Kina skal være «kraftfulle», «mer proaktive» og løsere med renten for første gang siden 2010.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Kina har i høst kommet med en rekke tiltak for å stimulere økonomien.
- Landets politiske toppledelse sier nå de vil ha en «moderat løs pengepolitikk». Det er først gang siden 2010 at man går bort fra en nøytral holdning.
- Kina vil også ha en «mer proaktiv finanspolitikk» og «kraftfull» stimulering av forbruket.
- Det nærmere seg at Donald Trump tar over som USAs president i januar, og han har lovet å øke tollen på kinesiske varer ytterligere.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Mandag kom det seneste grep i rekken av økonomiske støttetiltak fra kinesiske myndigheter.
Kina skal i 2025 ha en «moderat løs pengepolitikkmoderat løs pengepolitikkPengepolitikken, som dreier seg om renten og andre grep sentralbanken kan gjøre, omtales ofte som løs og stram på engelsk. Stram går ut på at pengepolitikken virker innstrammende på økonomien, eksempelvis gjennom høyere rente, mens løs går ut på at rente- og pengepolitikk i større grad stimulerer økonomien.», ifølge Kinas politbyråpolitbyråPolitbyåret i Kinas kommunistparti er en ledergruppe på 20-25 personer. Innad i politbyåret igjen er det en stående komité, som fungerer som den øverste ledelsen i Kina. Kilde: SNL.. Det kommer frem etter et møtet i organet som sitter på toppen av kommunistpartiet i Kina.
Den politiske ledelsen i Kina signalisere altså en justering som heller mot lavere rente og mindre innstrammende pengepolitikk. I tillegg skal Kina ha en «mer proaktiv finanspolitikk», og «kraftfull» stimulering av forbruket.
Les på E24+
Børsskadelig storm truer
Statlige kinesiske medier melder om endringen i ordbruken, og justeringene er omtalt av internasjonale medier som Reuters, Bloomberg og CNBC.
I mange år har kinesiske myndigheter hatt et nøytralt pengepolitisk standpunkt, omtalt som «forsiktig» eller «forsvarlig». Sist holdningen var «moderat løs» var under finanskrisen, og man var tilbake på nøytralt fra 2011.
– Kommer til å fortsette
Kina har i høst kommet med en rekke grep som skal få mer fart på økonomien. Det inkluderer blant annet rentekutt og målrettede tiltak mot eiendomssektoren.
I slutten av september kom myndighetene med en tiltakspakke, som bidro til kraftig oppgang på kinesiske børser. Dagens tiltak til at Hongkong-børsen løftet seg mot slutten av dagen.
Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, sier han hadde ventet at det ville kommet flere stimuleringstiltak nå i desember. Han omtaler september-pakken som starten på et «whatever it takes»-øyeblikk.
– De kommer til å fortsette å stimulere til det funker. Til de har snudd skuta, og er klare til å møte Trump neste halvår.
Olav Chen
Leder for allokering og globale renter i Storebrand
Kelly Ke-Shu Chen, analytiker i DNB Markets, mener dagens grep var et forsøk på å signalisere at det skal komme mer stimulanser.
– Det virker som myndighetene er mer frempå med å begrense nedsiden, sier DNB-analytikeren.
Vil få opp forbruket
Eiendomssektoren og boligmarkedet, som er en viktig del av økonomien, har slitt lenge. Veksten i Kinas økonomi er noe lavere enn den har vært tidligere.
Olav Chen sier kinesisk økonomi går «verre enn myndighetene hadde ønsket og under deres vekstmål, særlig når det gjelder boligmarkedet». Han påpeker også at økt investeringer ikke nødvendigvis er et tiltak Kina kan bruke, fordi det kun vil føre til mer overkapasitet.
Det er privat forbruk myndighetene prøve å få opp, sier Storebrand-økonomen.
– Tusenkronersspørsmålet er om de klarer å få konsumet opp igjen. Det er ikke alltid så lett å stimulere konsum. Skattelette kan for eksempel gi sparing i stedet.
Kelly Chen i DNB Markets trekker spesielt frem at myndighetene i dag sa de ville øke forbruket «kraftfullt», som er sterkere ordbruk enn tidligere. Hun tror det betyr at det kommer mer subsidier til husholdninger, overføringer til de med lav inntekt og økt barnetrygd.
– Så er spørsmålet om disse overføringene får opp konsumet. Det som er viktig er å få opp tilliten og troen på fremtiden blant kinesere, sånn at de ikke sparer så mye. Dette virker som en målbevisst pressemelding for å snakke opp sentimentet, sier hun om dagens melding.
Kelly Chen
Analytiker hos DNB Markets
Nærmer seg Trump
I tillegg til situasjonen innenlands i Kina, rykker man stadig nærmere at Donald Trump tar over som USAs president i januar. Han har lovet å øke tollen på kinesiske varer ytterligere.
Olav Chen mener det ikke var tilfeldig at man i september fikk kinesiske tiltak som hadde en annen «tone og omfang» enn tidligere, samtidig som meningsmålingene begynte å peke mot Trump-seier.
– De kommer til å følge opp med mer for å gjøre seg klare for Trump 2.0. Kina gjør seg klare for handelskrig, og da må man ha egen økonomi i orden. Kommer du til forhandlingsbordet med en svak økonomi, har du dårlige kort.
– De begynner å få dårlig tid før Trump tar over, legger Storebrand-økonomen til.
Hva Trump gjør er viktig for Kina, understreker også Kelly Chen.
– Trump og handelskrig har mye å si for Kinas pengepolitikk og finanspolitikk, fordi myndighetene må motvirke konsekvensene av en handelskrig. Samtidig er det stor usikkerhet rundt hva som vil skje, og jeg tror det er noe av grunnen til Kina ikke har kommet med én stor omfattende tiltakspakke. De vil beholde noe tørt krutt til senere, sier hun.
Toppmøte
Senere denne uken, på onsdag og torsdag, skal en større gruppe kinesiske partitopper møtes for å diskutere den økonomiske politikken fremover.
– Et viktig signal derfra vil være hvor de legger vekstmålet. Forventningene varierer mellom 4,5 til 5 prosent BNP-vekstmål. Legger de seg på øvre del og mot 5 prosent, så ville det være bullishbullishBegrep som ofte brukes om aksjer eller markeder. Bullish betyr at man er optimistiske om noe eller har tro på oppgang. Motstykket et bearish, hvor man tror på nedgang., sier Olav Chen.
– Generelt tror jeg du kan forvente at det kommer flere tiltak fremover. Når det kommer til Kina er det alltid viktig å høre på hva myndighetene sier og hvilken kurs de staker ut.