NRK har kartlagt de svenske gjengenes kriminalitet i Norge. – Det er dette vi har advart mot, sier Kripos.
Politibetjentene fulgte de blodige fotsporene inn i en enda blodigere leilighet. En naken mann satt på gulvet, han var død. Klærne hans lå strødd rundt i leiligheten, hullete av knivstikk.
To av gjerningspersonene var borte fra småbyen Sundsvall på Sveriges østkyst.
De kom hit. Til Norge.
De siste årene har politi og myndigheter på øverste hold advart om at de blodige gjengkrigene og den brutale kriminelle hverdagen i Sverige kan komme hit.
Men ingen vet eller vil si hvor mange eksempler som finnes, eller hvor etablerte nettverkene faktisk er.
NRK har kartlagt hvor utbredt kriminalitet knyttet til svenske nettverk er i Norge. Undersøkelsene viser at minst 40 straffesaker de siste årene kan knyttes til svenske nettverk.
Sakene involverer over 100 personer med både svensk og norsk statsborgerskap, og har funnet sted mellom 2020 og 2024, i ni norske politidistrikt.
Disse kan knyttes til en rekke forskjellige typer kriminalitet – som drapsforsøk, voldsoppdrag, narkotikakriminalitet og forsøk på å etablere seg på norsk jord.
Flere av sakene involverer svenske tenåringer som har reist landet rundt på voldsoppdrag gitt av svenske og norske lovbrytere.
Avsnittsleder i seksjonen for organisert kriminalitet, Kjetil Tunold, er ikke overrasket over NRKs funn. De har i lang tid advart mot svenske nettverk.
– Vi har sett en økning de senere år, og det er noe vi har gått ut og advart om det siste drøye året. At vi ser en økning i aktivitet av svenske kriminelle nettverk i Norge.
Han bekrefter samtidig at det finnes saker som ikke er kommet ut i offentligheten – både straffavgjort og saker som ennå er under etterforskning.
– Vi snakker nok om et titalls per år siden 2021, sier han til NRK.
«Har blitt skutt på fem ganger»
Drapet i Sundsvall fikk raskt en norsk kobling. Kort tid etter drapet i Sverige ankom to av de involverte Bodø.
I avhør forklarte en av dem at han ikke reiste til Bodø for å flykte fra svensk politi. Reisen var planlagt, og formålet var å selge narkotika, opplyste mannen.
Mannen knyttes til Dalen-nettverket, som i Sverige beskrives som et nettverk med svært høy voldskapital.
For sin deltakelse i drapet fikk en av svenskene to år i fengsel etter retur til Sverige. Etter soning kom han tilbake.
I den norske dommen beskrives han som en bakmann, som ifølge psykologen hans har «har drevet med kjøp og salg av narkotika, at han har vært tatt som gissel, vært vitne til mishandling, utsatt for ran med kniv og skytevåpen, og at han har blitt skutt etter 5 ganger».
Livet den straffedømte mannen har levd, vakte oppsikt i den nordnorske rettssalen.
Snart skulle den nye kriminaliteten vekke oppsikt på en helt annen kant av landet.
Kjøttkniv, jernrør og teip
«Nå kommer jeg og familien min til å gjemme oss. De kan jo ta oss når som helst», sa en mann i avhør i Borås i Sverige i 2023.
Han tok med kone og barn utenlands etter hendelsen. Bilforretningen hans hadde nettopp blitt beskutt, og den som organiserte oppdraget mente politiet var Foxtrot.
En av gjerningsmennene, en svensk 21-åring, reiste til Nederland kort tid etter. Der delte han en leilighet med broren til Rawa Majid.
21-åringen hadde flere ganger tidligere utført voldsoppdrag på vegne av andre, viser NRKs undersøkelser. Et av oppdragene var i Norge.
Fem svenske menn, noen av dem 18 på gjerningstidspunktet, reiste til Hamar. I bilen hadde de kjøttkniv, jernrør og teip.
Mannen de til slutt overfalt var ikke den de lette etter. En livsfarlig biljakt endte i pågripelse. Innen dommen falt, var to av mennene også dømt for skuddene mot bilforretningen i Sverige.
