Ny studie om endometriose: – Må følges opp

3 weeks ago 8


Kortversjonen

  • Kvinner med endometriose har 20 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag.
  • Den danske studien ble nylig publisert i European Heart Journal.
  • Endometrioseforeningen understreker behovet for mer forskning og oppfølging av pasienter.

Én av ti norske kvinner har endometriose, og omtrent 20 prosent har lette grader av sykdommen, ifølge Store medisinske leksikon.

En omfattende dansk studie, nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet European Heart Journal, viser at denne tilstanden kan øke risikoen for alvorlige hjerte- og karsykdommer.

Funnene ble nylig presentert på European Society of Cardiology-kongressen i London.

Bilde av Eva Havers-BorgsersenEva Havers-Borgsersen

Forsker og lege ved Rigshospitalet i København

– Hovedfunnet i studien er at kvinner med endometriose har en 20 prosent høyere langtidsrisiko for hjerte- og karsykdommer, inkludert akutt hjerteinfarkt, hjerneslag, arytmi og hjertesvikt, sier Eva Havers-Borgersen.

Hun er førsteforfatter av studien, lege og PhD-kandidat ved Kardiologisk avdeling ved Rigshospitalet i København.

Fakta om endometriose

Endometriose er vev som ligner livmorslimhinne som vokser andre steder enn inne i livmorhulen. De vanligste stedene er bukhinnen rundt livmoren, på egglederne eller eggstokkene. Tilstanden er svært vanlig hos kvinner, og kan hos mange gi store smerter og problemer med å bli gravid.

Kilde: SML

Høy forekomst

Studien er basert på danske helseregistre, og inkluderer nesten 300.000 kvinner.

Dagens medisin omtalte studien først

Forskerne hadde som hypotese at det kunne være en sammenheng, siden endometriose har flere fysiologiske trekk felles med hjerte- og karsykdommer.

– Siden forekomsten av både hjerte- og karsykdommer og endometriose er høy, var det overraskende for meg hvor begrenset forskningen er på sammenhengen mellom disse to tilstandene. Vi fant en relativ forskjell på 20 prosent blant kvinner med versus uten endometriose, og selv om den absolutte forskjellen er beskjeden, mener jeg at våre resultater er viktige, spesielt i lys av den høye forekomsten av endometriose, sier Haver-Borgersen.

Forekomst av hjerte- og karsykdommer

Hjerte- og karsykdommer er den nest vanligste dødsårsaken i Norge og sto for 23 prosent av alle dødsfall i 2022. I gjennomsnitt er det 28 personer som dør av hjerte- og karsykdommer daglig, ifølge FHI.

For lite undersøkt blant kvinner

Hun understreker at deres funn viser en sammenheng mellom endometriose og hjerte- og karsykdommer, men at de ikke fastslår en kausalitet. De kan derfor ikke trekke konklusjoner om en årsakssammenheng.

For å forstå den underliggende sammenhengen, er det derfor behov for ytterligere forskning.

Havers-Borgersen mener at hjertesykdom hos kvinner er for lite undersøkt, underdiagnostisert og underbehandlet.

– I flere tiår har hjerte- og karsykdommer blitt sett på som en mannesykdom, og risikofaktorer er blitt vurdert fra et mannlig perspektiv. Våre resultater tyder på at det er på tide at man rutinemessig vurderer risikoen for disse kvinnene.

Hun peker på at det samlet sett er behov for flere studier som identifiserer kjønnsspesifikke risikofaktorer.

Behov for mer kunnskap

Elisabeth Raasholm Larby (36) er daglig leder i Endometrioseforeningen, og har selv en alvorlig grad av endometriose.

 Janne Møller-Hansen / VGØNSKER NY FORSKNING VELKOMMEN: Elisabeth Raasholm Larby er leder i Endometrioseforeningen, og er glad for at det forskes på sykdommen. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Den nye studien har interessante tall som må følges opp, slik at vi får mer kunnskap om hva denne risikoen innebærer. Det vil være viktig å vite om det er knyttet en generell risiko til diagnosen endometriose, eller om det henger sammen med at mange som en del av behandlingen settes i kunstig overgangsalder, sier Larby.

Hun mener det forskes altfor lite på endometriose, og at all ny forskning er velkommen.

