Ny versjon av ChatGPT: – Enormt imponerende

2 months ago 26


Store språkmodeller som ChatGPT er ikke egentlig så smarte som de kanskje kan gi inntrykk av. I alle fall ikke slik de har fungert frem til nå.

Men nå kan kunstig intelligens ha tatt et steg videre mot menneskelignende intelligens.

– Denne versjonen er enormt imponerende. Jeg blir litt lamslått når jeg ser denne teknologien, hvor raskt den har kommet og hvor mye den får til, sier KI-ekspert Morten Goodwin.

Morten Goodwin, professor UiA

KI-ekspert Morten Goodwin er imponert over den nye versjonen.

Foto: John Inge Johansen

Han er professor i kunstig intelligens ved Universitetet i Agder, og har testet den nye modellen til OpenAI.

Modellen ble gjort tilgjengelig for de første brukerne torsdag kveld, og har fått navnet ChatGPT o1. Det er særlig én ting som gjør at den skiller seg fra tidligere modeller:

– En sentral del av den nye oppfinnelsen og som virkelig er det store, er at den resonnerer, sier Goodwin.

Skal lyve mindre

Ifølge selskapet bak ChatGPT, Open AI, resonnerer modellen gjennom å snakke med seg selv før den svarer. Altså litt som oss mennesker. Men det må ikke forveksles med at modellen kan tenke, understreker Goodwin.

– Resonneringen er ikke noe annet enn at den kan forklare til en viss grad hvordan den er kommet frem til et resultat, sier han.

OpenAI hevder at o1 kan resonnere seg gjennom komplekse oppgaver og løse langt vanskeligere oppgaver enn tidligere modeller innen vitenskap, programmering og matematikk.

Modellen er altså først og fremst bedre å bruke når det gjelder koding og matte, men blir sett på som et viktig steg mot en mer menneskelig form for kunstig intelligens, skriver The Verve.

Selskapet sier også at den nye modellen hallusinerer mindre enn tidligere modeller. Det er også erfaringen til KI-ekspert Goodwin.

– Nå kan du i hvert fall følge litt med hvorfor den eventuelt hallusinerer. Men hallusineringen er på ingen måte løst, sier han.

Viral tabbe

OpenAI o1 kan til en viss grad forklare hvordan den har kommet frem til et svar. Men vi som brukere får ikke se hele resonneringen. Dette er av hensyn til konkurranse fra andre KI-utviklere, skriver selskapet.

Mangelen på evne til å resonnere har selskapet fått tyn for etter at den såkalte «Strawberry-testen» gikk viralt. Hvis man spurte hvor mange r-er man finner i ordet «Strawberry» insisterte den alltid på at antallet var to.

Takker være denne virale tabben, ga OpenAI prosjektet som skulle fikse disse svakhetene kodenavnet «Strawberry».

Prosjektet resulterte i OpenAI o1, og denne modellen består nå testen med glans:

Skjermdump av en chat med Openai.

Foto: Skjermdump / OpenAI

Publisert 13.09.2024, kl. 15.02 Oppdatert 13.09.2024, kl. 15.13

Read Entire Article