– Jeg synes det er veldig synd. Det er viktig for demokratiet at innbyggerne i Norge kan følge med på hva de som styrer kommunene gjør, og hvilke prioriteringer politikerne gjør.
Det sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, til NRK.
En rekke av landets kommuner opplever svært krevende økonomiske tider.
I flere kommuner vurderes det nå å droppe eller fjerne direktesendingen av politiske møter, helt eller delvis.
Samtidig mener flere ordførere at strømmingen er en viktig del av lokaldemokratiet, og vil ikke kutte i tilbudet.
Millionunderskudd
I flere norske kommuner jobbes det nå iherdig med å finne steder å spare penger. Dette etter at om lag halvparten av landets kommuner gikk med underskudd i 2023.
I Tvedestrand kommune i Agder foreslår kommunedirektøren nå å kutte strømmingen av formannskapsmøtene, men opprettholde strømmingen fra kommunestyremøtene.
Samtidig vurderer Sørreisa i Troms, som ikke strømmer noen møter, å si nei til strømming fra kommunestyret.
Begge kommunene begrunner dette med behovet for å spare penger.
I Sørreisa anslår de det vil koste 130.000 kroner årlig å strømme møtene, samt 220.000 kroner for etablering. Agder-kommunen anslår på sin side en årlig besparelse på 100.000 kroner.
– Man bør tenke seg om før man gjør den typen prioriteringer, fordi Norge er et stort land. Det er veldig bra at man kan bruke teknologi for å bidra til at flere kan delta i demokratiet, og at flere kan få med seg det som skjer, sier Nybø.
I Sørreisa stemte et klart flertall i formannskapet nylig mot etablering av strømming fra kommunestyremøtene.
– Selv om strømming av politiske møter kan bidra til enda større tilgjengelighet, medfører det en betydelig kostnad for kommunen. Vi må derfor gjøre valg av hvilke økonomiske prioriteringer vi skal gjøre, sier ordfører Jan-Eirik Nordahl (Ap), før han fortsetter:
– I en situasjon der vi har stort behov for å finne midler til økt grunnbemanning i både skole, barnehage og helse, ønsker ikke formannskapet å prioritere strømming fremfor andre viktige tiltak.
Selv er Nordahl positiv til strømming, men forteller at han heller vi prioritere tjenester til barn og unge fremfor strømming.
Hva mener landets ordførere om strømming av møter?
Saken fortsetter under «galleriet».
Stina Sætre, ordfører i Drangedal
– Jeg mener at det er en viktig del av lokaldemokratiet. Det er viktig at innbyggerne kan se og høre kommunestyrets diskusjoner og ulik informasjon som kommer frem i møtene.
Elisabeth Hals, ordfører i Oppdal
– Strømmingen av kommunestyremøtene er en service til våre innbyggere. Vi ønsker åpenhet om det som foregår i møtene og mener dette bidrar til engasjement blant befolkningen. Dessuten blir det et historisk arkiv av saksbehandlingen som det er interessant å ta vare på.
Pål Terje Rørby, ordfører Hemsedal
– Vi lever i en tid nå hvor det er viktig å åpne opp de politiske prosessene, slik at innbyggerne og fritidsbefolkningen kan ha innsikt i de politiske prosessene i kommunen.
Beate Skretting, ordfører i Grimstad
– Jeg er kjent med at andre kommuner gjør det (kutt, journ.anm.), men det er ikke noe som har vært opp til diskusjon hos oss. (...) Vi synes det er viktig med tanke på åpenhet og tilgjengelighet til publikum.
Terje Bartholsen, ordfører i Evenes
– Det er veldig viktig å strømme møtene, spesielt kommunestyremøtene. Dette er med på å synliggjøre politikken ut til folk.
Hans Olav Sundfør, ordfører i Lillehammer
– Det er en billig og effektiv måte å gjøre politikken tilgjengelig og åpen for innbyggerne, og jeg vet at det er mange som følger med og er interessert. Folk får presentert saker og beslutningsgrunnlag på samme måte som politikerne.
