Instabank mener særnorske regler er en barriere for bankens utvikling og ekspansjonsplaner.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Instabank søker om banklisens i Finland på grunn av norske konkurranseulemper.
- Banken mener norske regler er en barriere for utvikling og ekspansjon.
- Finansforbundet mener utflaggingen er et eksempel på skjevregulering som tapper Norge for arbeidsplasser.
- Instabank har rekordhøy vekst i bedriftssegmentet og planlegger nye produktlanseringer i Tyskland og Finland.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Nisjebanken Instabank gjør alvor av truslene om utflagging som følge av det de mener er norske konkurranseulemper.
Styret i Instabank har startet prosessen med å søke banklisens i Finland, en prosess som ventes å ta omtrent ett år, fremgår det av selskapets kvartalsrapport mandag.
«Rammeverket og forretningsmiljøet for nisjebanker i Norge anses fortsatt som mer restriktivt og mindre forutsigbart enn i Sverige og Finland. En streng lokal fortolkning av et felles europeisk regelverk anses som en barriere for bankens utvikling og videre ekspansjon i Europa», heter det.
Konkurranseulemper
De siste månedene har E24 skrevet om hvordan norske særregler får norske fond og nisjebanker til å flytte til Sverige, som Lea bank og Morrow Bank.
Der tolkes og praktiseres et felleseuropeisk regelverk mer balansert, ifølge bransjen, noe som gir lavere kostnader, høyere avkastning, og utligner norske konkurranseulemper.
Instabank-sjef Robert Berg har også vært tydelig på problemstillingen.
– Vi som bank kan ikke sitte og se på over tid at forskjellene er så store som nå uten å ta hensyn til det i våre fremtidsplaner. Vi har et ansvar overfor bankens soliditet og lønnsomhet, og for at aksjonærene får en tilstrekkelig god avkastning på sine sparemidler, sa Instabank-sjef Robert Berg til E24 i fjor høst.
Han pekte på at Instabank kan få seks prosentpoeng høyere avkastning på egenkapitalen ved å flytte ut.
– Naturlig valg
Ved å søke om en banklisens i Finland håper Instabank snart å kunne operere innenfor et Europeisk regulatorisk rammeverk, på like vilkår som sine hovedkonkurrenter i Europa, ifølge selskapet.
«Finlands regulatoriske stabilitet og tilpasning til EU-standarder sammen med Instabanks betydelige tilstedeværelse gjør det til et naturlig valg som understøtter bankens strategi for skalering i europeiske markeder», skriver Instabank.
Med nært forestående produktlanseringer i Tyskland og mulig bedriftsutlånsaktivitet i Finland, vil tilstedeværelse i et EU-harmonisert land styrke bankens operative effektivitet og strategiske posisjon, fremgår det.
Les også
Nok en nisjebank flagger ut: Flytter børsnotering til Sverige
Etterlyser handling
Finansforbundet mener utflaggingen av Instabank er nok et eksempel på at skjevreguleringen av norske finansinstitusjoner tapper Norge for verdifulle arbeidsplasser.
– Særnorske krav og annen ugunstig regulering har over tid gjort det mindre attraktivt å være finansinstitusjon i Norge. Kompetanse-arbeidsplasser forsvinner ut av landet. Små aktører flytter ut. Store aktører satser tyngre i nabolandene våre. Norske kunder betjenes fra utlandet, sier forbundsleder Vigdis Mathisen til E24.
Finansforbundet er den største fagforeningen i finanssektoren med 36.000 medlemmer. De mener tiden er overmoden for å legge en langsiktig plan for næringen.
– Skal vi reversere utflyttingen av finansinstitusjoner, må vi se på vekstmulighetene. Et første steg bør være at Finansdepartementet legger frem en egen stortingsmelding for finansnæringen, slik vi har etterlyst i mange år, sier Mathisen.
Bedrifts- og boliglånvekst
Instabank hadde netto renteinntekter på 114,2 millioner i fjerde kvartal, opp fra 100,8 millioner i fjerde kvartal 2023. Netto utlån steg til 6,5 milliarder, fra 5,99 milliarder, ifølge kvartalsrapporten.
Instabank oppnådde en rekordhøy vekst i bedriftssegmentet på 168 millioner kroner i fjerde kvartal, noe som bekrefter verdien av bankens satsning på bedriftsmarkedet, ifølge banken.
«Med kapasitet til å øke utlånene med 2 milliarder kroner i 2025, tar banken nye steg mot å bli den ledende nisjebanken i Nord-Europa», heter det.
Bedriftslån og boliglån utgjør nå 52 prosent av totale utlån, opp fra 41 prosent året før
Etter lansering av kredittkort i Finland, vil banken denne våren lansere sitt kredittkort-tilbud i Tyskland, sitt tredje produkt i landet.
Største eier i Instabank er Christen Sveaas’ Kistefos med nær 25 prosent, etterfulgt av Stavanger-baserte Hodne Invest med over 9,9 prosent og Velde Holding med nær 8 prosent.
Man finner også Goldman Sachs, Apollo Asset Ltd, og kjente investornavn som Torstein Tvenge og Kristian Falnes på eiersiden.
E24 har ikke lykkes å få kontakt med Instabank-ledelsen så langt mandag.
Les også
Varsler nye skatteregler for fondsbransjen: – Nå fjerner jeg usikkerheten
Les også