Denne artikkelen er produsert og finansiert av Høyskolen Kristiania - les mer.
Hver av oss bærer med oss et indre landskap formet av våre tidligere erfaringer, forteller psykolog Lars Dehli. (Foto: Kristiania)
Alle opplevelsene våre skaper mønstre som styrer tanker, handlinger og relasjoner med andre. Psykolog Lars Dehli kaller slike mønstre livsmønstre eller skjemaer.
Mennesker navigerer ut fra ulike livsmønstre, som ofte dannes tidlig i livet.
Får du som barn høre at du er flink, vil du assosiere deg med prestasjoner og forventninger. Her dannes et mønster som kan følge deg inn i voksenlivet. Det kan for eksempel føre til stress, perfeksjonisme og prestasjonsangst.
Psykolog Lars Dehli ved Høyskolen Kristiania forteller at skjematerapi er en behandlingsmetode. Den kombinerer de beste elementene fra flere metoder innen psykologien. Det er blant annet kognitiv terapi, psykoanalyse, gestaltterapi og eksistensiell terapi.
Målet er å utforske hvordan vi lever og reagerer på livets utfordringer.
– Flere av mine pasienter har oppnådd en total omveltning i livet gjennom skjematerapi. Det handler om å forstå seg selv på et dypere nivå og ta tak i de mønstrene som står i veien for et bedre liv, sier Dehli.
Utfordre negative tankemønstre med positive opplevelser
Ved å identifisere hvilke underliggende skjemaer som styrer våre tanker, følelser og atferd, kan pasient og psykolog jobbe målrettet.
Dehli treffer ofte pasienter som føler at noe er galt med dem uten at de klarer å sette ord på det.
Psykologen kan avdekke at det skyldes nedsettende kommentarer fra foreldre eller mobbing i oppveksten.
Så jobber psykolog og pasient med å erstatte negative tankemønstre med bevis på sine egne styrker og positive egenskaper. I tillegg fyller pasienten på med nye og positive opplevelser som utfordrer de gamle skjemaene.
I denne episoden av podcasten Synapsen kan du høre mer om denne terapiformen fra Lars Dehli: