Norge dropper å finansiere fossil energi utenlands

1 week ago 9


I fjor lovet Norge å ikke finansiere fossil energi i utlandet. I 2025 innfris løftet, og Eksfin dropper støtte til urenset olje og gass.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) og resten av Støre-regjeringen gjennomfører nå løftet om at norsk eksportfinansiering ikke lenger skal gå til olje og gass. Det gjelder fra 2025. Foto: Vidar Ruud / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Det opplyser regjeringen i en melding tirsdag.

Eksportfinansering Norge (Eksfin) har ansvaret for å gi lån og garantier knyttet til eksport fra norske selskaper.

Fra neste år skal Eksfin ikke lenger finansiere nye olje- og gassprosjekter uten renseteknologi, skriver regjeringen.

– Regjeringen er opptatt av at virkemiddelapparatet skal bidra til den grønne omstillingen, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) ifølge meldingen.

– De nye retningslinjene er et skritt videre i den retningen, samtidig som vi støtter omstillingen av den viktige leverandørindustrien vår. Når mange land trekker i samme retning får dette stor betydning.

– Helt riktig øyeblikk

– Norges beslutning om å holde seg til løftet om å avslutte internasjonal olje- og gassfinansiering er en viktig dominobrikke som faller i helt riktig øyeblikk, sier Adam McGibbon i organisasjonen Oil Change International i en kommentar.

Han viser til pågående diskusjoner i OECD, og mener at dette er en enestående mulighet til å flytte 41 milliarder dollar i årlig eksportfinansiering av olje og gass over til ren energi.

– Med Trump som tårner opp i horisonten kan dette være vår siste sjanse til å låse inn klimafremgang som vil være vanskelig å reversere, sier han.

Ifølge regjeringen jobber Norge jobber for felles reguleringer for finansiering til fossil energi innen den internasjonale hovedavtalen for statlig eksportfinansiering i OECD.

Oil Change International hevder at både EU, USA, Storbritannia, Canada, Australia, New Zealand og Norge støtter denne typen begrensninger.

McGibbon mener statsminister Jonas Gahr Støre må ta kontakt med Sør-Korea og Tyrkia, som er blant landene han mener stritter mot, for å få dem med på en avtale.

Les også

Norges oljeløfte gjelder en brøkdel av totale investeringer

Omfatter ikke Oljefondet og Equinor

Det var under klimatoppmøtet i Dubai i desember 2023 at Norge ble enige om å slutte å finansiere fossil energi.

Det gjorde Norge ved å slutte seg til erklæringen «Statement on international public support for the clean energy transition». Erklæringen er ifølge regjeringen undertegnet av 41 land og institusjoner, inkludert Storbritannia, Tyskland, Frankrike og USA.

– Omstillingen fra fossil til fornybar energi er godt i gang både i Norge og internasjonalt, men må gå mye raskere hvis vi skal klare å nå klimamålene vi har satt oss, sier klima- og miljøvernminister Tore O. Sandvik (Ap).

Det var imidlertid ikke alle norske investeringer som var dekket av løftet. Hverken Oljefondets eller Equinors investeringer var inkludert.

Likevel mener Sandvik at Norge sender et viktig signal.

– Med disse retningslinjene sender vi et tydelig signal om at ny offentlig finansiering skal være i tråd med Parisavtalen og 1,5-gradersmålet, sier Sandvik.

Read Entire Article