Ny president i USA! Styreleder, hva er planen?

3 months ago 19


Kamala Harris eller Donald Trump blir USAs neste president. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB

I en stadig mer usikker verden er én ting sikkert: Amerikanerne får snart ny president.

  • Thomas Sevang

    Thomas Sevang

    Kommunikasjons- og eksterne relasjoner-strateg, bosatt i Washington DC

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Styreleder; har du en plan? Hvordan vil utfallet påvirke din bedrift? Har du tilgang til rett folk etter valget?

Med bare uker til valget, viser meningsmålingene at det er helt jevnt. Det er utrolig interessant å følge valget fra orkesterplass i Washington DC, der familien har bodd siden august fordi kona har et treårig oppdrag i den amerikanske hovedstaden. Det er unektelig mye å etablere hjem og familie i et nytt land, men også tid til å reflektere over hva valget betyr for oss i Norge.

Valget vil prege amerikansk og global handelspolitikk i mange år. En liten, åpen økonomi som Norge blir direkte og indirekte påvirket.

Norske bedrifter er avhengig av felles spilleregler og respekt for internasjonale avtaler. USA er tiltagende viktig for norsk næringsliv fordi landet er avgjørende for en stabil verdensorden og forutsigbare handelsavtaler. Etter EU, er USA Norges aller viktigste handelspartner. USA er viktig for hvilke næringer som blir lønnsomme og hvilke markeder som blir tilgjengelig. Og ikke minst er det trolig i USA det største potensialet for økt norsk eksport ligger. Handelen med EU er allerede så stor at mye potensial nok er tatt ut, mens USA er et kjempemarked med mange muligheter for norske bedrifter.

Uansett valgutfall, vil trolig dagens handelsavtaler se annerledes ut om noen år, enten reforhandlet eller avsluttet. Valgresultatet vil treffe norske bedrifter direkte eller indirekte de neste årene enten man ser på USA som sitt marked eller ei.

Derfor har alle styreledere et ansvar for at ledelsen har en plan for utfallet av valget i USA. Ved å stille tre enkle, men viktige spørsmål kan styret sikre at ledelsen ikke står uten en plan for kunnskapsinnhenting, relasjonsbygging og posisjonering etter valget.

1) Hvordan får dere informasjon og kunnskap om politikk og beslutninger i USA som vil påvirke rammebetingelsene til din bedrift på kort og lang sikt? Hva er kildene dine og hvem snakker du med? Holder det å følge mediene eller trenger dere mer kunnskap?

2)Hvem må dere møte og hvem kan dere snakke med når valgresultatet er klart? Hvem er de? Har dere tilgang til å møte dem?

3) Har bedriften rett kompetanse og rett folk, på rett sted, for å utnytte mulighetene og møte utfordringene selskapet får med en ny president? Har dere tilgang til å jobbe sammen med norske myndigheter og interesseorganisasjoner eller trenger dere egne folk på bakken i USA?

Hvem amerikanerne velger i november får stor betydning for globale handelsavtaler, handelsbalanser og -ubalanser og handelspolitikken. Begge kandidatene er opptatt av at handelspolitikken skal beskytte hjemmeproduksjonen i USA og amerikanske arbeidsplasser, men tilnærmingen i praksis skiller seg på viktige områder for Norge.

Harris tror på sterke allianser og handelsavtaler, mens Trumps «America first»-linje fremmer proteksjonsime og nasjonalisme. Der Harris vil gå for forhandlinger, kan vi vente at vil Trump bruke tollmurer og makt for å tvinge gjennom USAs interesser slik han ser dem. Harris vil stimulerer til industri og infrastruktur rettet mot å håndtere klimautfordringene, mens Trumps klimaskeptisk vil prege hans investeringsvilje.

Etter valget kan det komme handelspolitikk norske bedrifter ikke forutså, norske bedrifter kan slite med tilgangen til sentrale beslutningstakere og det kan komme markedsreguleringer som i betydelig grad påvirker norske eksportbedrifter. Nye avtaler og allianser kan komme på plass uten at Norge i det hele tatt sitter ved bordet, og norske bedrifter må følge avtaler, reguleringer og sanksjoner uten at norske særtrekk i det hele tatt er hensyntatt. 

Da holder det ikke å bare spenne setebeltene! Du må ha en plan.

Read Entire Article