– Idretten er en aktivitet der man er avhengig av å reise mye for å kunne konkurrere på internasjonalt toppnivå. Da bør man i hvert fall være bevisst på å la være å reise når det er mulig.
Stig Schjølset, som er daglig leder i miljøorganisasjonen Zero, er tydelig i sin tale.
Han prater om Olympiatoppens (OLT) samling som er blitt lagt til den populære feriedestinasjonen Gran Canaria. Rundt 25 grader og sol venter for OL-håpene i én uke.
Her skal de ha to treninger for dagen, samt faglig program i regi av OLT, skriver de i presseinvitasjonen.
Flesteparten av troppen, som teller rundt 215 utøvere, trenere og personell fra OLT, skal reise ned med charterfly. Noen enkeltpersoner flyr også rutefly, ifølge invitasjonen. Hele troppen skal bo på et tilpasset treningshotell, som skal være utstyrt i toppklasse.
Flyreisen i seg selv står for 113 tonn i CO2-utslipp. Det tilsvarer utslippet til mer enn ti nordmenn i løpet av et år og 339 kubikkmeter mindre sjøis i Arktis om sommeren, ifølge kalkuleringer hentet fra Framtiden i våre hender.
– I dette tilfellet tenker jeg kanskje at man har glemt bærekraftsstrategien litt i planlegginga av denne samlinga, sier Schjølset.
- Se svar fra Olympiatoppen lenger ned i artikkelen.
Reise stikk i strid med bærekraftsmål
Reisen legges også til øya som driftes på ekstra skitten energi.
Siden Gran Canaria ikke er påkoblet det spanske fastlandsnettet, må de produsere strømmen på øya selv. Dermed har de også fått stempelet som «klimaversting». I 2023 kom 77 prosent av energien som ble produsert på øya fra olje, ifølge Electricity Maps.
Dette fører til et høyere karbonavtrykk sammenlignet med for eksempel Norge.
Energien som brukes på Kanariøyene er 35 ganger mer forurensende enn klimaavtrykket man har ved bruk av for eksempel elektrisitet i Norge, ifølge Electricity Maps. VG har omtalt dette tidligere.
Hva synes du? Er reisen til Gran Canaria nødvendig for Norges OL-håp?
Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.
Reisen som skal gjøres, er også stikk i strid med Norges Idrettsforbunds (NIF) bærekraftsmål.
«NIF skal redusere egne klimagassutslipp med minst 55 % innen 2030 i tråd med nasjonale klima- og miljømål og jobbe for at hele idretten reduserer sin klimapåvirkning».
Det skriver NIF i sitt dokument, hvor det også står at forbundet «skal legge miljøhensyn til grunn for aktiviteten».
– Det er Olympiatoppen som har fagmyndighet og som er sportslig ansvarlig for planlegging og gjennomføring av treningssamlinger for sine utøvere. Den faglige begrunnelse for å legge denne treningssamlingen for OL og PL-utøvere til Gran Canaria må derfor rettes til Olympiatoppen, skriver idrettspresident Zaineb Al-Samarai til NRK.
– Fra utsida virker det ikke som de tar målet sitt helt på alvor. Det er lett å sette et mål, men målet er ikke så mye verdt hvis man ikke følger opp med en plan for hvordan det skal innfris, sier Schjølset.
SIGNALEFFEKT: Stig Schjølset mener toppidretten har en veldig viktig signaleffekt i samfunnet, dermed burde Olympiatoppen tenkt seg grundig om før reisen.
Foto: Snorre Tønset / NRKHan poengterer at organisasjonen ikke er imot flyreiser, og at dette er en viktig del av transport- og samfunnsstrukturen, men de burde ikke gjennomføres med mindre det er strengt nødvendig.
– Olympiatoppen er bevisste
OLT skriver til NRK at formålet til samling er tredelt: De skal jobbe med samarbeid på tvers og deling av kompetanse, bygge fellesskap og tilhørighet for troppene til OL og Paralympics, samt at det er en treningssamling for utøverne.
De forsvarer Gran Canaria-valget med at det finnes få eller ingen muligheter for en lignende samling, med så mange personer, i Norge. Samtidig påstår OLT at kostnadsrammer ved samling på norsk jord ville sprengt kostnadsrammene.
– Olympiatoppen er bevisste at idretten skal bidra til ansvarlig ressursbruk, og vi tar de grep vi kan for å gjøre gode valg i hverdagen. Når det er sagt, så må vi erkjenne at toppidretten er en utfordring i bærekraftssammenheng.
Det skriver Hanne Staff, som er leder for prestasjon og utvikling ved OLT, til NRK.
REISEKLAR: Hanne Staff i Olympiatoppen sier de svært sjelden får reaksjoner for sine reiser – og forventer heller ikke reaksjoner på denne reisen.
Foto: Fredrik Varfjell / NTBReisen til sydenøya er i samarbeid med turoperatøren Apollo, samt at deler av reisen dekkes med økonomisk støtte på 150.000 dollar fra IOC. Ifølge presseinvitasjonen må de punge ut med 700.000 kroner i egne kostnader.
Den svenske Olympiatoppen hadde også en lignende samling på Kreta tidligere i mai. Her var rundt 100 idrettsutøvere til stede.
- Til opplysning: NRK reiser også til Gran Canaria for å dekke treningssamlingen til Olympiatoppen med én person.
Argumenterer med prisnivå og treningsfasiliteter
Hun har forståelse for Zero-kritikken og påpeker at det ideelle ville vært hvis tilsvarende muligheter fantes på norsk jord.
– Vi har respekt og forståelse for at Zero, på NRKs invitasjon, stiller spørsmål ved dette. Det ideelle hadde vært om det fantes tilsvarende trenings- og innkvarteringsfasiliteter på et annet kostnadsnivå i Norge. I akkurat denne sammenhengen, så er det altså prisnivået i Norge og manglende treningsfasiliteter for 200 personer som gjør at vi har tatt dette valget. Så skal vi være ydmyke for at toppidretten må fortsette å jobbe med bærekraft både på kort og lang sikt, skriver Staff.
Hun skriver til NRK at de ikke har gjort eksplisitte miljøutregninger for turen, men har tatt beslutning om å reise til Gran Canaria ut fra en totalvurdering.
Kostnader og tilgjengelige treningsfasiliteter ligger til grunn for vurderingen, samt at bruken av ett charterfly fremstår gunstigere enn at alle reiser rutefly, forklarer Staff.
Dette er argument Zero-lederen fortsatt stiller seg undrende til.
– Jeg tenker at det er ikke vits å ha mål man ikke har tenkt å innfri. Hvis de ikke tar sine egne mål på alvor, så må de gå tilbake til start, sier Schjølset.
Reisen er planlagt fra 24.- til 31. mai.
NRKs visualisering over CO₂ i atmosfæren bygger på data fra Den amerikanske hav- og atmosfæreadministrasjonen (NOAA).
Publisert 20.05.2025, kl. 15.04