Oppdrettsselskapet mener det er «veldig usannsynlig» at blodet kommer fra dem. To uker etter utslippet er det ingen som vet hvor det kommer fra.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Det var et blodig syn som møtte de som la søndagsturen langs River Lochy i Fort William i Skottland 29. september. Spekulasjonene var mange – noen lurte på om det fantes et lik, mens andre observerte død fisk og knyttet det til lakseoppdrett.
Flere britiske medier omtalte utslippet da det ble oppdaget, blant annet BBC.
Ola Helge Hjetland
Kommunikasjonsdirektør i Mowi
Fortsatt er det ingen som vet hvor blodet kommer fra. Flere fiskebehandlingsanlegg ligger i nærheten. Det største tilhører norske Mowi.
Dagen etter utslippet sa selskapets kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland til E24 at «de er sikre på at det ikke kommer fra Mowi», og refererer til en skriftlig uttalelse fra Mowi Scotland (se faktaboks lenger ned).
Les på E24+
Britisk forvalter satser på laks: – Ingen i industrien er perfekt
– Omdømmeproblem
Hjetland opplyste samtidig at Mowi fortsetter å bistå i etterforskningen. På spørsmål om grunnen til det, når Mowi er sikker på at det ikke kommer fra dem, svarer Hjetland:
– Hvorfor ikke?
– Hvis det kommer fra en annen bedrift, kan vel ikke Mowi blande seg i det? spør E24.
Hjetland forklarer deretter at det er fordi de «har et godt forhold til myndighetene lokalt og hjelper dem med prøvetaking».
To uker senere kan de likevel ikke utelukke at utslippet stammer fra Mowi. Ben Hadfield, som er sjef for Mowis virksomhet i Skottland, sier at undersøkelsene fortsatt pågår, uten at de vet noe mer om hvor det kommer fra, annet enn at det er snakk om utslipp av blodvann.
– Utslippet var veldig lite, så det er ikke farlig. Det er mer snakk om et omdømmeproblem, ingen vil at noe sånt skal skje, sier Hadfield til E24.
– Vet du hvor stort det var?
– Ikke helt, det er basert på bildene på det tidspunktet. I forhold til elven var det lite, så det er usannsynlig at det vil forårsake miljøskade, men det er likevel noe som ikke burde skje, sier han.
Hadfield understreker at utslippet kommer fra en rørledning som er eid av Scottish Water, og som betjener hele industrifeltet med flere brukere.
– Våre folk som har sjekket, sier det er veldig usannsynlig at det kommer fra oss. Men vi sjekker nå for å være sikre på at vi ikke har oversett noe, sier han.
– Vi vil fortsette våre undersøkelser for å finne ut hva som har skjedd, og forsikre oss om at det ikke kan skje igjen, legger han til.
Hadfield understreker at alt Mowis eget blodvann blir renset, og at de samarbeider med miljøvernmyndigheter (SEPA) og for å finne ut av hva som har skjedd.
Han viser også til at det er andre virksomheter i området utslippet kan ha kommet fra, og at utslippet har stoppet nå.
Oppfordrer til hjelp
De skotske miljøvernmyndighetene SEPASEPAScottish Environment Protection Agency bekrefter til E24 at etterforskningen fortsetter, men at de ikke vet noe mer.
– Som en del av vårt reguleringsarbeid ved etterforskning av potensielle forurensningshendelser, samarbeider SEPA med partnerorganisasjoner og anleggsoperatører på stedet for å gjennomføre nødvendige undersøkelser og miljøprøver, skriver en talsperson for SEPA til E24.
– Gjør dere egne tester også, eller avhenger etterforskningen kun av testene fra bedriftene som kan ha vært ansvarlige for utslippet?
– For å klargjøre, så utfører SEPA uavhengige miljøprøver. I denne etterforskningen fortsetter vi å samarbeide med Scottish Water, som også har utført uavhengige prøver på stedet, svarer hun.
SEPA oppfordrer samtidig alle som er bekymret for en potensiell forurensningshendelse til å kontakte dem så raskt som mulig.
Les også
Politianmelder laksedumping: – Behandler land og hav som dumpingplass
Les også