Nye beredskapsråd: Christer (54) har mat, vann og krisevenn

3 weeks ago 11


Kortversjonen

Snart får du en brosjyre med de nye egenberedskapsrådene i postkassen.

Christer Torjussen har forberedt seg på egenberedskap etter Russlands invasjon av Ukraina. Han har også fått seg en beredskapsvenn, noe som anbefales av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Det er helt i tråd med myndighetenes ferske anbefalinger som i slutten av oktober dumper ned i en postkasse nær deg.

Nå skal vi klare oss en uke på egen hånd. Før var det tre dager. Da gjelder det å ha nok vann og mat til alle i husholdningen. I tillegg til eventuelle medisiner og andre nødvendigheter.

Et nytt råd er å ha en beredskapsvenn. Finn ut hvem du kan hjelpe, og hvem du kan få hjelp av.

Etterlyser dugnadsånden

– Du må ha en venn i beredskap, men det er ikke alle som kan finne seg en krisevenn. Derfor pirker vi litt borti den gamle norske dugnadsånden med de nye beredskapsrådene. Vi ber folk se litt ut over seg selv, sier sjefen for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Elisabeth Aarsæther.

Da er det ofte greit å begynne i den andre enden.

Bilde av DSB-sjef Elisabeth AarsætherDSB-sjef Elisabeth Aarsæther

– Se om det er noen du kan hjelpe, da får du ofte hjelp tilbake. Familien er kanskje den nærmeste beredskapsvennen, men det kan også være noen i borettslaget som ikke klarer å handle eller ha nok vann i beredskap, sier Aarsæther til VG.

Hvis du bor i en leilighet som bare varmes opp med strøm, kan en nabo med vedovn være gull verdt hvis strømmen blir borte. Ryker den, blir det også vanskelig å lage middag.

– Jeg er ikke så godt forberedt som jeg burde være, men vi nordmenn tar jo sjelden et tak før det brenner på dass. Jeg har vannreserver og et uhorvelig lager med tørrvarer, men ikke stormkjøkken. Så da får det bli kald spaghetti à la Capri, humrer komiker Torjussen i Tønsberg.

Hva tenker du?Har du nok mat og vann til å klare deg en uke?aJabNei

Han har derimot peis, grillspyd og ved. Dermed kan han i hvert fall grille de hermetiserte pølsene som står i skapet.

– Med vestlandslefser rundt blir det en reise for ganen.

– Fikk litt noia

Torjussen har 11 halvannenlitersflasker med vann. Det er godt under myndighetenes anbefalinger om 20 liter drikkevann per person for å dekke minimumsbehovet for en uke. Spesielt hvis det skulle skje noe i de ukene hvor de to barna bor hjemme hos Torjussen.

– Når begynte du med dette?

– Jeg fikk litt noia da Russland invaderte Ukraina. Da trodde jeg at tredje verdenskrig var like rundt hjørnet. Husk at jeg er vokst opp under den kalde krigen, sier 54-åringen.

Derfor bestemte han seg for i hvert fall å gjøre et forsøk på å følge myndighetenes anbefalinger selv om han ikke kan tikke av alle boksene.

– Før lo jeg av doomsday preppers, det gjør jeg ikke lenger. Nå vil jeg gjerne ha noe å gi barna hvis noe skulle skje.

Fyrstikker, hodelykt, lommelykt, batterier og ved er også på plass.

Sjekkliste for din egenberedskap

  • Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker.  
  • Mat som tåler lagring i romtemperatur.   
  • Grill, kokeapparat eller stormkjøkken.   
  • Varme klær, pledd, dyner og soveposer.
  • Fyrstikker og stearinlys.    
  • Ved hvis du har vedovn eller peis.   
  • Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring.   
  • Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming.
  • Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller.  
  • DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller.    
  • Legemidler og førstehjelpsutstyr.   
  • Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende).    
  • Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter.
  • Batterier og ladet batteribank.
  • Litt kontanter og flere betalingskort.
  • Mat og vann til kjæledyr.  
  • Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer. Kilde: Sikker hverdag/Direktoratetet for samfunnssikkerhet og beredskap

Corona en vekker

– Corona var en vekker med tanke på hamstring. Vi er ganske naive og har levd beskyttet lenge, men den dagen det ikke er mat tilgjengelig i butikkene står det ikke noen og deler ut mat, sier Torjussen. Han håper nordmenn også tenker på naboen hvis det skulle oppstå en krise.

– Har du skaffet deg en krisevenn?

– Jeg har en jeg kan spørre. En ja-fyr som alltid er på tilbudssiden. Han er verdens mest behjelpelige. Hvis det er ting jeg ikke har, kan jeg alltid låne det av ham. Jeg setter min lit til kompis Kristoffer, sier Torjussen som også har andre i bakhånd som han kan spørre om hjelp.

Neste måned arrangeres den årlige Egenberedskapsuken.

– Det er et større alvor over dette enn tidligere. Det er flere samtidige trusler, sier Aarsæther og nevner klimaendringer, krig i Europa og internasjonal uro.

– Da er det både riktig og rimelig å forvente at de som kan ta vare på seg selv en stund også gjør det, slik at de som ikke kan det får hjelp fra samfunnet da denne hjelpen ikke er utømmelig.

Papirbrosjyren som havner i alles postkasser lages i hele 28 språk slik at kommunene kan distribuere den til de som ikke kan norsk. Sist den ble sendt ut var i 2018.

Vann viktigst

I den nye brosjyren fra DSB står det at noen forberedelser er mye bedre enn ingen.

– Hva er aller viktigst?

– Vann. Det er ikke noe du har liggende så mye av. Mange har mye mer mat enn til syv dager. I de fleste kjøkken er det mye i skuffer og skap. Men siden vi bor langt mot nord er det også viktig med en alternativ varmekilde til strøm, sier Aarsæther.

Selv bruker hun sitt eget kjøkken som beredskapslager, hun har ikke en egen bod med ekstra mat, men har nok i skuffer og skap på kjøkkenet til å klare seg.

– Hvis flere gjør forberedelser, klarer samfunnet seg bedre.

Tilbake i Tønsberg innrømmer Torjussen at han ikke har noen rotasjon på matlageret sitt slik at det det blir spist opp før det går ut på dato.

– Ha ha. Nei, jeg er nordmann. Hermetisert er for alltid, er det ikke? Ellers bruker jeg lukt, kjenn og smak.

Read Entire Article