Obama med kraftig Trump-kritikk: – Hvem gjør sånt?

1 hour ago 4


Kortversjonen

  • Demokratenes tidligere president Barack Obama talte torsdag i Pennsylvania for å støtte Kamala Harris i det kommende presidentvalget.
  • Obama kritiserte Donald Trump kraftig, og oppfordret spesielt menn til å stemme på Harris.
  • Trumps kampanje avfeier Obamas kritikk.

Vippestaten regnes som svært viktig i årets presidentvalg 5. november, og demokratenes presidentkandidat får drahjelp av Barack Obama for å tiltrekke seg velgerne.

Han vant delstaten i 2008 og 2012, mens Trump sikret seg seieren her i 2016. I 2020 sikret Biden en hårfin seier for demokratene i delstaten.

Hva er en vippestat?

  • En vippestat er en delstat hvor velgerne vipper frem og tilbake mellom Demokratene og Republikanerne.
  • I disse statene er det mye mer usikkert hvem som vinner enn i andre stater. Det er for eksempel knyttet lite spenning til hvem som vinner i California, hvor Demokratene har hatt flertall siden 80-tallet.
  • New York Times trekker frem Pennsylvania, Georgia, Michigan, Arizona, Wisconsin og Nevada som de seks viktigste vippestatene i år.
  • Vippestatene kan avgjøre hele valget. I 2016 var det Pennsylvania, Wisconsin og Michigan som ga Donald Trump seieren.

Fra scenen ved Universitet i Pittsburgh gikk Obama hardt ut mot Harris sin motkandidat, tidligere president Donald Trump.

– Det er absolutt ingen beviser på at den mannen tenker på noen andre enn seg selv, sa han ifølge AP – til stor jubel fra salen.

Barack Obamas kone Michelle Obama talte under demokratenes landsmøte i Chicago i august, og ble møtt med stående applaus:

Snakket direkte til menn

Obama vendte seg spesielt mot mannlige lyttere. Det er en kjent sak at Trump har mer støtte blant menn enn kvinner.

– Jeg ser at det særlig er enkelte menn som ser ut til å tro at Trumps oppførsel, med mobbing og nedsettende oppførsel mot andre, er et tegn på styrke. Jeg er her for å fortelle dere at dette ikke viser ekte styrke, sa han fra scenen.

Les også: I fyr og flamme i Flint

Han kom så med en spesiell beskjed til svarte menn som nøler med å stemme på Harris.

Meningsmålinger viser at hun har mindre støtte blant svarte velgere enn Joe Biden hadde i 2020, skriver Washington Post.

– Dere kommer med all slags unnskyldninger. Jeg har et problem med det. Noe av det får meg til å tenke at dere kanskje ikke er helt med på ideen om å ha en kvinne som president, og så forklarer dere det med andre grunner, sa Obama og la til:

– Kvinnene i våre liv har stått bak oss hele tiden.

Trump fnyser av kritikken

Det var likevel Donald Trump som fikk gjennomgå mest i Obamas tale.

Republikanernes presidentkandidat ble omtalt som en «klumsete milliardær» som sutrer over egne problemer i Caps Lock på sosiale medier.

– Det er klaging og masing om sprø konspirasjonsteorier. Taler på to timer, en eneste stor ord-salat, akkurat som Fidel Castro. Han bare fortsetter og fortsetter. Konstante forsøk på å selge dere ting. Hvem gjør sånt? spurte han folkemengden.

Han sa likevel at han har forståelse for at folk ønsker endring, spesielt i en tid der mange strever med økte priser.

– Det jeg ikke forstår, er hvorfor noen vil tenke at Donald Trump kan endre på tingene på en måte som er bra for dere, Pennsylvania.

Les også: Slik oppsto ryktet som rammet byen

Donalt Trump var også i Pennsylvania for å prøve å sikre seg stemmer torsdag.

Hans kampanjeapparat fnyser av kritikken fra Obama.

– Dersom noen brydde seg om det Obama sier, ville Hillary Clinton vært president, sier talsperson Karoline Leavitt til nyhetsbyrået Reuters.

Også Trump har kommet med kraftige angrep på motkandidaten den siste tiden:

Les også: Konspirasjonsteorier florerer før «Milton»: – Folk kan for lite

Read Entire Article