Norsk tek-gründer i USA: – Nesten litt flaut å si det

2 hours ago 2


Foto: Jason Henry / E24

SAN FRANCISCO (E24): Donald Trumps gjenvalg som USAs president kan føre til omveltninger i teknologibransjen. – Viktig å få på seg rulleskøytene, sier teknologitopp Alexander Bergo.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

«Som å fjerne en støvel fra halsen».

Slik beskrev den kjente investoren Marc Andreessen valgseieren til Donald Trump. Og selv om Andreessen er en av Trumps tydeligste støttespillere i Silicon Valley, er han ikke den eneste i den amerikanske tek-industrien som oppfatter valgresultatet på denne måten.

– På kort sikt er det mange som mener dette er bra, særlig på grunn av de hindringene som Biden-administrasjonen har lagt i veien for oppkjøp og salg av selskaper, sier Alexander Bergo, direktør for Innovasjon Norge i San Francisco og Silicon Valley.

Les på E24+

E24-kommentar: En Trump-boom?

Han forteller at de snakker med investorer som aldri selv ville ha stemt på Trump, men som likevel er positive til deler av hans politikk og hvordan den vil påvirke teknologibransjen.

Mange forventer færre reguleringer, lavere skatter og mer penger i omløp.

– Stort sett tror vi at tempoet kommer til å gå opp. På lang sikt er det langt mer usikkerhet, sier Bergo.

 Alexander Bergo på et arrangement i Nordic Innovation House, som ligger midt i sentrum av Palo Alto i Silicon Valley. Foto: Jason Henry / E24

Han understreker at Innovasjon Norge ikke har noen politiske meninger om hvem som styrer i USA, men prøver å gjøre det beste ut av de rammebetingelsene som finnes. Denne nøytrale holdningen speiles i større grad enn tidligere av store teknologiselskaper.

Meta og Google har for eksempel blitt langt mer apolitiske enn før, og ingen av toppsjefene i de to selskapene uttrykte støtte til noen av kandidatene. Andre tek-profiler har derimot høylytt vendt seg mot høyre i dette valget.

På mange måter markerer Trumps seier derfor et skifte i Silicon Valley, som lenge har vært kjent som Demokratenes høyborg.

Fra håpløshet til hyllest

Forrige gang Trump ble valgt til USAs president, uttrykte mange teknologitopper sorg og misnøye.

«I kveld gråter vi, vi fortviler, og vi frykter. I morgen går vi tilbake til arbeidet med å bygge verden vi ønsker oss», skrev Open AI-sjef Sam Altman på Twitter etter at 2016-seieren var et faktum.

«Som tek-ledere, må vi innrømme at vi er fullstendig frakoblet vårt eget land», skrev Expedias administrerende direktør Dara Khosrowshahi, mens Googles toppsjef, Sundar Pichai, tok til gatene for å demonstrere mot Trumps immigrasjonspolitikk.

I år var tonen en annen.

«Gratulerer til president Trump. Jeg ønsker ham stor suksess i jobben», skrev Altman dagen etter valget, mens Khosrowshahi, som nå er sjef for Uber, hyllet Trumps «overveldende seier».

Lykkønskningene strømmet også inn fra andre deler av tek-eliten, deriblant Google-leder Sundar Pichai, som ikke ser ut til å ha noen nye planer om å demonstrere med det første.

«Gratulerer til president @realDonaldTrump med hans avgjørende seier. Vi er i en gullalder for amerikansk innovasjon og er forpliktet til å samarbeide med hans administrasjon for å bringe fordelene til alle», skrev han på Twitter, nå omdøpt til X.

 Donald Trump mottok en strøm av gratulasjoner og lykkønskninger fra teknologitoppen etter at han vant valget. Foto: Joe Raedle / AFP

Gratulasjonene skyldes ikke nødvendigvis politiske endringer. Teknologitoppene ser trolig store fordeler med et godt forhold til den kommende presidenten. Men stemmegivningen viser også tegn til endring i Silicon Valley.

I de tre fylkene som utgjør episenteret for USAs teknologibransje, var det en markant økning i støtten til Donald Trump dette valget, ifølge foreløpige velgerdata innhentet av Business Insider.

Les også

Demokratenes mega-donor: – De er sinte

San Mateo fylke, der Meta har hovedkontor, er ett eksempel. Her vant Joe Biden med hele 57,7 prosentpoeng over Trump i 2020. I år var ledelsen redusert til 50,7 prosentpoeng – en nedgang på syv prosentpoeng fra forrige presidentvalg.

