Oljekartellet Opec har invitert Norges energiminister til et stort seminar i Wien. Terje Aasland (Ap) uteblir fordi han er opptatt, ifølge departementet.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Norges energiminister Terje Aasland avviser invitasjon til Opec-seminar i Wien på grunn av andre avtaler.
- Professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo mener Norges deltagelse kunne vært nyttig for dialog med andre oljeprodusenter.
- Claes påpeker at avslag kan sees som et taktisk politisk signal før kommende valgkamp.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Til sommeren er oljekartellet OpecOpec"Organization of the Petroleum Exporting Countries", på norsk Organisasjonen av oljeeksporterende land, en internasjonal handelsorganisasjon bestående av oljeeksporterende land. for niende gang vertskap for et stort seminar for oljebransjen.
Temaet for årets utgave er «Kartlegge veier sammen: Fremtiden til global energi». Det skal blant annet handle om omstilling, energisikkerhet og hvordan man kan skape stabile markeder.
Seminaret varer over to dager 9.–10. juli i Wien, byen der Opec har hovedkvarter.
I den forbindelse skal oljetoppene nyte en eksklusiv middag i storslåtte lokaler i Wien rådhus. Dette er en viktig del av seminaret, står det på nettsidene. Det er en «perfekt anledning for uformelle samtaler og nettverksbygging», heter det.
Les på E24+
Børskommentar: «Equinors pokerspill»
«Deres Eksellense»
Det er ikke fritt for deltagere fra omstridte land. Tidligere har blant andre Saudi-Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, vært gjest.
I år ble også Norges energiminister, Terje Aasland (Ap), invitert, viser et brev fra 12. februar i år signert Opec-sjef Haitham Al Ghais.
Tonen i brevet er svært formell og høytidelig:
«Vennligst motta, Deres Eksellense, forsikringen om min høyeste aktelse og respekt», står det i invitasjonen E24 har innsyn i.
Opec-sjefen så for seg at Aasland kunne delta i en panelsamtale om hvordan man skal skaffe finansiering for å øke investeringene i energi.
– Andre avtaler
Men det ble avslag fra norsk side, ifølge svaret fra Energidepartementet et par uker senere:
«Vi beklager å måtte informere om at statsråd Aasland ikke har anledning til å delta grunnet andre avtaler på det aktuelle tidspunktet», skrev departementet.
E24 har spurt departementet om hvilke andre avtaler Aasland har, midt i sommerferien.
– Vi har ikke noen utdypende kommentar her, svarer kommunikasjonsrådgiver Stine Grimsrud i Energidepartementet i en e-post til E24.
Norge er ikke med i Opec. Kartellet ledes i praksis av Saudi-Arabia, som er blant verdens største oljeprodusenter.
Kartellet ble startet på 1960-tallet med mål om å sikre stabile priser i det internasjonale oljemarkedet.
– Et signal
Professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo er ekspert på Opec og internasjonal energipolitikk. Han mener man bør spørre seg om Norge burde ha deltatt på dette arrangementet.
– Det er nyttig for Norge å ha dialog med andre oljeprodusenter. Det er relevante ting på programmet, og noen av sesjonene er midt i dilemmaene oljenæringen står i når det kommer til klimaspørsmål, sier Claes til E24.
Dag Harald Claes
Opec-ekspert
Samtidig mener Claes at det ikke nødvendigvis er statsrådens rolle å delta på et slikt arrangement.
– Hvis energiministeren tenkte politikk da han takket nei, kan det handle om at det er et signal de føler at de ikke trenger å sende til miljøbevegelsen, Miljøpartiet De Grønne og andre som kan bruke dette opp mot en kommende valgkamp, sier Claes.