Oppgang på Oslo Børs – Nel falt kraftig fra start

3 hours ago 3


Tirsdag falt Hovedindeksen i takt med oljeprisen, men onsdag snur den svakt oppover igjen. Nel-aksjen falt kraftig fra start etter ferske kvartalstall.

Illustrasjonsbilde av Oslo Børs. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres gjennom handelsdagen.

Hovedindeksen stiger med 0,09 prosent kort tid etter åpningen, ledet an av flere oljeaksjer og Norsk Hydro.

Nel-aksjen falt umiddelbart med over seks prosent etter at tall som viser at selskapet fortsatt gikk i minus i årets tredje kvartal, og som viser svakere ordreinngang enn på samme tid i fjor. Kort tid etter hentet aksjen seg inn og var ned rundt to prosent.

Nordic Semiconductor faller etter å ha varslet om et mulig oppkjøp innen ultra-bredbånd.

Dette er noen av de mest omsatte aksjene onsdag morgen:

  • Equinor: opp 0,60 prosent
  • Nordic Semiconductor: ned 2,84 prosent
  • Aker BP: opp 1,0 prosent
  • Kongsberg Gruppen: opp 0,53 prosent
  • Norsk Hydro: opp opp 1,33 prosent

Tirsdag falt de amerikanske aksjemarkedene, og nøkkelindeksene S&P 500, Nasdaq og Dow Jones endte alle i rødt. Onsdag morgen steg børsen i Hongkong, mens børsen i Japan falt med nær to prosent.

Dette bildet er fra Nels elektrolysørfabrikk på Herøya i Porsgrunn. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Markedet har vært svakt

Nel, som produserer elektrolysører til produksjon av hydrogen, leverte tall onsdag. Selskapet fikk et resultat før skatt på minus 116 millioner kroner, sammenlignet med minus 169 millioner i fjorårsperioden. Ordreinngangen var på 161 millioner kroner, ned fra 338 millioner kroner ett år tidligere.

– Markedet har vært svakt en stund, men vi er godt posisjonert til å dra nytte av en forventet oppgang, og vi begynner å se tegn til bedre markedsforhold, sier Håkon Volldal, administrerende direktør i Nel.

Utsettelser av store prosjekter har skapt utfordringer i hydrogenbransjen i det siste. Dette gjør nå at Nel vil ta grep når det gjelder produksjonen på Herøya i Porsgrunn.

«Som resultat av at fornybare hydrogenprosjekter tar lenger tid for å nå endelig investeringbeslutning enn ventet, blir Nels kostnadsstruktur og bruken av produksjonskapasiteten på Herøya justert til markedets etterspørsel», skriver Nel i kvartalsrapporten.

Les også

Nel leverer resultat før skatt på minus 116 millioner

IEA antyder lavere energipriser

Onsdag la Det internasjonale energibyrået (IEA) frem en fersk utgave av den omfattende årlige rapporten «World Energy Outlook».

IEA anslår at det kan bli overskudd av både olje og flytende naturgass (LNG) mot slutten av 2020-tallet. Eksportkapasiteten for LNG ligger an til å øke med 50 prosent frem mot 2030, ledet av USA og Qatar, ifølge byrået.

«Vår detaljerte analyse av markedsbalanse og leverandørkjeder synliggjør et overheng av tilbud av olje og LNG på andre halvdel av 2020-tallet», skriver IEA.

Det kan ifølge byrået gi håp til forbrukerne, etter flere krevende år med energikrise i Europa og høy prisvekst på blant annet energi.

– I andre halvdel av dette tiåret vil utsikter til større tilgang – eller til og med overskudd – av olje og naturgass, gi oss en veldig annerledes energiverden enn den vi har opplevd gjennom energikrisen, avhengig av hvordan den geopolitiske spenningen utvikler seg, sier IEA-sjef Fatih Birol.

– Det innebærer at prisene presses nedover, til lettelse for forbrukere som har blitt hardt rammet av prisoppgangen. Pusterommet fra prispresset på drivstoff kan gi politikere rom for å øke investeringene i ren energi og fjerne ineffektive subsidier av fossil energi, sier han.

Les også

Hydrogen i trøbbel: – Dessverre satt på hold

Nordic Semiconductor med mulig oppkjøp

Databrikkeselskapet Nordic Semiconductor melder om en intensjonsavtale om å kjøpe teknologiselskapet Novelda, som satser på ultrabredbånd.

Kjøpet er avhengig av flere betingelser, inkludert en selskapsgjennomgang, styregodkjenning samt andre forhold, ifølge meldingen.

Nordic Semiconductor skriver at kjøpesummen ikke oppgis.

Les også

IEA tror prisene kan falle: – En veldig annerledes energiverden

Read Entire Article