Summen av all denne varmen er et meget kraftig, lokalt lavtrykk. Lavtrykket suger til seg fuktig luft fra omgivelsene. Denne innstrømmingen holder motoren i gang. Den nye fuktige luften stiger opp i orkanen og fører til stadig påfylling av varme.

På grunn av jordrotasjonen krummer disse innstrømmende vindene seg. Det er derfor vindene i sykloner roterer.

Motoren i en orkan

MOTOREN: Illustrasjonen viser hvordan varm, fuktig luft stiger opp i en orkan.

Foto: NOAA

«Milton» vil få rusk i maskinen

Meteorologene tror ikke «Milton» vil greie å komme seg opp i kategori fem igjen. Dette til tross for at den passerer over meget varmt vann.

Orkansenteret mener «Milton» vil bli utsatt for kryssvind i høyden i løpet av onsdag. Det vil ødelegge for den viktige transporten av fuktig luft opp fra havoverflaten.

Varmemaskinen, det vil si damptransporten, vil ikke bli slått av, men den vil fungere såpass dårlig at hastigheten på de kraftigste vindene kan være så lave som 200 kilometer i timen når «Milton» går i land, melder senteret.

Publisert 08.10.2024, kl. 16.23

Read Entire Article