Ny rapport refser Forsvarets sikkerhetsavdeling: – Sterkt kritikkverdig

2 hours ago 2


Kortversjonen

  • EOS-utvalget gir i en ny rapport sterk kritikk til Forsvarets håndtering av sikkerhetsklareringssaker for flerkulturelle unge.
  • Utvalget mener at Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) ikke har sikret forsvarlig behandling av klareringssaker.
  • FSA får også kritikk for ikke å ha etablert rutiner for forsvarlig framdrift i saksbehandlingen.
  • Behandlingen av mange av sakene strider mot god forvaltningsskikk, fastslår EOS-utvalget.

Utvalget mener at Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) over år ikke har sikret en forsvarlig behandling av klareringssakene som er omfattet av rutinen. 

FSA får også kritikk for ikke å ha etablert rutiner for å sikre en forsvarlig framdrift i saksbehandlingen.

Behandlingen av mange av sakene strider mot god forvaltningsskikk, fastslår EOS-utvalget.

Det fremgår av en tidligere gradert rapport som ble offentliggjort torsdag 12. desember.

BLE NEKTET SESJON: Lene Marie Godø (19), her avbildet på et besøk i sin russiske mors hjemby Tallinn i Estland. Foto: Privat

VG er kjent med at rapporten har blitt fremskyndet og ferdigstilt på bakgrunn av avsløringene i VG de siste ukene.

  • Som konsekvens av VG-avsløringene får 97 unge som opplevde å få annullert innkallingen til førstegangstjenesten likevel muligheten til å tjenestegjøre.
  • I tillegg vil Forsvaret kontakte 299 personer med tilknytning til Iran, Russland og Kina som i 2023 mottok et sesjonsnekt-brev.
  • Forsvaret unnlot først å opplyse at de var pålagt av Forsvarsdepartementet å stoppe massebrev-praksisen. Det vekket sterke politiske reaksjoner da dette ble avslørt av VG.

Hva betyr «personer med tilknytning»?

  • Forsvaret har en kategori som kalles «personer med tilknytning». Det er egne krav om sikkerhetsklarering for disse.
  • Kategorien omfavner personer som har utenlandske foreldre, etniske nordmenn som har studert i utlandet og alle med en form for tilknytning til utlandet.
  • Også mennesker som kan ha tilknytning til subkulturer inkluderes i kategorien. Eksempler på dette er høyreradikale grupper og MC-gjenger.

Henla saker for å rekke frist

Tirsdag 10. desember varlet forsvarsminister Arild Berg Gram (Sp) full gjennomgang av Forsvarets sikkerhetsklarerings-praksis og inntaket av unge til sesjon og førstegangstjeneste.

Bilde av Bjørn Arild Gram (Sp)Bjørn Arild Gram (Sp)

Forsvarsminister

– Forsvarssjefen og jeg er enige i at vi nå er tjent med å gå gjennom hele systemet vi har for innkalling til førstegangstjeneste og sikkerhetsklarering, sa Bjørn Arild Gram i et VG-intervju.

Dette beroliget imidlertid hverken EOS-utvalget eller lederen av kontroll- og konstititusjonskomiteen på Stortinget.

Bilde av Gunde Tumelionis (19)Gunde Tumelionis (19)

Ufrivillig fritatt fra førstegangstjenesten

Bilde av Edrinn Brahimi (19)Edrinn Brahimi (19)

Ufrivillig fritatt fra førstegangstjenesten

I den ferske rapporten fremgår det at EOS-utvalget har undersøkt FSAs behandling av klareringssaker omfattet av Forsvarets «Sen fordeling»-rutine

  • Som en del av undersøkelsen gjennomgikk utvalget klareringssakene til 290 personer som har vært omfattet av rutinen fra 1. juni 2020 til 11. august 2023.
  • Felles for alle var at Forsvarets personell- og vernepliktsenter (FPVS) har annullert deres innkalling til førstegangstjeneste, fordi klareringssaken ikke var avgjort i tide.
  • Klareringssakene er så henlagt av FSA, fremgår det i rapporten.

Regelverket sier at personer som skal inn i førstegangstjenesten skal få beskjed om de er sikkerhetsklarert eller ikke senest to måneder før tjenestestart.

