Norwegian-sjefen om nedlegginger: – Vi beklager

2 hours ago 5


Toppsjef Geir Karlsen sier at selskapet ikke hadde noe annet valg enn å legge ned basene i Trondheim og Stavanger.

 Administrerende direktør Geir Karlsen i Norwegian under en kvartalsfremleggelse i 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Onsdag ble det klart at Norwegian legger ned basene i Trondheim og Stavanger. Rundt 250 ansatte berøres, og mange må belage seg på en hverdag med pendling.

– Det er veldig trist at vi blir tvunget til å gjøre det, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen.

E24 møter ham og flere flytopper på en konferanse i regi av Avinor, i Oslo sentrum torsdag formiddag.

Les på E24+

Ralf Lofstad (50) sa opp jobben: Slik ble han økonomisk fri

– God dialog

Beslutningen om å legge ned basene har møtt stor motstand fra fagforeningene som kaller situasjonen «uakseptabel». De har også varslet rettslige skritt. Mandag møtes partene i det som er første skritt mot en mulig rettssak.

– Vi har hatt en god dialog med fagforeningene rundt dette i forkant av at vi tok beslutningen, for å forklare rasjonale. Vi prøvde å finne kompenserende tiltak, men nådde ikke frem, sier Norwegian-sjefen.

– Da er det slik at konsekvensene av kostnadsøkningene vi har sett i det siste er så store, at vi føler at vi ikke har noe valg, rett og slett.

Flysjefen sier at han har forståelse for at nedleggelsen vil være vanskelig for ansatte. Onsdag skrev NRK at flere ansatte ikke klarte å komme på jobb og at fly ble innstilt som følge av beslutningen.

– Mange kommer kanskje heller ikke til å være i stand til å jobbe i Norwegian fordi de må begynne å pendle, men vi håper så mange som overhodet mulig velger å bli, sier Karlsen.

– Har dere fått oppsigelser?

– Nei.

Geir Karlsen til høyre, sammen med SAS Norge-sjef Kjetil Håbjørg til venstre og Emirates Norge-sjef Terje Grue i midten, under en panelsamtale i regi av Avinor. Foto: Jonas Hagmansen, E24

Nekter for å ha stilt ultimatum

Ifølge fagforeningene stilte Norwegian ultimatum om nedleggelse av basene dersom ikke krav ble møtt. Det inkluderte blant annet 18 ekstra arbeidsdager pr. besetningsmedlem pr. år, i tillegg til mindre forutsigbare arbeidstider. Uten ekstra økt lønn.

– Det ble sagt fra fagforeningene at vi stilte et ultimatum. Det gjorde vi ikke, uansett hva de sier. Vi var der for å forhandle og se om vi kunne komme dem i møte, men avstanden var veldig stor, dessverre, sier Norwegian-sjefen.

Karlsen sier at det «tidlig var ganske urealistisk» at det skulle bli mulig å oppnå en enighet.

– Vi ble spurt om å legge frem det som skulle til for å opprettholde basene. Det gjorde vi, sier han.

Les på E24+

Slik blir bolighøsten: – Det har absolutt bremset opp

– Dyrt lønnsoppgjør

Norwegian har tidligere pekt på at lønnsoppgjøret bidro til økte kostnader og reduserte fremtidsutsikter. Selskapet anslår at kostnadsgrepet vil spare dem for flere titalls millioner kroner i året.

– Det har vært et veldig dyrt lønnsoppgjør, ikke bare i Norge, sier han, og ramser opp en rekke land der Norwegian har ansatte.

Karlsen ønsker ikke å kommentere på om nedlegging av baser var et tema under forhandlingene, men sier følgende:

– Jeg har ikke noen kommentar til prosessen som sådan. Vi har gjort dette fordi vi mener vi kan gjøre det. Og igjen, vi beklager at vi måtte komme til den konklusjonen.

Han legger til:

– Det ble sagt før oppgjøret at vi kunne bli tvunget til å gjøre tiltak dersom lønnsoppgjøret ble for dyrt, sier Karlsen.

Read Entire Article