Saken er en av mange som viser hvordan svenske unge menn leies inn av både norske og svenske kriminelle for å begå voldsoppdrag på norsk jord.
I perioden 2022-2024, finner NRK ni slike hendelser på norsk jord. De aller fleste har skjedd det siste året, og flere av sakene involverer gjerningsmenn i tenårene.
Politiet mener unge menn mellom 19-24 år ble innleid av nettverket Rumba da en mann knyttet til erkefienden Foxtrot skulle skytes i Moss.
To 19-åringer la en bombe på en dørstokk i en familiebolig i Drøbak. Politiet mener de fikk oppdraget av noen andre.
I Aurskog-Høland ble et familiehjem påtent mens beboerne lå og sov. Blant de mistenkte er en 19-årig svenske, som politiet mener fikk voldsoppdraget av noen andre.
Tunold i Kripos sier det særlig er drapsoppdrag Kripos ser i Norge.
– Men det kan også være andre typer voldshandlinger som å skade eller kidnappe, sier Tunold i Kripos.
– Dere sier at dere har forhindret drap på norsk jord. På hvilken måte?
– På litt ulike måter. I noen saker er det gjennom at vi har klart å fange opp kommunikasjonen. At noe er under planlegging. I andre tilfeller så er det andre årsaker som ligger bak.
Den seneste tiden sier han at grove voldsoppdrag legges «ut på anbud». Dette frykter Kripos senker terskelen for å benytte drap som en måte å løse en konflikt på.
– Det vi har sett, er at det er hovedsakelig unge svensker, som ikke nødvendigvis er mindreårige, men som er lett tilknytta ulike kriminelle nettverk, som påtar seg slike oppdrag.
– Flere nettverk har prøvd å etablere seg
På en utedo fant tollerne en «kald og redd» svenske. En sen maikveld i 2022 kastet han seg i Enningdalselven på flukt fra det norske tollvesenet.
I bilen han og en annen ble stoppet i, fant tollerne narkotika.
De to svenskene knyttes senere til narkotikabeslag i Tromsø, og til flere større narkotika- og våpenbeslag i Sverige. Saken er en av fem som politidistriktet knytter til svenske kriminelle nettverk de siste fire årene.
Mange av sakene NRK har kartlagt gir et innblikk i hvordan kriminelle svenske nettverk forsøker å få fotfeste i norske byer og svarte markeder.
I notatene på mobilen til en svenske skriver han det som framstår som narkotikaregnskap, og omfattende «to do-lister» i både Bergen og Trondheim. Politiet knytter mannen til Foxtrot.
I avhør med to svensker i Nord-Sverige, anklages de for innførsel av narkotika til Norge. Svensk politi knytter saken til Foxtrot.
Oslo-politiet har utvist to og fått åtte personer i nettverket Shottaz og tilknyttede nettverk straffedømt dette året. I Oslo ble det beslaglagt narkotika, våpen og kontanter tilknyttet personene i nettverket.
Tunold i Kripos sier imidlertid at Kripos foreløpig mener det dreier seg mest om samarbeid mellom norske og svenske kriminelle om for eksempel narkotikavirksomhet.
– Vi har ikke sett at man prøver å utkonkurrere norske på akkurat det området. Men blant annet i Oslo har man sett at et eller flere kriminelle nettverk fra Stockholm har prøvd å etablere seg.
Han sier svensk etablering på norsk jord vil bringe problematikken nærmere Norge.
– De har jo historikken, de har den voldskapasiteten med seg fra Sverige, og vi er jo redde at det vil være en ytterligere forsterkning.
– Hva er man mest bekymret for? Er det voldsoppdragene eller etableringen?
– Jeg tror det er vanskelig å sette de to tingene opp mot hverandre. På kort sikt vil det selvfølgelig være volden. På lengre sikt kan det være etableringen, som også kan medføre et høyere nivå av volden, sier Kjetil Tunold i Kripos.
Publisert 18.12.2024, kl. 13.00