Opec kutter prognosen for oljeetterspørsel

2 hours ago 3


Opec venter at oljeetterspørselen stiger med 1,9 millioner fat per dag i år, ifølge en fersk rapport.

En brems i veksten i Kinas oljeetterspørsel er en av faktorene som påvirker oljemarkedet. Dette bildet er tatt i Beijing i august i år. Foto: PEDRO PARDO / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Opec kutter prognosen fra forrige måneds rapport, der det var forventet at global oljeetterspørsel skulle stige med rundt 2,0 millioner fat per dag fra året før.

– Justeringen reflekterer faktiske data som er mottatt, kombinert med litt lavere forventninger for noen regioner, skriver Opec i månedsrapporten.

Det historiske snittet fra før coronakrisen er ifølge Opec en årlig vekst i forbruket på rundt 1,4 millioner fat per dag.

Opec-rapporten er først ut av flere viktige energirapporter denne uken. Tirsdag kommer Det internasjonale energibyråets (IEA) månedlige oljemarkedsrapport, og onsdag kommer IEA med sin årlige «energibibel», World Energy Outlook.

I sin forrige månedsrapport fra september ventet IEA en oppgang i oljeetterspørselen på 900.000 fat per dag i år.

Les også

Fersk IEA-rapport: Veksten i oljeetterspørsel fortsetter å bremse

Venter på Israel-angrep

Denne måneden har oljeprisen variert mellom 74 dollar fatet og 81 dollar fatet.

Dette er noen faktorer som kan påvirke oljemarkedet fremover:

  • Det er ventet at Israel vil gå til motangrep mot Iran etter missilangrepet i starten av oktober, og det har vært snakk om at oljeinstallasjoner kan være aktuelle mål
  • Libya skal øke oljeproduksjonen etter en enighet mellom landets to regjeringen om sentralbanksjefen i landet
  • Det er betydelig reservekapasitet i Opec og Russland, og nylig ble en planlagt produksjonsøkning utsatt til desember
  • Veksten i etterspørsel fra Kina har bremset, og det har vært usikkerhet om stimulansepakker kan få fart på økonomien igjen

Sliter med Kinas etterspørsel

«Brent falt med 0,4 dollar fatet fredag, og fortsetter ned 1,1 dollar fatet i morges til 77,9 dollar fatet etter at en sterkt påventet briefing fra Kinas finansdepartement lørdag manglet nye incentiver til å styrke forbruket hos den største oljeimportøren», skrev Helge André Martinsen i DNB Markets i et notat mandag morgen.

«Kinas finansminister Lan Fo’an oppga ikke noen prislapp på Kinas finansielle stimulanser slik investorene hadde ventet, og signaliserte at detaljene ville komme når Kinas lovgivere møtes i de kommende ukene», skrev Martinsen.

Han påpeker at USA har skjerpet sine sanksjoner mot Irans oljesektor etter angrepet på Israel tidligere denne måneden. Samtidig har Iran truet arabiske stater i regionen med å angripe oljeinfrastruktur hvis Israel uhindret får bruke luftrommet til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Venter oljepris rundt 80 dollar

Rystad Energy venter at oljeprisene vil holde seg rundt 80 dollar fatet fremover.

«Investorer ønsker mer etter Kinas snakk om stimulanser», skriver Mukesh Sahdev i Rystad Energy i et notat mandag.

Rystad-analytikeren tror oljeprisene bare vil få kortvarig støtte av Kinas løfter om ytterligere støttetiltak så langt.

«Prisene på råoljen Brent for fremtidige leveranser er i korreksjonsmodus, og svever i dag rundt 78 dollar fatet, på grunn av manglende klarhet om Kinas økonomiske utsikter og stimulansepakken», skriver Sahdev.

Les også

Råvareanalytiker ser mulig oljepris på 350 dollar fatet

Read Entire Article