Opplevde «Helene» - flyktet før ny orkan: – Det er grusomt

3 hours ago 5


 PrivatOK+ STEMNING PÅ HOTELLROMMET: Sophie Myhre-Jagmohan sammen med Noah Sebastian (3) og Leanora Amelia (7) på hotellrommet i Mobile i Alabama tirsdag kveld lokal tid. Foto: Privat

I forrige uke ble hjembyen til Sophie Myhre-Jagmohan (36) og barna rammet av orkanen «Helene». Nå er de på flukt fra «Milton».

onsdag 9. oktober kl. 04:35

– Det var ikke trygt å være i området der vi bor. Jeg ville ikke ta den risikoen, sier hun på telefon til VG fra et hotellrom i Mobile i Alabama natt til onsdag norsk tid.

Her skal hun overnatte til tidligst fredag sammen med sønnen på tre og datteren på syv år.

Myhre-Jagmohan har bodd i Florida siden 2010, og familien bor nå utenfor storbyen Tampa – et av områdene som er ventet å rammes hardt av orkanen «Milton» når den treffer land onsdag kveld eller torsdag morgen lokal tid.

 Tarpon Springs City Hall/FacebookDe lokale myndighetene i Tarpon Springs, der familien bor, har lagt ut bilder av oversvømmelser fra orkanen «Helene» på Facebook. Bilder innbyggere har lagt ut viser ødelagte hus og bygningsmateriale i gatene. Foto: Tarpon Springs City Hall/Facebook

Stormen, som ifølge president Joe Biden kan bli den verste i området på 100 år, styrket seg sent tirsdag kveld til en kategori 5-orkan.

– Det var ganske skummelt

Familien Myhre-Jagmohan bor i småbyen Tarpon Springs, som fortsatt jobber med å komme seg til hektene etter herjingene til orkanen «Helene» i forrige uke.

– Det var veldig mye ødeleggelse der, og fortsatt ligger folks møbler og andre ting løst rundt i området, så da blir det ekstra utrygt å være der nå.

– Vi var der under orkanen, og det var ganske skummelt. Jeg husker at det varte veldig, veldig lenge.

Orkanen «Helene»

  • Over 230 er bekreftet døde i delstatene Nord-Carolina, Sør-Carolina, Georgia, Florida, Tennessee og Virginia.
  • Flere hundre er fortsatt savnet, og mange småbyer er det fortsatt ikke mulig å komme frem til.
  • Over halvparten av dødsfallene skjedde i Nord-Carolina, der orkanen skapte en voldsom flom.
  • «Helene» er den dødeligste orkanen i USA siden «Katrina» i 2005. Den gang døde 1392 personer.

Denne gangen har hun derfor valgt å ta med seg barna og kjøre til Alabama norvest for Florida mens stormen herjer hjemme i Tampa-området.

– Jeg har tatt med babyboksene til barna mine med minner fra de ble født, fra dåpen deres og tiden frem til nå. I tillegg slang jeg flere fotoalbum i bilen, sånne ting man ikke kan erstatte med forsikringen.

Huset til familien er laget med treramme, og er ikke bygget for å tåle en så kraftig orkan som «Milton» er ventet å bli.

– Jeg kjørte mot Alabama på mandag, og det var det veldig bra, for i dag har veiene vært veldig fulle med biler helt fra Florida og opp til Alabama, forteller tobarnsmoren.

– Har du gjort noen forberedelser hjemme i huset i Tampa?

– Ja, jeg har satt alt som har vært utendørs inn i garasjen. Jeg skulle egentlig også hatt sandsekker utenfor hver dør, men jeg har seks dører og lungebetennelse, så det fikk jeg ikke gjort.

 SPENCER PLATT / AFP / NTBFOLKETOMT: Stille før stormen i storbyen Tampa i florida tirsdag. Foto: SPENCER PLATT / AFP / NTB

– Hvordan tror du det blir å komme hjem etter at orkanen har lagt seg?

– Selv om man bor i Florida så er det veldig vanskelig å se for seg at noe sånt kan komme til å skje. Det er skummelt. Alt vi kan gjøre er å be og håpe på det beste, sier hun og legger til:

– Det er veldig rart å sitte her i en helt annen stat og tenke på livet sitt hjemme, på alle minnene, alt. Det er grusomt.

Alexx Alexxander: - Trykket stemning

Tidligere tirsdag snakket VG med den norske magikeren og illusjonisten Alexx Alexxander, som befinner seg i storbyen Orlando.

Han håper at han akkurat skal rekke å komme seg hjem til Norge før stormen slår til.

Bilde av Alexx AlexxanderAlexx Alexxander

Magiker og illusjonist

– Stemningen er veldig trykket. Det merker man på alle her, sier han.

Alexxander har fått booket billett på det første ledige flyet, som går onsdag morgen litt over klokken 07.00 lokal tid.

– Men jeg har fått beskjed om at flyplassen stenger klokken 08.00 på grunn av været, så hva som vil skje om flyet likevel ikke går, vet jeg ikke. Jeg er veldig stresset, både for min egen sikkerhet, for sikkerheten til crewet mitt, og for alle her i Orlando, sier han.

Les mer her:

Read Entire Article