Nytt nederlag for Orkla i kampen om Stratos-blå: – Vanskelig å forstå

6 days ago 7


Stratos-produsenten trodde kysten var klar etter å ha vunnet over Freia i retten. Men Patentstyret sier fortsatt nei.

Foto: Lasse Hansen, E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Avgjørelsen ble fattet av Patentstyret i slutten av november.

De mener blåfargen Pantone 2144 C må holdes fritt tilgjengelig for hvem som helst å bruke i markedsføring av sjokolade – også porøs.

Dermed får Orkla fortsatt ikke enerett til blåfargen, som har preget Stratos-innpakningen fra Nidar i en årrekke.

Bransjenettstedet Kampanje har tidligere omtalt avslaget.

Flere rettsløp

Kampen om blåfargen har pågått siden i fjor. Nidar-eier Orkla tok da ut søksmål mot Mondelez og deres Freia, etter relanseringen av sistnevntes Boble-sjokolade.

Orkla mente at Boble ble for lik deres egen Stratos i fargevalget. I et parallelt løp saksøkte de også Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR) etter å ha blitt nektet å varemerkeregistrere blåfargen i første omgang.

I juni i år fikk Orkla medhold i Oslo tingrett i kampen mot Mondelez. Freia-eieren fikk da forbud mot å markedsføre Boble-sjokoladen med den daværende emballasjen.

Mondelez gikk etter tingrettsdommen over til helt gul innpakning, og inngikk forlik med Orkla for å avslutte rettsstriden. Da trakk de også søksmålet mot KFIR.

Men det betyr ikke nødvendigvis at Patentstyret må fatte en annen beslutning nå som Orkla på ny har søkt om å få registrere blåfargen.

– Burde være unødvendig

– Det er ingen tvil om at Stratos-blå er innarbeidet som varemerke blant norske forbrukere og derfor har varemerkebeskyttelse gjennom innarbeidelse, skriver kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i en e-post til E24.

– Samtidig er det synd at vi nå må bruke enda mer ressurser på klagebehandling. Det burde være unødvendig.

Patentstyret skriver i sin beslutning at tingrettsdommen er en såkalt prejudisiell vurdering som dommeren måtte ta før hovedspørsmålet kunne avgjøres. Den får imidlertid ingen innvirkning på Patentstyrets egen vurdering.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor Patentstyret ikke følger tingrettens vurdering, som både er solid og bygger på et bredere grunnlag enn deres egen, sier Ekheim.

Hun varsler at de kommer til å klage på beslutningen.

– Vi har tiltro til at Patentstyrets vedtak vil bli kjent ugyldig, sier Ekheim.

Les også

– De dominerende får sterkere beskyttelse

Read Entire Article