– Dette speiler resultatet av det bredere presidentvalget, så det er ikke overraskende, sier Shomit Ghose, erfaren teknologiinvestor og mentor i Silicon Valley.

Han tror ikke det er snakk om noe større politisk skifte.

– Befolkningen her er fortsatt i stor grad veldig liberal og progressiv, spesielt når det gjelder sosiale og klimaspørsmål, sier Ghose.

Likevel ser han at en Trump-administrasjon kan føre til positive endringer for teknologibransjen.

– Hvis jeg må gjette, tror jeg det vil være en netto positiv for tek-industrien, fordi vi kan forvente mindre regulering, sier investoren.

Mer kunstig intelligens

Shomit Ghose er tilknyttet Berkeley og University of San Francisco, og er også mentor for Innovasjon Norges start-up-program TINC, som hjelper nordiske selskaper å lykkes internasjonalt.

Selskapet Factiverse, grunnlagt i 2020, er blant dem som har deltatt i dette programmet det siste året. Med stadig større aktivitet i USA, er medgründer Maria Amelie spent på den politiske utviklingen.

– Det er viktig for oss, sier hun.

Factiverse har utviklet en AI-teknologi for å avdekke feilinformasjon og jobber både mot media og finanssektoren. Mange i teknologibransjen, mener Trump vil lempe på reguleringen av kunstig intelligens, noe som vil føre til mer aktivitet i denne sektoren.

For Factiverse kan dette være positivt.

– Jo mer det snakkes om AI, jo mer press er det for løsninger for å avdekke feilinformasjon generert av AI, sier Maria Amelie.

Maria Amelie

Medgründer Factiverse

Den erfarne gründeren Lasse Andresen har allerede begynt å merke mer optimisme. Han driver selskapene Indyriot og Indylite, delvis fra USA, hvor han beskriver investorlandskapet som en slags «skyggenes dal» de siste årene.

Nå får Andresen henvendelser fra investorer rundt to-tre ganger i uken, forteller han.

– Hvis du ser på teknologi og investeringer helt isolert, tror jeg valget dessverre er gode nyheter. Det er nesten litt flaut å si det, sier han.

Gründer av selskapet Tana, Olav Sindre Kriken, deler mange av de samme oppfatningene.

Han har bodd i San Francisco-området siden 2023. I likhet med Alexander Bergo påpeker han at oppkjøp av selskaper nærmest har stoppet opp.

Det legger store begrensninger for teknologiinvestorer, fordi det blir vanskeligere å få avkastning på investeringene, forklarer Kriken.

– For gründere betyr dette at man må sitte i selskapet med større risiko over mye lengre tid. Trump har uttalt at han vil gjøre endringer, og jeg tror dette er det som kan skape mest positivitet i teknologibransjen i USA, skriver han i en e-post til E24.

Les også

«Q-sjamanen»: – Jeg lever ikke med anger

For selskaper utenfor USA, tror han situasjonen kan bli mer krevende. Indykite-gründer Lasse Andresen er glad for at de er registrert i USA, med tanke på den uttalte «Amerika først»-tankegangen til den påtroppende presidenten.

– Det vil sannsynligvis gjøre det mye lettere for oss å gå til amerikanske kunder enn hvis selskapet var norskregistrert, sier Andresen.

 Lasse Andresen har grunnlagt flere teknologiselskaper. Det første, Forgerock, er børsnotert i New York. Foto: Jason Henry / E24

Alexander Bergo fra Innovasjon Norge mener generelt det blir viktig for norske selskaper å følge nøye med på endringer i rammebetingelser og reguleringer i ulike sektorer, som kunstig intelligens, krypto og fornybar energi.

Tollmurer og immigrasjonspolitikk er derimot noe av det som skaper økt usikkerhet på lengre sikt, mener han.

– Vi må være veldig bevegelige i dette. Det er viktig å ta på seg rulleskøytene, vi vet ikke helt hva som kommer til å skje, sier Bergo.

– Men det er helt klart at det kommer store muligheter, sier han.

Les flere artikler fra Silicon Valley her.

Les også

Har skaffet Demokratene millioner – stemte Trump

Les også

Tregt salg for Donald Trumps million­klokker

Read Entire Article