Larby peker på at den vanlige behandlingen fastlegen gir endometriosepasienter i første omgang er å forsøke hormonbehandling. Hvis dette ikke har effekt, skal man bli henvist til gynekolog for videre utredning, hvor andre preparater og behandlinger vurderes, for eksempel kirurgi.

Bagatellisert og avfeid

– Hvis man ikke blir bedre av noe av dette, blir noen pasienter satt i kunstig overgangsalder. Da kan man også oppleve uheldige bivirkninger, som økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Det er viktig at legen da også skriver ut et preparat for å motvirke disse bivirkningene.

 ISTOCKPHOTO.RAMMER MANGE: Rundt en av ti kvinner har endometriose, som kan gi store smerter. Illustrasjonsfoto: ISTOCKPHOTO.

Hun forteller at de har sett at en del pasienter ikke får den oppfølgingen og tilleggspreparatet de skal ha når de blir satt i kunstig overgangsalder, og at det er uheldig med tanke på spesielt hjerte- og karsykdommer.

Larby legger til at det nå er kommet et nytt legemiddel på blå resept som skal kunne forebygge denne risikoen.

Per i dag får ikke kvinner med endometriose noen spesiell oppfølging med tanke på risikoen for hjerte- og karsykdommer.

– Det er en kjensgjerning for pasientgruppen vår at de føler seg bagatellisert og avfeid av helsevesenet. Det å bli tatt på alvor er kjempeviktig, og særlig at man følges opp når man settes på nye behandlinger.

Ikke økt dødelighet

Thomas Thaulow er overlege og kirurg ved endometrioseteamet på Ullevål sykehus, ved Oslo universitetssykehus.

Han peker på at selv om studien viser at kvinner med endometriose har en 20 prosent høyere risiko, så er det faktiske antallet ikke så høyt. Det vises heller ikke til en kausalitet, noe forfatteren av studien også understreker.

Bilde av Thomas ThaulowThomas Thaulow

Overlege Oslo universitetssykehus

– Det er også viktig å understreke at det ikke var økt dødelighet for kvinner med endometriose i denne studien, slik at kvinner med sykdommen ikke blir skremt av de nye funnene.

– Studien er likevel spennende, for den peker på at det ser ut til å være et fellestrekk i grunnlaget for disse sykdommene. Endometriose er en systemisk sykdom som fører til inflammasjon, og som har mange likhetstrekk med andre inflammatoriske tilstander som også er grunnlaget for hjerte- og karsykdommer. Det er interessant å vite at alle former for inflammatoriske sykdommer kan gi en økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Thaulow mener vi vil få mer innsikt i disse sammenhengene i fremtiden.

Han mener funnene kan bidra til å øke forståelsen av hva endometriose er, og at sykdommen favner langt mer enn å handle om bekkenområdet.

– Litt av problemet er at endometriose er en «stor» sykdom, som inkluderer alt fra de med mild endometriose til de mer alvorlige tilfellene.

Selv om han ikke er indremedisiner selv, peker han på at det dessverre forskes langt mindre på kvinner enn menn når det gjelder hjerte- og karsykdommer.

Lite kunnskap om kjønnsforskjeller

Marte Kvittum er leder i Norsk forening for allmennmedisin og er selv fastlege.

Hun peker på at vi har sparsomt med kunnskap om sammenhengen mellom hjerte- og karsykdommer og endometriose, og at vi også har for liten kunnskap om kjønnsforskjeller i helse.

Bilde av Marte Kvittum TangenMarte Kvittum Tangen

Leder i Norsk forening for allmennmedisin

– Endometriose og adenomyose var en av de sykdommene Kvinnehelseutvalget aller tydeligst pekte på som sykdommer vi vet for lite om når de avga sin utredning i fjor. I vår fikk vi etablert et eget nasjonalt kompetansesenter for endometriose, så det er håp om at kunnskapen blir betydelig bedre i hele helsetjenesten.

Tangen mener at funnene ikke er overraskende.

– Vi har noe kunnskap som antyder denne sammenhengen også tidligere, men ingen så store studier med så tydelige funn. Vi vet også at kvinner med svangerskapsdiabetes eller svangerskapsforgiftning har økt risiko for hjerte- og karsykdommer senere i livet.

Les også

Read Entire Article