USA-børsene åpnet med solid oppgang etter tollunntak på smarttelefoner og elektronikk, men utover ettermiddagen dempet oppgangen seg.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Saken oppdateres gjennom handelsdagen.
De amerikanske aksjemarkedene har vært gjennom to uker med voldsomme svingninger på grunn av Donald Trumps handelskrig, og stadige endringer i tollpolitikken.
Forrige uke avsluttet med kraftig oppgang, og den positive stemningen fortsatte fra start mandag. Men noen timer ut i handelen demper oppgangen seg igjen.
Slik ligger det an på Wall Street like før klokken 18 mandag:
- Samleindeksen S&P 500 stiger 0,17 prosent
- Teknologiindeksen Nasdaq faller 0,07 prosent
- Dow Jones-indeksen stiger 0,14 prosent
Oljeprisen var lenge opp for dagen, men mandag ettermiddag er prisen svakt ned. Nordsjøoljen Brent handles til 64,60 dollar fatet.
Oslo Børs stengte med en oppgang på nesten to prosent mandag, og er tilbake i pluss for året etter å ha vært ned fire prosent på det meste i forrige uke.
– Det har vært litt bedre stemning i det siste, etter at Trump har vist litt større vilje til å snu om tollsatsene. Blant annet får Apple unntak, og det er nok det som driver markedet litt nå, sier investeringsstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Wealth Management.
Les på E24+
Trump kan få én seier
Av nyheter fra enkeltselskaper har den store investeringbanken Goldman Sachs lagt frem resultater før åpning. Legemiddelgiganten Pfizer har stanset utviklingen av en slankepille på grunn av leverskade.
– Usikkerheten fortsatt høy
Matt Maley fra Miller Tabak mener at investorene nå begynner å se at det finnes visse grenser for hvor aggressiv Trump-administrasjonen kan være med sin tollpolitikk, skriver Bloomberg.
Chris Larkin i Etrade mener markedet må fortsette å se tegn på fleksibilitet fra Det hvite hus om oppgangen skal fortsette på kort sikt.
– Usikkerheten er fortsatt høy, og dag-til-dag-volatiliteten kan forbli høy. Med mindre det kommer overraskelser på politikkfronten, kan inntjening bli mer i fokus for markedene, med vekt på fremtidige utsikter, sier Larkin, ifølge Bloomberg.
Også Michael Wilson i Morgan Stanley ser usikkerhet i horisonten.
– Det verste er kanskje over, men kysten er ikke klar, sier han til Bloomberg.
Les også
Børsen tilbake i pluss for året
Apple-hopp etter tollunntak
Den siste utviklingen på toll er at det i helgen kom meldinger om at smarttelefoner, datamaskiner og annen elektronikk skal unntas fra de nye tollavgiftene som USA har innført.
Apple får seg en skikkelig opptur etter nyheten. Aksjen til teknologigianten var 7 prosent opp ved åpning på Wall Street, før den er redusert til rundt 2 prosent like før klokken 18.
– Selv om mye fortsatt er usikkert så viser dette i det minste en vilje fra Trump-administrasjonen til å skjerme selskaper som Apple, sier ABG-analytiker Øystein Elton Lodgaard til E24 tidligere mandag.
Flere andre teknologi- og elektronikk-aksjer stiger også.
Les på E24+
Nordic Semiconductor stiger etter tollunntak: – Absolutt positivt
Samtidig er det usikkerhet om hva elektronikk-unntaktet vil bety på sikt.
USAs handelsminister Howard Lutnick varslet søndag at unntaket kun blir midlertidig. Forbrukerelektronikk skal ligger under en egen ordning, som ifølge handelsministeren vil komme om en måned eller to.
Unntaket gjelder også kun for de gjensidige tollene. Trump selv skrev på Truth Social søndag kveld at elektronikk fortsatt er underlagt nåværende toll på 20 prosent.
Tolluro
Toll har skapt voldsom uro i aksjemarkedene de siste to ukene.
Donald Trump varslet toll mot hele verden 2. april, for deretter en uke senere å lansere en tollpause på 90 dager med lavere gjengjeldelsestoll på 10 prosent.
Forrige uke bød på store svingninger. Det endte likevel med kraftig oppgang totalt sett, men markedene har fremdeles ikke hentet inn det tapte fra markedsuroen i april.
Mot Kina har USA derimot trappet opp handelskrigen, med toll som totalt kommer opp i 145 prosent. Kina har slått tilbake med tilsvarende skyhøye tollsatser. Nivåene på tollene stanser i praksis det meste av den direkte handelen mellom verdens to største økonomier.
De siste tollunntakene på elektronikk ble møtt med moderat optimisme fra Kina.
– Dette er et lite skritt fra USA mot å korrigere sine feilaktige handlinger med ensidige «gjensidige tollsatser», het det i en uttalelse fra det kinesiske handelsdepartementet.