Bilde av Artemiz Azimi (19)Artemiz Azimi (19)

Nektet sesjon av Forsvaret

Bilde av Lene Marie Godø (19)Lene Marie Godø (19)

Nektet sesjon av Forsvaret

Utvalgets konklusjon er knusende. Rapporten fastslår blant annet at:

  • Utvalget finner det sterkt kritikkverdig at FSA ikke hadde avgjort sakene til 290 personer, med den følge at de ikke ble innkalt til førstegangstjeneste.
  • Det regnes som et skjerpende moment at sakene var omfattet av rutinen som har som mål å sikre at klarering er på plass før personen starter førstegangstjenesten.
  • Utvalget legger vekt på at den lange saksbehandlingstiden ikke kunne forklares med nødvendige saksbehandlingsskritt.
 Skjermdump / PrivatBREVET FORSVARET MÅTTE SLUTTE Å SENDE UT: Dette er brevet Lene Marie Godø (19) fikk fra Forsvaret i fjor. Foto: Skjermdump / Privat

– Forsvarsministeren har ansvaret

Peter Frølich (H) er leder i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Han tar nå til orde for at sakskomplekset bør undersøkes av hans komité.

– Jeg noterer meg at EOS-utvalget gir sterk kritikk til Forsvarets sikkerhetsavdeling. Forsvarsministeren må svare for kritikken. Jeg mener det er naturlig for Stortingets kontrollkomite å undersøke hvordan disse feilene kunne skje. Det er vår oppgave å finne ut om det er gjort noen feil fra regjeringens side, sier Frølich til VG.

Bilde av Peter Frølich (H)Peter Frølich (H)

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen

– Det er til syvende og sist forsvarsministeren som har det øverste ansvaret for å sørge for at alle som vil tjenestegjøre for landet vårt får en ryddig og rettferdig behandling.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har møte ukentlig og skal tirsdag 17. desember vurdere om de vil starte undersøkelsessak.

Det innebærer i tilfelle at regjeringen må svare på spørsmål og sende komiteen opplysningene de etterspør.

Slik jobber kontroll- og konstitusjonskomiteen

  • Komiteen har møte hver tirsdag.
  • Der avgjør medlemmene om det skal åpnes en undersøkelsessak.
  • Hvis det er enighet om undersøkelsessak vil kontroll- og konsitusjonskomitéen rette et formelt brev til regjeringen der komiteen ber om svar på spørsmål og utlevering av informasjon.
  • En slik henvendelse har regjeringen én uke på å svare på.
  • Hvis svarene ikke regnes som tilfredsstillende, kan saken gå fra å være undersøkelsessak til kontrollsak i Stortinget.
  • Det innebærer ofte høringer.

KILDE: Peter Frølich (H), leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen og Stortinget.no

Har du tips til denne saken? Befinner du deg i lignende situasjon? Kontakt VGs journalist eller VGs tipsportal på 2200@vg.no

– Helt uholdbart

Seher Aydar (R), medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, påpeker at det i EOS-utvalgets brev framgår at Forsvaret allerede i desember 2023 hevdet at de hadde forbedra rutinene sine.

Likevel har ungdom med utenlandskfødte foreldre fått sine innkallinger til førstegangstjeneste annullert så sent som 5. november i år..

– Dette er helt uholdbart. Forsvaret har visst om problemet i over ett år uten å rydde opp. Det er oppsiktsvekkende at det må en VG-avsløring til for at folk får vite om problemet eller at Forsvarsministeren uttaler seg, til tross for at EOS-utvalgets brev har ligget på Forsvarets bord siden mars, sier Aydar til VG.

Bilde av Seher Aydar (R)Seher Aydar (R)

Medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen

– Skal vi få til personelløkningen som trengs for å gjenreise den nasjonale forsvarsevnen, har vi ikke råd til å stenge døra for folk som er motiverte og kvalifiserte til å bidra, sier Aydar videre.

– Dette er faktisk diskriminering av minoritetsungdom. At staten forteller deg at den ikke har tillit til deg bare fordi du har utenlandske foreldre, er virkelig ikke greit.

Rødt-politikeren mener Forsvarets annullerings- og sesjonsnektpraksis beviser hvorfor det er viktig å ettergå hvordan forvaltningen og Forsvaret praktiserer regelverket.

– Dette viser hvorfor vi må gå de hemmelige tjenestene nøyere etter i sømmene. Når de trår feil og slurver, kan det gå ut over både sikkerhet, tillit og forsvarsevne.

Read Entire Article