BP og japanske Jera slår sammen havvindvirksomhetene sine. Dermed blir oljekjempen BP medeier i det norske prestisjeanlegget Sørlige Nordsjø 2.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- BP og japanske Jera slår sammen havvindvirksomhetene sine.
- Det nye selskapet, Jera Nex bp, vil blant annet eie det planlagte norske havvindanlegget Sørlige Nordsjø 2, samt anlegg i Belgia, Tyskland og Taiwan.
- BP og Jera skal bidra til investeringer på over 60 milliarder kroner frem mot 2030.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Oljeselskapet BP og japanske Jera slår sammen havvindvirksomhetene sine og vil eie halvparten hver, ifølge en melding.
Det betyr at BP vil bli medeier i havvindutbyggingen Sørlige Nordsjø 2 på norsk sokkel. Selskapet Jera er nemlig en av eierne bak Ventyr, som bygger ut dette havvindanlegget.
Det sammenslåtte selskapet vil hete Jera Nex bp, og vil sitte på anlegg i drift og utvikling på totalt 13 gigawatt.
Så langt er én gigawatt av dette i drift, mens 7,5 gigawatt er under utvikling og selskapet har sikret seg områder som kan gi 4,5 gigawatt, opplyser selskapene.
Stiller med kapital
BP og Jera skal stille med kapital til investeringer i det nye selskapet frem mot 2030, totalt 5,8 milliarder dollar (64,5 milliarder kroner).
– Vi er veldig fornøyde over å ha blitt enige med Jera om å danne en av verdens fem største havvindutviklere, sier BP-sjef Murray Auchincloss ifølge meldingen.
– Dette vil bli et sterkt verktøy for å vokse i en verden som elektrifiseres, mens vi beholder en kapitalvennlig modell for våre aksjonærer, sier han.
Jera er eid av energiselskapene Tokyo Electric Power Company (Tepco) og Chubu Electric Power.
Jera eier blant annet selskapet Parkwind, som sammen med Ikea-butikkeier Ingka Group bygger ut havvind i Sørlige Nordsjø 2 gjennom utbyggerselskapet Ventyr.
I meldingen fra BP er dette anlegget oppgitt til å ligge i Danmark, men det riktige er at den ligger på norsk sokkel, nær Norges havgrense til Danmark.
Støtte på inntil 23 mrd.
Vinnerbudet i den norske havvindauksjonen tidligere i år var på 115 øre per kilowattime. Det betyr at staten garanterer denne prisen til utbyggerne over et antall år.
Er markedsprisen på strøm høyere enn dette, får staten det overskytende. Er prisen lavere, må staten betale til selskapet. Den norske staten har satt et tak på 23 milliarder kroner på den samlede støtten.
– Jeg er fornøyd, teamet er fornøyd, og jeg tror at Energidepartementet også er fornøyd. Det var en reell auksjon. Vi begynte med forskjellige priser og endte på den prisen. Så systemet har virket. Det er nå bevist, sa Jorne Bluekens i Parkwind til E24 tidligere i høst.
Les også