Den norske sjømatnæringen stålsetter seg for «en ny æra» på grunn av konflikten mellom USA og deres største handelspartnere.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Handelskrig mellom USA, Canada og Mexico påvirker norsk sjømatnæring, med straffetoll som utfordrer eksporten til USA.
- Norske selskaper som Mowi og Grieg Seafood kan merke konsekvenser på sine operasjoner i Canada.
- Sjømat Norge oppfordrer til konstruktive samtaler for å motvirke globale proteksjonistiske trender.
- Norges handelspolitikk står overfor utfordringer med økende proteksjonisme internasjonalt.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Donald Trump har gjort alvor av sine trusler, og sier at det skal innføres straffetoll på produkter fra Canada og Mexico. Dette kommer også til å påvirke nordmenn og norsk næringsliv, skal man tro ekspertene.
Særlig norsk fisk er utsatt.
I 2024 eksporterte sjømatnæringen for 13,26 milliarder kroner til USA. Dette utgjør nesten 8 prosent av den totale eksportverdien fra Norge.
USA er et av de største markedene for norsk sjømatnæring.
– Dette er absolutt noe av det mest omfattende vi har sett på lang tid, sier kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatrådNorges sjømatrådNorges Sjømatråd er på mange måter næringens og regjeringens øyne og øre ute i verden. De jobber også med å markedsføre norsk sjømat i utlandet. , Martin Skaug til E24.
– Ikke en sånn type relasjon
Nå skal det bli straffetoll på varer fra Canada til USA. I dag krysser mye sjømat grensen fra Canada til USA.
De siste tolv månedene eksporterte Canada 272.000 tonn med sjømat til USA. Over 80 prosent av all kveite og sjøkrabbe i USA kommer fra Canada.
Men det er ikke sånn at Norge bare kan ta over Canadas andel på det amerikanske markedet.
– Man må nesten ha et litt lengre blikk på det. Det kommer nok mottiltak og så ender alle opp som tapere til slutt med en sånn handelskrighandelskrigEn situasjon der land innfører toll eller andre handelsbarrierer mot hverandre for å beskytte egen økonomi, noe som kan føre til økonomiske konflikter., sier Skaug i Norges sjømatråd.
Allerede søndag ettermiddag varslet EU at de lover å «svare bestemt» på eventuelle amerikanske tollsatser. Dette fører til at man blir redd for hva som blir det neste – og det er ikke bra for handel.
– Vi tror Norge og USA har god relasjon. En ting er retorikken, en annen ting er den faktiske handlingen. Dette er en ny æra for det som tidligere har vært et fritt marked, sier Skaug
Han har også merket seg at Trump pleier å begrunne tollene med andre problemer. For eksempel migrasjon og innførsel av narkotika.
– Norge har ikke en sånn type relasjon til USA, sier han.
– Dårlige nyheter
Straffetollen kan også påvirke norske selskaper som har virksomheter i Canada. Dette gjelder blant annet de børsnoterte oppdrettsselskapene Mowi og Grieg Seafood.
Mesteparten av produksjonen deres i Canada eksporteres til USA, forteller sjømatanalytiker i Pareto Securities, Oda Djupvik.
Grieg har relativt mer virksomhet i Canada i forhold til Mowi. Grieg har også prøvd å selge eller inngå et partnerskap for denne delen av selskapet, sier Djupvik.
– Tollen kan gjøre den strategiske prosessen i Canada vanskeligere for Grieg, sier hun til E24.
Det vil si at det nå kan bli vanskeligere for Grieg å få unna denne delen av selskapet, siden den blir mindre lønnsom på grunn av straffetollen.
– Så dette er dårlige nyheter for dem, sier hun.
Oda Djupvik
Sjømatanalytiker i Pareto Securities
Mowi, som er en større oppdretter med produksjon i flere regioner rundt om i verden, blir trolig mindre påvirket av straffetollen, tror analytikeren.
I fjor produserte Mowi 30.000 tonn i Canada, ifølge en handelsoppdatering. Dette utgjør kun 6 prosent av alt de produserte i fjor.
– Økende proteksjonisme i verden
Geir Ove Ystmark er administrerende direktør for Sjømat Norge. Han jobber for interessene til dem som driver innen sjømatnæringen i Norge.
Ystmark sier de er mest opptatt av at norske myndigheter jobber konstruktivt med andre lands myndigheter.
– Norge er ikke med i EU. Det kan gi muligheter overfor USA, men det gjør oss også sårbare. Det er viktig at norske myndigheter opptrer konstruktivt for å unngå markedshindringer, sier han.
Geir Ove Ystmark
Administrerende direktør for Sjømat Norge
– Er du nervøs?
– Ikke isolert sett på grunn av USA, men det er en økende proteksjonisme proteksjonisme En økonomisk politikk der et land forsøker å beskytte sin egen industri ved å begrense importen fra andre land, ofte gjennom toll og kvoter.i verden.
Forrige uke forlot Senterpartiet regjeringen. Årsaken var at de ikke ville sitte i en regjering som innførte noen bestemte regler fra EU knyttet til strøm. Nå er det kun Arbeiderpartiet som sitter i regjering alene.
– Handelspolitisk opplever jeg at Arbeiderpartiet vektlegger Europa. Det med å øke tollsatsene på rotgrønnsaker har ikke bidratt positivt til vår relasjon til Europa. Vi må ha en god relasjon til USA, men også markeder som Europa og Japan, sier han.
– Ekstremt avhengig
Utenriksminister Espen Barth Eide fra Arbeiderpartiet sier den norske regjeringen jobber på høygir for å komme på innsiden av EUs forventede beskyttelsestiltak for europeisk industri.
– Vi har ikke fått noen indikasjoner som gjelder Norge særskilt. Men, at Trump ønsker å bruke toll som et virkemiddel overfor handelspartnere har han vært tydelig på, skriver han til E24.
Han sier nyheten om tollsatser er et brudd med tradisjon som USA i svært mange tiår har stått i spissen for. Tradisjonen han viser til går ut på å bidra til en regelstyrt internasjonal handel som har tjent alle land, ifølge ham.
– Ikke minst Norge.
– En handelskrig med USA vil også kunne svekke europeisk økonomi. Norsk handel er ekstremt avhengig av at verden der ute fungerer, nesten alt vi bruker er importert og nesten alt vi produserer eksporterer vi, så vi er særlig eksponert mot dette.