Norske bedrifter frykter Trump-toll: – En stor bekymring

1 month ago 12


USAs 47. president har snakket om opptil 20 prosent toll på all import. – En stor bekymring, sier King Oscar-sjefen.

King Oscar har solgt sardiner, makrell og hermetisk norsk laks for 50 millioner dollar det siste året, forteller daglig leder Bjørn Nordvik. Foto: Arnfinn Mauren / Aftenposten

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Toll er det beste som noensinne er funnet opp.

Det sa USAs neste president Donald Trump på et valgkampmøte i september.

Han har sagt at han ønsker å innføre en «universell grunntoll» på alle importvarer for å styrke amerikansk industri og arbeidsplasser. Norske eksportbedrifter følger nå spent med på om Trump vil gjøre om ordene til handling.

– Det er en stor bekymring om han iverksetter 10 til 20 prosent toll, sier King Oscar-sjef Bjørn Nordvik til E24.

Les på E24+

Klart for Trump-rally. In America first

Vil stå samlet

Selskapet med røtter fra 1902 har opplevd sterk vekst i det amerikanske markedet den siste tiden. Fra fabrikken i Polen går det meste av den hermetiserte sardinen til USA. Med inntekter på 50 millioner dollar det siste året er King Oscar markedsledende på sardiner, makrell og hermetisk norsk laks i landet over dammen, ifølge Nordvik.

– Vi jobber tett med Sjømatrådet, som analyserer situasjonen fortløpende. Nå må norsk industri stå samlet for å unngå en slik handelshindring.

– Hvordan opplevde dere forrige Trump-periode?

– Vi opplevde den ikke som utfordrende fra det ståstedet der. Vi hadde god vekst, men det er fordi vi jobber veldig mye med varemerket. Vi ligger et sted hvor betalingsviljen for kvalitet er ganske god.

Les på E24+

Harris tapte på grunn av økonomien og Joe Biden

– Trenger ingen ekstra avgifter nå

Det Norske Brenneri har flere ganger mottatt utmerkelser i USA for deres Harahorn gin. Daglig leder Rune Repstad vil nå vente og se hva Trump faktisk gjør handelspolitisk.

– Vi får se om han virkelig legger på 20 prosent tollavgift. Da blir det fort dyrt, sier han.

Daglig leder Rune Repstad håper å slippe unna amerikanske importavgifter. Foto: Det Norske Brenneri

Repstad poengterer at det ikke ble noen straffetoll på dem forrige gang Trump satt ved roret. I høst har Trump sagt at «våre venner har utnyttet oss mer enn fiendene våre har gjort».

– Kanskje er vi heldige og slipper unna igjen.

Det Norske Brenneri er nå til stede med norskprodusert brennevin i 25 amerikanske stater. I tillegg til Harahorn selger selskapet akevitten Høvding.

– Hvordan går salget?

– Vi så for noen år siden at det var veldig tøft. Det har vært ganske trangt for den amerikanske forbrukeren en stund. Men så har det kanskje løsnet litt igjen det siste året. Så vi trenger ikke noen ekstra avgifter nå.

Les på E24+

Slik kan du tjene penger på USA-valget

– Vårt viktigste eksportmarked

Jørgen Jørgensen, som eier og driver Norrøna, opplyser at over halvparten av omsetningen deres kommer fra utlandet – og aller mest fra USA.

Der har friluftsklærprodusenten fire egne butikker og rundt 250 forhandlere, ifølge Jørgensen.

– USA er vårt største og viktigste eksportmarked, skriver han i en e-poste.

– Vi har ingen produksjon i USA og er derfor bekymret for alle endringer som vil påvirke vår konkurransesituasjon negativt. Nå er det slik at alle våre amerikanske konkurrenter også lager mesteparten av klærne utenfor USA, så vi er litt i samme båt.

Toppsjef og eier Jørgen Jørgensen i Norrøna. Foto: Adrian Nielsen / E24

Fra før er det allerede høye tollsatser på flere av produktene Norrøna importerer til USA, påpeker han:

– Opptil 30 prosent, så det vil i så fall ende opp med en miks mellom å øke prisene og selge til lavere fortjeneste om tollsatsene øker videre.

NHO: – Må bruke mer tid i Brussel

NHO-sjef Ole Erik Almlid påpeker at både norske myndigheter og norsk næringsliv er vant til å forholde seg til endringer ute i verden.

Men han er også usikker på hva Trump faktisk kommer til å gjøre når han vel er på plass i Det hvite hus.

– Jeg er spent på hvor mange proteksjonistiske grep han kommer til å ta, sier Almlid, og ramser opp tollsatser, holdninger til Paris-avtalen og WTO, samt mulige handelskonflikter som usikkerhetsmomenter.

NHO-sjef Ole Erik Almlid. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Så er det jo også sånn at «the proof is in the pudding» - når han kommer i gang får vi se. Han har tidligere sagt ting som han ikke gjør. Det gjelder å holde hodet kaldt, sier Almlid.

Han mener både myndighetene og næringslivet nå må belage seg på å tilbringe mer tid i Brussel og Whasington for å sørge for at Norge ikke blir «glemt» i viktige avtaler som skal inngås.

– Tollsatser kan ha en ytterligere effekt ved at det kan bli en handelskonflikt mellom USA og Kina. Da kommer EU inn i den konflikten. Det at vi ikke er EU-medlem, krever mer av oss. Vi må henge på tidlig i prosesser og få en plass rundt bordet når tiltak og mottiltak diskuteres, så vi ikke får negative konsekvenser for norsk næringsliv, sier NHO-sjefen.

Read Entire Article