Politikerne sa nei
I Tvedestrand stemte nylig formannskapet nylig mot kuttforslaget til kommunedirektøren.
– Det var flere forslag som var oppe, men alle forslagene ble faktisk stemt ned. Kommunedirektøren må nok finne andre steder å spare midler, sier ordfører Marianne Landaas (H).
Selv opplever hun en endring etter at kommunen innførte strømming av flere av deres møter.
– Når vi ikke hadde strømming av utvalgsmøtene, så opplevde vi at diskusjonene var bedre. Jeg opplevde at vi da kanskje lyttet mer til hverandre.
Selv tror Landaas det ikke blir noe strømmekutt når saken skal endelig behandles av kommunestyret 25. september.
Høyre-ordføreren sier hun har stor forståelse for Nybøs synspunkt, og erkjenner at demokratiet er helt vesentlig i saken.
Landaas forteller at kommunen, som følge av den økonomiske situasjonen de står i, må gjøre kutt. Derfor må det vurderes innstramminger i alt fra midlene til fritidsklubben, gode saker for eldre, kutt i strømming og annet tilbud.
– Det er faktisk dilemmaet vårt. Det er noe med å velge mellom pest og kolera her, som vi politikere står i. Det opplever jeg at man faktisk gjør i hele Norge nå for tiden, der veldig utfordrende.
– Verdi for velgerne
– Det var da voldsomt som jeg spiste...
Ordene tilhører Venstre-politiker Even Aronsen, og titter ned på klippet NRK har funnet frem.
I klippet, som er fra et direktesendt utvalgsmøte i fjor høst, kan man se Aronsen ta seg en skikkelig god bit av brødblingsen han fikk servert før møtestart.
– Tenker du på kameraet når du er på disse møtene?
– Åpenbart ikke. Da tror jeg kanskje jeg hadde valgt å spise litt senere i møtet eller i en pause. Men jeg tror jeg var ganske sulten da jeg kom på det møtet, hadde ikke spist frokost eller lunsj, så da ble det sånn, sier Aronsen, som har sittet i kommunestyret i Harstad siden 2015.
Bør kommunene strømme politiske møter?
Han mener han det er en stor fordel, spesielt for velgerne, at møtene strømmes. Dette for at velgerne kan se hvem de har stemt på, eller vurderer å stemme på.
Selv om kommunen sliter økonomisk, mener han det er verdt pengene å strømme politiske møter.
– Jeg tror det har en veldig verdi for velgerne og for demokratiet. Man kan holde politikerne litt ansvarlig, og følge med på hva som blir sagt og vedtatt på en litt annen måte enn bare å lese et dokument og referat fra et møte.
– Bør se til Harstad
Noen mil sørvest for Sørreisa ligger Harstad. Der strømmet kommunen i 2023 over 50 politiske møter. I tillegg strømmet kommunen folkemøter og regnskapspresentasjon direkte på sin hjemmeside.
Kommunedirektør i Harstad, Børge Toft, mener dette er et viktig tiltak for å få folket engasjert i politikken og de avgjørelsene som gjøres.
– Det er veldig få som går inn på kommunens hjemmesider for å lese møtereferat, men det er veldig mange som kan gå inn og se på de sakene de interesserer seg for, og som de ønsker å følge med på. Da er det å strømme møter en viktig måte å nå ut til folk på.
Reidun Nybø synes det er veldig positivt det Harstad gjør, og mener Kommune-Norge generelt har mye å gå på når det gjelder åpenhet.
– De kommunene som ikke er langt fremme på dette, de bør se til kommuner som Harstad, sier hun.
Selv om Troms-kommunen i 2024 anslår et kraftig underskudd på 150 millioner kroner, er det uaktuelt for Toft å fremme forslag om kutt i strømming.
– Jeg tror at vi må finne andre områder der vi kan redusere driftsnivået vårt, kontra det å være tilgjengelig og vise hva vi faktisk driver med. Så det har jeg ingen planer om å foreslå. Jeg tror det er viktig at vi fortsetter med dette, sier Toft.
Publisert 16.09.2024, kl. 17.30