Handelsforhandlinger utelukkes ikke, men foreløpig vil regjeringen se hvordan det går for andre land.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Storbritannia har inngått en handelsavtale med USA etter Trumps toll-endringer.
- Norge venter på resultatene av andre lands forhandlinger før Norge eventuelt starter forhandlinger med USA, opplyser næringsminister Cecilie Myrseth til E24.
- EU advarer mot mulige mottiltak hvis forhandlingene med USA feiler.
- Tollsatsene skaper fortsatt spenninger globalt, spesielt mellom USA og Kina.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Storbritannia ble denne uken det første landet som inngikk en handelsavtale med USA etter Donald Trumps tollbonanza startet.
For en måned siden varslet først presidenten gjengjeldelsestoll mot hele verden, for deretter å snu dette om til en «tollpause» en uke senere.
Trump-administrasjonen har tydelig signalisert at denne 90 dagers pausen med lavere tollsats, vil brukes på å forhandle om handelsavtaler med ulike land.
Les på E24+
Aksjene som kan tjene på opprustning i Europa
Norge har ikke startet forhandlinger om en handelsavtale, opplyser næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) til E24.
– Når det gjelder eventuelle forhandlinger med USA, utelukker vi det ikke, men det er naturlig å avvente utfallet av flere lands forhandlinger før vi vurderer videre steg.
– Tollsatsene må bort
– Norge snakker med USA om tollen mot Norge. Vi mener de økte tollsatsene må bort. Amerikanske myndigheter er godt kjent med norsk syn, blant annet at vi mener handelen er balansert, sier Myrseth.
Handel og toll var et av temaene statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg diskuterte med Trump da de besøkte Det hvite hus i slutten av april.
Det pågår handelssamtaler mellom USA og en rekke ulike land, har både Trump selv og andre i administrasjonen hans opplyst om de siste ukene.
Det inkluderer blant annet Canada, Mexico, Japan, India, Sør-Korea og Vietnam, i tillegg til EU.
EU advarte denne uken om at de vurderer kraftige mottiltak hvis forhandlingene med USA havarerer. EU-kommisjonen har lansert en offentlig høring om mulige straffetiltak mot amerikanske varer verdt 95 milliarder euro.
– Tollsatsene har allerede negativ innvirkning på verdensøkonomien. EU er fortsatt fullt forpliktet til å finne forhandlede løsninger med USA, uttalte EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.
Selv om mange land har fått redusert den generelle gjengjeldelsestollen til 10 prosent under Trumps pause, gjelder fremdeles tollene som er innført på en rekke spesifikke varer som stål og aluminium.
Kina-samtaler
Mellom Kina og USA raser derimot handelskrigen uten pause.
Trump har innført toll mot Kina som totalt kommer opp i 145 prosent. Kina har svart med USA-toll på 125 prosent. De skyhøye tollsatsene setter i praksis en stopper for mye av handelen mellom landene.
I helgen har Kina og USA riktignok tatt et steg potensielt i retning av forhandlinger.
De to landene holdt lørdag et møtet på ministernivå, og det er ventet at samtalene fortsetter søndag. Det er USAs finansminister Scott Bessent og handelsrepresentant Jamieson Greer som møter Kinas visestatsminister He Lifeng i Sveits.
I forkant av møtet luftet Trump ideen om lavere tollsats mot Kina i et innlegg på Truth Social:
– 80 prosent toll på Kina virker riktig, skrev presidenten.
DNB Markets-analytiker Kelly Chen har tidligere uttalt at det mest optimistiske utfallet er at tollsatsene settes ned til «et slags pause-nivå», i forkant av forhandlinger om en mer langvarig løsning.
Les også
Tror Kina har gode kort på hånden: – Tar heller smerten
Les også