Ny bok: Hemmelige samtaler mellom Trump og Putin

2 hours ago 5


Boken, som heter «Krig», er basert på hundrevis av timer med intervjuer av førstehåndskilder.

Den er skrevet av den prisbelønte journalisten Bob Woodward (81).

Ifølge CNN, som har fått tak i en kopi av boken, går den blant annet i detalj i månedene som førte frem til Russlands invasjon av Ukraina.

I forkant av invasjonen skal USA, ifølge Woodward, ha skaffet seg en skattekiste av etterretning.

– Dette vil være galskap, sa Biden om Russlands planer.

 Alexander Zemlianichenko / AP / NTBPutin og Biden har møttes flere ganger. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Fryktet atomkrig

Biden skal selv ha konfrontert president Vladimir Putin to ganger i desember 2021 om invasjonsplanene. På et tidspunkt skal en samtale mellom de to presidentene ha blitt så opphetet at Putin «tok opp risikoen for atomkrig på en truende måte».

Fikk du meg deg? Trump reagerte på Putin-utspill:

Da svarte Biden at «det er umulig å vinne en atomkrig».

Rundt september 2022 skal Biden og Det hvite hus ha trodd at det var opp mot 50 prosent sjanse for at Putin ville bruke nettopp atomvåpen. Dette var basert på etterretningsmateriale, står det i boken.

– På alle linjer, få russerne på tråden, instruerte Biden sikkerhetsrådgiveren sin, og sa at Russland skulle få «beskjed om hva vi vil gjøre i gjengjeld» dersom landet brukte atomvåpen.

Sendte privat helseutstyr til Putin

Det er ikke bare Biden Woodward skriver om. Også Donald Trumps forhold til den russiske presidenten skildres i boken, skriver CNN.

Blant annet skriver han at Trump midt under coronapandemien skal ha sendt Putin testutstyr til privat bruk for presidenten. Putin isolerte seg under pandemien i frykt for viruset.

Bilde av Journalist og forfatterJournalist og forfatter

Bob Woodward

Trump skal også ha hatt flere hemmelige samtaler med Putin etter at Biden gikk av som president.

Trumps kampanjerådgiver Steven Cheung har gått hardt ut mot påstandene i boken, og kaller forfatter Woodward en «sint, liten mann».

– Ingen av disse oppdiktede historiene fra Bob Woodward er sanne og er verket til en virkelig dement og redusert mann som lider av et ødeleggende tilfelle av «Trump-forstyrrelsessyndrom», har Cheung sagt i en uttalelse.

– Du har ingen strategi

Forholdet mellom Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har fått stor oppmerksomhet det siste året.

Dette forholdet blir også skildret i boken. I etterkant av 7. oktober-terroren har Biden støttet Israel og Netanyahu fullt ut. Men ifølge boken har det vært amper stemning på bakrommet.

 MATTHEW HATCHER / AFP / NTBPro-palestinske og proisraelske demonstranter nært Det hvite hus i juli 2024. Foto: MATTHEW HATCHER / AFP / NTB

I april skal Biden ha spurt Netanyahu hva strategien hans var. Statsministeren skal ha sagt at han ville gå inn i Rafah.

– Bibi, du har ingen strategi, svarte Biden.

Samme måned angrep Israel mål i Syria som drepte en iransk toppgeneral. Det fikk Iran til å avfyre 100 missiler som svar. Da kom USA, med flere andre, til Israels forsvar.

Les også: Kamala Harris på «60 Minutes»: Unngikk å svare på Netanyahu-spørsmål

Read Entire Article