– Dette må nok være et av de mest populære halloweenkostymene for menn i år, sier daglig leder i Festmagasinet Standard Jan Kingell.
Han holder fram en kostymepakke med et bilde av en oransje fangedrakt utenpå.
– Det er jo egentlig et litt kjedelig kostyme. Det er mye artigere når folk tar på seg noe mer, sminker seg og faktisk gjør noe ut av kostymet, smiler Kingell.
Det er god trafikk i kostymetbutikken Standard i Oslo sentrum tirsdag ettermiddag. Med årets skumleste dag rett rundt hjørnet, har både store og små startet jakten på det perfekte halloweenkostymet.
Men med den økende netthandelen som har blitt sett de siste årene, er Kingell ærlig på at også de har merket nedgang i handel i butikk.
– Vi ser at det bare blir mer og mer netthandel. Det har kommet flere aktører på markedet, og netthandelen tar en større del enn handel i butikk, forteller Kingell.
Advarer mot produktene
Forbrukerrådet er urolige for utviklingen. De advarer mot nettbutikker som Temu. Spesielt opp mot Halloween ser man i år at det er mange som har latt seg friste av det store utvalget og de snille prisene.
– Disse nettbutikkene selger utrolig mange produkter som egentlig er ulovlig å omsette på det norske markedet. Produktene er ulovlige både fordi de er utrygge for oss og fordi de inneholder kjemiske stoffer og annet som i utgangspunktet kan gjøre skade, sier direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket til NRK.
Hun forteller at produktene som selges i Norge har vært igjennom en kontroll og anses derfor som trygge.
– Vi har et strengt regelverk i både Norge og Europa. Produktene vi selger i Norge er trygge og inneholder ikke stoffer som kan være farlige.
Prioriterer produktkvalitet
NRK har vært i kontakt med Temu og spurt om hva de tenker om at det norske Forbrukerrådet advarer mot å kjøpe produkter fra nettbutikken deres.
Kommunikasjonsrådgiver i Temus nordiske PR-byrå Michael Falk skriver i en e-post til NRK at både produktkvalitet og forbrukersikkerhet er høyt prioritert hos dem.
– Alle forhandlere på vår plattform må oppfylle strenge sikkerhetsstandarder. Våre kvalitetskontrolltiltak inkluderer å kreve riktig dokumentasjon, utføre stikkprøver, proaktiv overvåking av plattformen og å handle raskt på rapporter om mistenkte produkter som ikke er i samsvar, skriver Falk.
De lave prisene er en stor grunn til at Temu har blitt så populært det siste året. Falk skriver at de ved oppstart i 2023 så en mulighet til hjelpe forbrukere til å finne rimelige produkter ved å koble dem direkte til produsentene.
– Vår forretningsmodell innebærer fabrikksalg som gjør det mulig for forbrukere å handle til fabrikkpriser uten ekstra kostnader til mellommenn og deres påslag. Dette gjør at vi kan tilby et bredt spekter av produkter til rimelige priser uten å gå på kompromiss med kvaliteten. Siden lanseringen i 2023 har vi sett sterk forbrukerstøtte for vår rimelige kvalitet.
– Vi greier ikke å konkurrere på pris
Tilbake i kostymebutikken Standard er Kingell på god vei bort mot dameavdelingen.
– I år er det faktisk disse nonnekostymene som er mest popluæt blant kvinner.
Han peker bort mot et stativ med to forskjellige nonnekostymer - en lang og en kort variant.
Flere av produktene som Kingell viser frem i butikken kan også kjøpes på nettbutikkene som Forbrukerrådet advarer mot, bare for en mye billigere penge.
– Våre leverandører klarer ikke å produsere produkter til så lave priser som for eksempel Temu. Vi må derfor holde oss på de prisene vi har og satse på at kunden vil ha det vi selger. Vi greier ikke å konkurrere på pris, sier Kingell.
Forbrukerrådet har blant annet advart mot at billige sminkeprodukter kan være farlige. På Festmagasinet Standard garanterer daglig leder Kingell at produktene de selger er giftfrie.
– Vi bruker velkjente leverandører på sminke som forholder seg til EU sine regler. Skulle det være noen problemer så har de full dokumentasjon på hva alle produktene inneholder, opplyser Kingell.
Kjøpt brukt
Med Halloween følger også fest, og kunststudent ved OsloMet Denas Rakauskas (23) er blant de som skal kle seg ut og feire årets skumleste dag.
– Det blir opp mot hundre elever fra kunst- og designstudiene her på OsloMet som sammen skal feire Halloween, smiler Rakauskas som sitter i kantina på OsloMet.
Han har årets halloweenkostymet klart, og forteller at det har han kjøpt på en lokal bruktbutikk i Eidsvoll.
Rakauskas forstår at andre velger å handle på butikker som Temu, men selv ville han aldri handlet der.
– Vi hadde faktisk akkurat en forelesning på studiet om HMS og alle de farlige stoffene som finnes i plast og andre materialer. Med tanke på at produktene hos Temu selges veldig billig, vil jeg tro at også de kan inneholde farlige stoffer, sier Rakauskas.
NRK har snakket med flere elever ved OsloMet, hvor samtlige av elevene hadde fått med seg kritikken som har haglet mot de billige nettbutikkene siste tiden.
Forbrukerrådets Blyverket blir glad når hun får høre at dagens ungdom er godt informerte når det gjelder problematikken rundt disse nettbutikkene, og understreker viktigheten av å opplyse norske forbrukere om produktene som selges i nettbutikker utenfor Europa.
– Vi i Forbrukerrådet skal fortsette å informere og veilede norske forbrukere slik at de vet risikoen ved å handle på disse nettbutikkene, sier Blyverket.
Publisert 30.10.2024, kl. 18.15