Øker prisen på plastposer: – Noe som ikke henger helt på greip

1 day ago 5


– Det er ikke en aprilspøk. Du er ikke den første som spør.

Det sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond, med latter i stemmen da NRKs reporter vil forsikre seg om at han ikke går på en aprilspøk.

For fra og med 1. april øker plastposekontingenten fra tre til fire kroner per pose.

– Det er helt sant, forsikrer Lind og forklarer bakgrunnen for økningen.

I fjor brukte nemlig nordmenn i snitt 70 poser i året. Dermed må poseforbruket kuttes for å nå EUs krav om maks 40 poser per innbygger innen utgangen av 2025.

– Norske forbrukere blir stadig flinkere til å huske handlenett, men vi må få med oss de siste plastposebrukerne for å komme i helt mål. Dessverre må vi da ta ty til et verktøy vi har ventet i det lengste med å ta i bruk, sier Lind.

  • en person som smiler til kameraet

    Tomas Berger / NRK

    Erik Sandnes

    – Det begynner å bli kostbart. Det er jo fornuftig å bruke nett uavhengig av prisen på plasten. Hvis vi kan unngå en del av plastforurensninga vi har på sjøen her.

  • en person som smiler i et rom

    Tomas Berger / NRK

    Lara Kristofersdottir

    – Før så brukte jeg plastposene fra butikken i søppelkassene mine, men det har jeg slutta med. Nå har jeg begynt å kjøpe på rull. Jeg kunne sikkert vært mye flinkere, men prøver å være en forsiktig borger oppi det her.

  • en mann som står foran en bil

    Tomas Berger / NRK

    Leif Petersen

    – Det er bra de setter opp prisen. Da får du folk til å bruke posene flere ganger og man får vekk plasten.

– Det er dyrt

En undersøkelse utført av Opinion i desember 2024 viser at hele åtte av ti nordmenn bruker medbrakt handlenett ukentlig eller oftere.

På handelsområdet Ørebekk i Fredrikstad er trenden klar: Folk bruker færre plastposer enn tidligere.

en person som går i en gang

Leif Petersen bruker sekk på butikken.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Jeg har med meg flere plastposer i sekken. De bruker jeg til de ryker, sier Leif Petersen.

– Hva gjør du om du glemmer sekken?

– Da går jeg ikke inn. Da kjører jeg heller hjem og henter sekken.

Også Lara Kristofersdottir har blitt mer opptatt av gjenbruk av plast de siste årene.

– Jeg pleier å ha med meg hjemmefra som oftest. Det gjør jeg mest fordi det er dyrt. Jeg tenker litt økonomi oppi her, sier Kristofersdottir.

Hun synes det virker som at folk flest bruker færre poser enn tidligere, men stusser over at hun stadig ser mer plast i butikkhyllene.

– Jeg synes det er litt rart at myndighetene tillater mer og mer plast i hyllene, og så skal vi forbrukerne være så bevisste på dette med plastposer. Det er noe som ikke henger helt på greip her.

Kjøper du nye plastposer på butikken?

– Unødvendig bruk av plast

Over 80 kjeder og 11 000 butikker er medlemmer av Handelens Miljøfond, og må fra i dag betale fire kroner i kontingent per plastpose. Butikkene velger selv hva posen vil koste for kundene.

Kontingenten går til tiltak for å redusere posebruken og finansiere viktige miljøtiltak.

– Det er viktig fordi vi har brukt vanvittig mye plastposer i Norge. Mye flere enn alle andre land. Plastposer er unødvendig bruk av plast, sier Lind.

Cecilie Lind er daglig leder i Handelens Miljøfond

Daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind, sier vi er nødt til å kutte plastposebruken mer.

Foto: Max Emanuelson/Handelens Miljøfond

Siden Handelens Miljøfond ble stiftet i 2017 har de vært med på å kutte ned antallet plastposer i Norge med over 500 millioner poser.

Likevel økes nå kontingenten.

– Det er veldig bra, men det er ikke riktig nok. Vi er nødt til å få med oss flere av de siste 20 prosentene på å endre en gammel vane, og bruke handlenett og tynne avfallsposer på rull til avfall isteden, sier Lind.

Til tross for bred oppslutning om posekuttet selges fortsatt rundt 20 prosent av plastposene i Norge av butikker som ikke er medlem av Handelens Miljøfond.

I 2024 tilsvarte 2 av 10 poser over 200 millioner kroner i manglende kontingent, ifølge fondet.

– Det er viktig at forbrukerne er klar over at ikke alle butikker betaler kontingent, men disponerer hele poseinntekten selv. Så hvis man står i butikken og synes posene er dyre, ville jeg sjekket om butikken bidrar til miljøarbeidet vårt eller putter pengene i egen lomme, forklarer Lind.

Publisert 01.04.2025, kl. 20.04

Read Entire Article