Regjeringen vil legge til rette for større satsing på lakseoppdrett langt ute på havet.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Regjeringen planlegger å åpne for større lakseoppdrettsområder til havs, noe som krever langsiktige utviklingsplaner.
- Fiskeri- og havministeren fremhever biosikkerhet og industriell utvikling som hovedmål.
- Offshore-oppdrett krever ny infrastruktur og beredskap.
- Usikkerhet rundt skatt på offshore-oppdrett har ført til at satsing er lagt på is.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Havbruk til havs er en stor mulighet for bærekraftig matproduksjon i norske havområder, og det krever en god del regelverksutvikling for å legge til rette for dette, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i en pressemelding.
Regjeringen sender nå nye regler for oppdrett til havs på høring. Endringene åpner for tildeling av større områder, sammen med en plikt til å utarbeide en plan for etablering, utvikling, drift og avvikling av havbruk til havs innenfor områdene som tildeles.
– Dette skal sørge for en biosikker og bærekraftig utvikling av områdene som åpnes for den nye aktiviteten. Ved å tildele større områder legger vi også til rette for en industriell utvikling og grunnlag for etablering av infrastruktur for havbruk til havs, sier Næss.
Dagens regelverk åpner kun for tildeling av enkeltlokaliteter. Endringene som foreslås, skal gjøre det mulig å tildele større områder, som aktørene får ansvar for å utvikle med et mer langsiktig perspektiv.
Krever ny beredskap
Dagens oppdrettsindustri ligger relativt nær kysten, og dermed også eksisterende infrastruktur, inkludert beredskap for eventuelle ulykker.
Utvikling av oppdrett til havs vil derfor kreve etablering av en helt ny infrastruktur; fra smoltproduksjonsmoltproduksjonSmolt er en betegnelse på unglaks, det vil si at de er ferdig med ferskvannsperioden og klare til å settes ut i sjøen, brønnbåter eller andre dedikerte fartøy for å betjene driften til havs, til egnet anleggsteknologi og transport av slaktefisk. Værforholdene vil også kreve andre forholdsregler enn man har ved kysten.
Landets nest største oppdretter, Salmar, har hatt de største ambisjonene for oppdrett til havs (offshore). Usikkerhet rundt innføringen av grunnrenteskatt har imidlertid lagt stortsatsingen på is.
Høringsfristen er 17. september 2025.
Les på E24+
Salmar satser heller offshore i Skottland enn Norge
Les også