Hint om handelsavtaler kan bli positivt mottatt av markedet, tror DNB Markets.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
«A big week upcoming», skrev USAs president Donald Trump på Truth Social søndag morgen norsk tid.
Verdensnyheter der Trump har en finger med i spillet har i alle fall preget helgen.
USA og Kina har møttes i Genève for å diskutere handelskrigen mellom de to landene. Etter samtalene uttalte finansminister Scott Bessent at det har vært «betydelig fremgang», og varslet at det kommer en nærmere orientering på mandag.
Det pågår også handelssamtaler mellom USA og andre land, og etter enigheten med Storbritannia på torsdag hevdet Trump at «mange andre avtaler vil følge».
– I den kommende uken vil investorene tørste etter signaler fra Det hvite hus om potensielle handelsavtaler, særlig med Kina. Hint om andre handelsavtaler kan også bli positivt mottatt av markedet, skriver DNB Markets-analytiker Gina Gerhardsen og deres svenske sjeføkonom Ulf Andersson i en rapport om uken.
Les på E24+
Hvordan sikre seg mot den nye usikkerheten
Samtidig har Russlands president Vladimir Putin foreslått direkte samtaler med Ukraina om en mulig våpenhvile. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kalte det først «et godt tegn», og sa senere at han vil møte Putin i Tyrkia på torsdag.
Det skjer etter at det har kommet forslag om våpenhvile på 30 dager fra en rekke europeiske land, og Trump uttalte at Ukraina burde gå med på å møtes i Tyrkia.
Når det kommer til de økonomiske nøkkeltallene er det den amerikanske prisveksten mange øyne er rettet mot internasjonalt.
Her hjemme får vi både svar på hvordan det har gått med norsk økonomi i starten av 2025, og Arbeiderparti-regjeringens reviderte budsjett.
Tollsvar
– Vi får KPI-tall og detaljomsetning fra USA denne uken. Da får vi se litt effekter på hvordan konsumprisen responderer på de økte tollsatsene, sier makroøkonom Karine Alsvik Nelson i Handelsbanken.
Først ut er inflasjonstallene. Alsvik Nelson påpeker at det er ventet litt høyere prisvekst på månedsbasis enn tidligere, selv om inflasjonen på årsbasis er ventet å være stabil på 2,4 prosent, ifølge Bloomberg.
– Disse prisene er da fanget opp samtidig som de mest omfattende tollsatsene ble annonsert, så det kan jo gi en forsmak på hva amerikanerne har å vente fremover, sier Alsvik Nelson.
Hun understreker at en god del toll mot forskjellige land er satt på pause eller senket vesentlig, og at det råder stor usikkerhet rundt hvordan inflasjonsutviklingen blir fremover.
Gerhardsen og Andersson i DNB Markets venter at tollsatsene vil føre til økt inflasjon i USA.
– Hvis vi får en høy inflasjonsmåling i april, vil dette bli tolket som et første tegn på handelskrig-fremkalt inflasjon, men hvis vi får en lavere måling, vil markedene sannsynligvis bare anta at effekten av tollsatsene ennå ikke er merket, skriver de to.
Når det kommer til detaljhandelstallene på torsdag, tror Alsvik Nelson at veksten vil roe seg sammenlignet med mars. Bilsalget er en av grunnene. Roligere utvikling er også forventningen blant analytikerne generelt.
– Detaljomsetningen fra mars var preget av mye «frontloadingfrontloadingÅ fremskynde frakt av varer for å komme i forkant av innføringen av tollsatsene.», hvor man kjøpte i påvente av tollsatsene. Blant annet steg bilsalget veldig.
BNP: – Holder seg godt oppe
– Her hjemme får vi foreløpige BNP-tall for første kvartal. Vi venter at fastlands-BNP har hatt en kvartalsvis vekst på 0,7 prosent, etter et uventet fall på 0,4 prosent i fjerde kvartal, sier Alsvik Nelson.
Norges Bank har anslått en vekst på 0,6 prosent for kvartalet, ifølge Pengepolitiske rapport fra mars.
– Vårt anslag er litt over Norges Banks. Vi tror nok ikke disse tallene vil endre rentebanen særlig, men heller styrke vurderingen med at det ikke haster å senke renten nå, sier Handelsbanken-økonomen.
– Det er sysselsettingsveksten som bidrar til det. Vi mener trenden i produktiviteten gir en verdiskaping på 0,5 prosent, mens økt kraftforsyning i tillegg har trukket opp BNP-veksten med 2 prosentpoeng til 0,7 prosent. Veksten i norsk økonomi holder seg godt oppe, gitt den lave arbeidsledigheten.
Torsdag kommer også revidert nasjonalbudsjett for 2025.
Det kommer som en melding til Stortinget hvor regjeringen redegjør for den økonomiske situasjonen, hva som har endret seg siden statsbudsjettet ble lagt frem i oktober, og hvilke anslag de setter for tiden fremover.