Norsk Industri: – Bra at Arbeiderpartiet tar grep

3 months ago 19


Administrerende direktør Harald Solberg mener det er avgjørende å få innført de tre direktivene regjeringen nå krangler om.

Administrerende direktør Harald Solberg i Norsk Industri. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det viktigste i debatten nå er at regjeringen, eller riktigere sagt Arbeiderpartiet, gjør helt nødvendige grep for å rydde snublesteiner av veien for forholdet til EU.

Det sier administrerende direktør Harald Solberg i Norsk Industri, NHOs største landsforening, om direktiv-striden som kan skape regjeringskrise.

– Helt avhengige

Norsk Industris medlemmer består i stor grad av eksportbedrifter. Solberg understreker hvor viktig det europeiske markedet er for dem.

– Vi er nødt til å forberede oss på en mye tøffere handelspolitisk verden, og EØS-avtalen er superviktig for norsk næringsliv og industri. Nå skjermer den oss ikke for en handelskonflikt. Vi må få en løsning, og da må man rydde unna direktiver som har ligget altfor lenge, sier Solberg.

Han viser til Eldring-utvalgets uttalelser om at Norge må rydde opp i etterslepet av EU-direktiver, og sier at han deler utvalgets oppfatning.

– Jeg tror det er ekstremt viktig å ikke late som EØS-avtalen er en à la carte-meny der man kan forsyne seg av de rettene man liker best. Vi kan ikke være halvveis med i et samarbeid, da ender vi fort med ulike spilleregler, sier Solberg.

– Nå har Ap tatt grep, og det støtter jeg fullt ut.

Han ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt Senterpartiet burde gå ut av regjering.

– Men heller regjeringskrise enn å ikke få innført disse tre direktivene?

– De politiske konsekvensene er det partiene som styrer, der har vi ikke noen innflytelse. Men vi er enige i at det tas grep akkurat nå.

Yara: – Avhengig av markedsadgang

Norsk Industri har eksport-giganter som gjødselprodusent Yara og aluminiumsprodusent Hydro på medlemslisten. Begge selskapene fremhever at de trenger et godt samarbeid med EU.

Pressetalsperson Kaia Jarlsby i Yara sier selskapet ikke vil gå glipp av konkrete fordeler dersom de tre EU-direktivene ikke innføres.

– Men både Norge og Yara er avhengig av markedsadgang og like konkurransevilkår, sier hun.

Kaia Jarlsby i Yara. Foto: Yara

Jarlsby sier selskapet er opptatt av et godt forhold til EU, «særlig i en tid med mer geopolitisk uro der regelstyrt frihandel er under press».

Informasjonssjef Anders Vindegg i Hydro sier at full markedstilgang er «svært viktig for Hydro».

– Det skjer store endringer i internasjonal handel, og den økte geopolitiske rivalisering kan skape forsterket risiko i årene som kommer. Hydro er opptatt av at Norge fortsetter å ha et tett og godt samarbeid med EU, også om handelspolitiske temaer, sier han.

Norwegian har tidligere rettet kritikk mot regjeringen for å utsette fornybardirektivet. Økte kostnader på 1,3 milliarder kan ramme selskapet dersom de havner utenfor en ordning som er inkludert i direktivet.

Les også

NHO frykter Trump – ønsker mer EU-samarbeid

Read Entire Article