Oljefondet passerer 20.000 mrd. kroner

2 weeks ago 9


Rekordene vil ingen ende ta for Oljefondet. På litt over fem år er verdien doblet til 20.000 milliarder kroner.

Oljefondets leder Nicolai Tangen har grunn til å smile. På drøye fem år har fondets verdi doblet seg til 20.000 milliarder kroner, blant annet etter oppgang i markedene. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det viser det uoffisielle telleverket på fondets nettsider.

Forrige milepæl på 19.000 milliarder kroner ble passert så sent som i oktober.

Fondets verdivekst er drevet av sterk oppgang i markedene, tilførsel av friske penger fra regjeringen og en fortsatt svak krone.

– Det har vært veldig overraskende at fondet har blitt så stort, og så raskt, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

– Noe av årsaken er Ukraina-krigen, som sendte gassprisene til himmels. I tillegg har avkastningen vært svært god og kronekursen svak.

Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P500 har for eksempel steget mer enn 25 prosent i år. Mye av fondets penger er investert i amerikanske aksjer.

Fondet sitter på aksjeposter i alt fra Apple og Microsoft til Coca-Cola, Exxon Mobil og Nintendo. Nederst i denne saken kan du søke og finne ut hvor mye Oljefondet eide i hvert enkelt selskap ved utgangen av første halvår.

 Oljefondet er ikke investert på den norske Børsen, men den enorme veksten i fondets verdier på utenlandske børser gjør at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har langt mer å rutte med enn sine forgjengere. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Langt større enn ventet

Høsten 2019 la den daværende regjeringen til grunn at Oljefondets verdi skulle stige til om lag 12.000 milliarder kroner ved inngangen til 2025.

Men de siste årene har fondet har blitt langt større enn det man la til grunn den gangen.

Med dagens verdi kan regjeringen bruke hele 600 milliarder kroner innenfor handlingsregelen, i stedet for 360 milliarder hvis fondet hadde vokst i takt med forventningene for fem år siden.

– Politikerne kommer ikke til å bruke alle de pengene. Handlingsregelen gjør at man behandler dette skjønnsmessig, og ser på hva som er sunt å pumpe inn i økonomien. Politikerne kommer nok til å holde igjen, sier Haugland.

– Ikke rikelig med folk

Selv om Norge har mye penger, er det begrensninger i andre ressurser, mener sjeføkonomen.

– Vi har rikelig med penger, men vi har ikke rikelig med folk som kan være med å skape nye verdier i samfunnet. Når det er mye penger tilgjengelig kan politikerne bruke mer, men det legger press på knappe ressurser, særlig folk og kapasitet i økonomien, sier Haugland.

– Da er det viktig at vi ikke presser ut det som skal sørge for innovasjon og en mer produktiv økonomi i fremtiden. Dette er noe hele Europa sliter med, manglende vekstevne og økt konkurranse mot USA og Kina, sier hun.

Les også

Tysk sjeføkonom om Europa: – En varslet ulykke

Bruker 460 milliarder neste år

Støre-regjeringen planla i høst å bruke over 460 milliarder oljekroner neste år. Summen øker enda litt etter budsjettenigheten med SV.

Men er oljepengebruken for høy?

– Det er mange innfallsvinkler til det spørsmålet. Man skal holde igjen på pengebruken ut fra hensynet til fremtidige generasjoner. Det kan komme en kjempesmell i markedene, og i tillegg vil statens utgifter stige grunnet en aldrende befolkning, sier Haugland.

– Så langt man holder seg innenfor treprosentregelen. Men om pengebruken er forsvarlig eller ikke handler også om hva man bruker pengene til, sier hun.

Fondets ledelse har gjentatte ganger advart om at markedene kan snu nedover, men det har aldri skjedd et større fall i fondsverdien fra ett år til et annet.

I 2022 advarte fondssjef Nicolai Tangen om at fondet i verste fall kunne falle med 5.000 milliarder. Siden da har fondets verdi derimot steget med nesten 8.000 milliarder.

Les også

Kritisk til å tappe Oljefondet: – Hold fingrene fra fatet

Rask oppgang

Dette er noen av milepælene i fondet siden 2019:

Les også

Øystein Olsen overrasket over regjeringen: – Samsvarer ikke

Les også

Sjeføkonom vil ha oppgjør om offentlig pengebruk: – Norge blir fattigere

Read Entire Article