Næringsminister Cecilie Myrseth har undertegnet frihandelsavtale med Ukraina.
Kortversjonen
- Norge og EFTA-landene har i dag signert en ny frihandelsavtale med Ukraina i Kyiv.
- Avtalen fokuserer på små og mellomstore bedrifter, e-handel og digitalisering.
- Den vil styrke Ukrainas økonomi og øke markedsadgangen for begge parter, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
I dag signerte Norge og de tre andre EFTA-statene Island, Liechtenstein og Sveits en ny og modernisert frihandelsavtale med Ukraina i Kyiv.
– Dette er en viktig milepæl. Avtalen er et viktig bidrag til å styrke Ukrainas integrering i det europeiske markedet, og vil bidra til å øke Ukrainas motstandskraft, økonomiske utvikling og vekst, sier næringsminister Cecilie Myrseth.
Frihandelsavtalen ble undertegnet av Ukrainas første visestatsminister og økonomiminister Yuliia Svyrydenko, Norges næringsminister Cecilie Myrseth, Islands minister for kultur, innovasjon og høyere utdanning Logi Einarsson, ambassadør Frank J. Büchel fra Liechtenstein og Forbundsrådsdelegat Jacque Gerber fra Sveits.
– Hva skiller den nye moderniserte frihandelsavtalen fra den tidligere?
– Noe av det viktigste er at den har stort fokus på små- og mellomstore bedrifter, som vil gjøre det lettere med e-handel og digitalisering som de er gode på i Ukraina, som gjør at det skapes nye bedrifter i Ukraina, sier Myrseth på telefonen til VG.
– Hva er andre oppsider for Ukraina?
– Det er ekstremt viktig for Ukraina å få økonomien opp å gå og få bedrifter til å fungere. Avtalen vil bidra til det.
Hun legger til at null toll mellom oss og Ukraina er viktig å synliggjøre:
– I disse tider, hvor vi ser at vi ikke kan ta frihandel for gitt, er det viktig å vise verden at vi signerer en frihandelsavtale.
– Kan den svekke norsk landbruk?
– Nei, denne avtalen er god også for Norge, så ingen skal være bekymret for norsk landbruk eller andre sektorer knyttet til denne avtalen.
– Pådriver
Handelen mellom Ukraina og EFTA-landene utgjorde i 2024 1319 millioner euro, hvor eksport til Ukraina er større enn deres eksport til EFTA-landene.
– Vi skal være pådriver for å styrke Ukrainas økonomi. Det er bra også for Norge, sier Myrseth.
Den moderniserte frihandelsavtalen omfatter nye kapitler om digital handel, små og mellomstore bedrifter, og handel og bærekraftig utvikling, samt reviderte bestemmelser om handel med varer, veterinære- og plantesanitæretiltak, handelstilrettelegging, offentlige anskaffelser, teknisk samarbeid, beskyttelse av åndsverk og tvisteløsning.
Avtalen har også bedret markedsadgangen for varer inkludert for en rekke landbruksvarer.
– Dette vil styrke handelsrelasjonene og gi bedre markedsadgang for bedrifter på begge sider, fremholder næringsministeren.
Detaljer om handelen med Ukraina:
Den bilaterale varehandelen mellom EFTA og Ukraina nådde nesten 1319 millioner euro i
2024. Med en gjennomsnittlig vekstrate de siste fem årene på 4,9 % for import og 9,3 % for eksport, har handelsoverskuddet i EFTA-statenes favør fortsatt å øke.
Hovedimporten til EFTA-statene var fett og oljer (37 millioner euro), edelstener og metaller (26 millioner euro), vevde klær eller klestilbehør (22 millioner euro), møbler, madrasser og lignende møbler (20 millioner euro), og drikkevarer og brennevin (20 millioner euro).
Hovedeksporten til Ukraina var fisk og krepsdyr (229 millioner euro), farmasøytiske produkter (143 millioner euro), våpen og ammunisjon (77 millioner euro), kjøretøy (77 millioner euro) og elektriske maskiner (44 millioner euro).
– Uvurderlig
– Støtten som Ukraina har mottatt fra EFTA-statene er uvurderlig. Vi er sikre på at denne moderniserte frihandelsavtalen vil gi konkrete fordeler for Ukraina og EFTA-statene ved å skape betingelser for enda større samarbeid, åpne opp nye muligheter for bedrifter og bidra til økt levestandard for våre folk i disse utfordrende tider, sier Yuliia Svyrydenko, Ukrainas første visestatsminister og økonomiminister.
– I disse tider er det viktig at vi jobber for en regelbasert og åpen verdenshandel, og et godt på tvers av Europa. Denne frihandelsavtalen skaper nye muligheter for næringslivet både i Ukraina og i de fire EFTA-landene, sier Myrseth.
– Sats i Ukraina
Myrseth er i Kyiv sammen med norsk næringsliv for å styrke handelssamarbeidet og legge til rette for økt støtte fra private.
– Norsk næringsliv er ivrige etter å bidra til gjenoppbyggingen av Ukraina både nå, men også når Russlands ulovlige krig er over. Den nye avtalen er et tydelig signal til næringslivet om å satse i Ukraina, og vi skal jobbe videre for å styrke de økonomiske båndene mellom våre to land, sier Myrseth.
Direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon, Idar Kreutzer, er en del av den norske delegasjonen i Ukraina.
– Det er veldig viktig for Norge å få etablert gode forbindelser i Ukraina. Behovene i Ukraina er store og norsk næringsliv har mye å bidra med.
– Energisektoren er åpenbar, sier han.
– Vi bidrar med fornybar energi. Scatec er tredje største produsenten av fornybar energi i Ukraina i dag. Bergen Engines har inngått store kontrakter om levering av generatorer, som kan produserer elektrisitet.
– Det er også stort behov for boliger og for infrastruktur hvor Norge har teknologi og gode løsninger, sier han.
Publisert: 08.04.25 kl. 14:58