Flyselskapet kan unngå store kostnader med EU-reglene som førte til at Senterpartiet forlot regjeringen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Regjeringssamarbeidet krasjlandet på grunn av tre EU-direktiver på energifeltet.
- NHO Luftfart, Høyre og Norwegian frykter at norske flyselskap kan bli rammet dersom man ikke innfører fornybardirektivet.
- Nå som Senterpartiet er ute av regjeringen, ser det lysere ut for flybransjen.
- Norwegian er avhengig av å kunne forholde seg til det samme regelverket som konkurrentene deres i Europa.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Regjeringssamarbeidet krasjlandet på grunn av tre EU-direktiver på energifeltet:
- Fornybardirektivet
- Bygningsenergidirektivet
- Energieffektiviseringsdirektivet
NHO Luftfart, partiet Høyre og Norwegian har tidligere varslet i E24 at det kan ramme norske flyselskap dersom man ikke innfører fornybardirektivet.
Les på E24+
Børsuroen: Dette bør du gjøre med fondene dine nå
Nå som Senterpartiet er ute av regjeringen og Støre har sagt at det vil jobbes med å få ned etterslepet av EU-regler som ligger på statsrådenes pulter, ser det lysere ut for flybransjen.
– Vi har vært opptatt av å sikre norske flyselskap like vilkår med sine europeiske konkurrenter. For norsk luftfartsnæring vil det gi forutsigbarhet og like konkurransevilkår når det oppdaterte fornybardirektivet tas inn, sier NHO Luftfart-sjef Erik Lahnstein.
Den versjonen av fornybardirektivet som Arbeiderpartiet vil ha, vil gi de fordelene luftfarten har ønsket seg, ifølge regjeringens sider.
– Helt avhengige
Slik det er i dag, faller Norwegian utenfor en EU-ordning som gir støtte til et dyrere og mer miljøvennlig drivstoff.
Fra og med i år skal fly som flyr over EU-landene blande inn 2 prosent av det mer miljøvennlige drivstoffet på tanken. Det er flere ganger dyrere enn det man vanligvis putter på fly-tanken.
Så lenge Norge ikke har implementert forordningene til EU, er flyselskapet nødt til å betale utslippskvoterutslippskvoterTillatelser som gir selskaper rett til å slippe ut en viss mengde klimagasser, og som kan kjøpes og selges. for de delene av drivstoffet som er dyrt og miljøvennlig. Det trenger ikke konkurrentene på kontinentet.
Dette kunne kostet selskapet 400 millioner i år, og 1,3 milliarder i 2030, sa selskapet til E24 i sommer. Resultatet? Dyrere flybilletter og dårligere rutetilbud, ifølge Norwegian.
– Med fornybardirektivet på plass, ligger alt til rette for at man også kan ta inn det luftfartsspesifikke regelverket der man gradvis øker bruken av bærekraftig flydriftsstoff i europeisk luftfart, sier Lahnstein i NHO Luftfart.
Vil ha likebehandling
Flyselskapet Norwegian har tidligere uttalt at de er helt avhengige av å kunne forholde seg til det samme regelverket som konkurrentene deres i Europa.
– Alt annet vil innebære en stor konkurranseulempe for oss og norsk luftfart, sa kommunikasjonssjef i Norwegian Esben Tuman til NRK i midten av januar.
– Vi må ha ordninger som sikrer likebehandling med våre europeiske konkurrenter, skriver Tuman til E24 etter det ble kjent at Senterpartiet går ut av regjeringen.
NHH-professor og luftfartsekspert Frode Steen er usikker på hvor stor effektene vil bli. Men på en type rute, vil utgjevning av regelverk være bra for Norwegian.
– På ruter der de sloss med utenlandske selskap, så vil de nå sloss på like vilkår. Det vil være bra, sier Steen.