– Nye tog er ikke nok. Hele Nordlandsbanen må rustes opp, krever Sølvi Andersen, som er leder i Polarsirkelrådet og ordfører i Hattfjelldal.
Folk langs Nordlandsbanen har mistet troen på toget som framkomstmiddel.
Togulykken i oktober i fjor, hvor en person omkom har vist hvor sårbar man er når ett lokomotiv blir tatt ut av produksjon.
Lokomotivet ble kondemnert, og dermed er det for få lokomotiv til å opprettholde rutetilbudet mellom Trondheim og Bodø.
Ifølge Norske tog er de gjenstående togene som trafikkere banen i dårlig forfatning, og fram til nye tog er på plass er planene å leie inn materiell.
Lokomotivene som i dag kjører på Nordlandsbanen er 45 år gamle, og må ofte overhales. Etter togulykka i oktober har regulariteten på Nordlandsbanen vært på kun 37 prosent. Nattogene er innstilt på ubestemt tid. I tillegg har det vært flere andre innstillinger.
Ønsker seg to tog til
Det er Norske Tog som har ansvaret for togene som går på norske jernbaner. Tirsdag var de og representanter for den sveitsiske togprodusenten Stadler på tur med toget for å bli bedre kjent med Nordlandsbanen.
Fire nye tog er i bestilling for å erstatte de gamle togene, men utskiftingen vil ikke skje før i 2029/2030.
Ifølge Norske tog vil Nordlandsbanen kunne driftes trygt og stabilt med de fire togene som allerede er bestilt. Men de hadde ønsket å bestille ytterligere to tog for å kunne styrke robusthet på andre strekninger som i dag driftes av SJ.
– Seks tog ville gitt en robusthet i materiellparken i nord. Da kunne man forsterket Rørosbanen med nye tog også der. Det ville gitt et helt annet tilbud til kundene. Med de problemene som er i Gudbrandsdalen kan nattogtrafikken overføres til Rørosbanen. Man bør ha minst et reservesett i nord.
Det sier Sille Svenkerud Førner, som er prosjektleder for anskaffelser i Norske tog.
Men vinteren har også vist at det ikke er bare togene, men også Nordlandsbanen må få større fokus hos sentrale myndigheter. Det mener lederen for Polarsirkelrådet.
– Vi er veldig bekymret over utviklingen. Nordlandsbanen har blitt nedprioritert over mange år. Etterslepet både på banen og på materiell er enormt. Det skjer stadige strømbrudd og toalettfasilitetene blir stengt, sier Sølvi Andersen.
Heller ikke hun tror fire tog vil være tilstrekkelig og mener alle togene burde vært skiftet ut.
– Reservelokomotiv er et sprengende punkt. Vi har jo sett hvor lite som skal til for at hele systemet kollapser. Naturen rundt Nordlandsbanen er også kritisk mange steder.
Ikke penger til flere tog
Men hvorfor kan ikke Norske Tog selv bestille tog selv?
– Norske Tog bestiller på vegne av staten. Vi må først få penger over statsbudsjettet, og så må vi få et oppdrag av Jernbanedirektoratet. Når det oppdraget er gitt, så bestiller vi tog. Men vi ser det som en fordel at vi nå kan legge på flere tog. Det vil være det billigste og det beste for Norge, sier Førner.
Mandag gikk anbudsfristen ut for de som ønsker å leie ut lokomotiv som kan gå på Nordlandsbanen.
Men når det igjen vil være normal trafikk på Nordlandsbanen er foreløpig usikkert. Men kanskje til sommeren:
Høyteknologiske tog
Julian Zeitzmann er teknisk prosjektsjef i Norske tog. Han kjenner godt til togene som passasjerene får nyte godt av om fire-fem år.
– Det blir ikke egne lokomotiv lenger, men tog som er sammensatt. De vil kunne kjøres både elektrisk og med diesel. Togene blir tilrettelagt for å kunne bytte ut dieselmotorer i framtiden med batterier eller en annen løsning, hvis teknologien har kommet så langt at man kan kjøre disse lange strekningene.
Publisert 02.02.2025, kl. 20.59