NHO frykter Trump – ønsker mer EU-samarbeid

17 hours ago 3


Norge kan havne utenfor nye handelsavtaler når Trump blir president, frykter NHO. – Grunn til å være bekymret.

NHO-sjef Ole Erik Almlid og NHO-president Svein Tore Holsether ønsker ny EU-debatt velkommen «hver dag». Foto: Adrian Nielsen / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Onsdag samler NHO bedriftsledere fra hele Norge. Tema for organisasjonens årlige konferanse er Norge og Europas konkurransekraft i møte med USA og Kina.

NHO-sjef Ole Erik Almlid og NHO-president Svein Tore Holsether mener vi står i en ny situasjon for norsk næringsliv.

Almlid sier han opplever bekymring blant medlemsbedrifter som eksporterer til Europa. Flere frykter økt toll fra USAs kommende president og utestengelse fra nye handelsavtaler med Europa.

– Jeg er bekymret for tollsatser og at vi ikke får den markedstilgangen vi har i dag, sier han.

Organisasjonen, som representerer mer enn 33.000 norske bedrifter, har en løsning på problemet: Tettere samarbeid med EU.

– Vi må begynne å snakke om potensialet med EØS-avtalen, ikke om å svekke den, sier Almlid.

– Det er også meldingen fra våre medlemsbedrifter.

Frykter «Brexit-stemning»

NHOs siste medlemsundersøkelse viser at 57 prosent av eksportbedrifter ønsker tettere samarbeid med EU.

Det siste året har flere rapporter, blant annet den mye diskuterte Draghi-rapporten, vist at Europas næringsliv sliter sammenlignet med USA og Kina.

Aller mest er Yara-sjef og NHO-president Svein Tore Holsether bekymret for at land tar større nasjonale hensyn fremfor å samarbeide.

Trump har varslet om at han vil øke tollen med 10 til 20 prosent på alle varer som importeres til USA. Han har også truet med straffetoll mot EU dersom EU ikke handler mer amerikansk olje og gass.

Svein Tore Holsether, en USA-kjenner med «amerikansk kone og amerikanske statsborgere hjemme», mener man må ruste seg for en mer proteksjonistisk presidentperiode med Trump. Foto: Adrian Nielsen / E24

Dersom det blir en handelskrig mellom USA og Kina, frykter NHO at Norge blir «fanget i kryssilden». Frykten er at Kina skal dumpe prisen på varene sine i Europa, fordi de mister tilgang til det amerikanske markedet. Det kan igjen føre til at norske varer blir utkonkurrert, ifølge NHO.

– Danskene har visstnok regnet på dette, sier Almlid.

Dersom det blir en handelskrig mellom Kina, USA og EU, vil det kunne koste dansk økonomi opp til 85 milliarder danske kroner og rundt 30.000 arbeidsplasser, ifølge Dansk Industri. Regnstykket er basert på Trumps uttalelser om økt toll.

Holsether mener det kan bli en slags «brexit-stemning» ved at enkelte norske industrier, som for eksempel stål, havner utenfor handelsavtaler.

– To tredjedeler av eksporten vår går til Europa. Vi er avhengig av et sluttmarked. Det er grunn til å være bekymret, sier han.

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener norsk næringsliv er klar for Trump, men at det er en viss bekymring blant bedriftene. Foto: Adrian Nielsen / E24

Almlid understreker at det ikke er stor eksport fra Norge direkte til USA, men at mye av det som eksporteres til Europa, også er verdikjeder i USA.

– Hele verden er et stort marked. Og når du begynner å dele opp markedet med toll, så rammer det spesielt eksportutsatte land som Norge.

Bedriftsleder mangler tilgang

Truls Orderløkken Andersen er en av de norske bedriftslederne som ønsker at Norge knytter seg tettere opp mot EU. Han leder Eidel, et norsk selskap som selger elektronikk til forsvar- og romfartsindustrien.

Selskapet har 50 ansatte, kontorer på Eidsvoll og Lillestrøm, og landet nylig en avtale på 100 millioner kroner med European Space Agency (Esa).

For at Eidel skal lykkes utenfor Norges grenser, er det avgjørende å bli inkludert i et EU-program kalt Secure Connectivity Programme, mener Andersen. I dag er ikke dette programmet inkludert EØS-avtalen.

Truls Orderløkken Andersen leder Eidel, som blant annet leverer krypteringsløsninger for satellitter. Foto: Eidel

– Romfartsektoren er myndighetsdrevet i Europa. For vår del handler det om å få tilgang til de markedene som er relevante i Europa. Vi registrerer at flere og flere programmer faller utenfor EØS-paraplyen, og dermed kommer vi ikke til bords, sier han.

– Det er synd ettersom Norge bruker mye penger på å utvikle norsk romfartsindustri.

Andersen viser til Andøya Spaceport, et romfartsenter på Andøya i Vesterålen som skal sende opp satellitter som kan gå i bane rundt jorden.

EU-hodebry

NHO mener at regjeringen må skjerpe seg når det gjelder etterslepet av såkalte EU-direktiver som står i kø for å innlemmes i EØS-avtalen. Over 500 rettsakter rettsakter Rettsakt er et juridisk dokument som er bindende eller veiledende for befolkningen, en del av befolkningen eller for statsorganer. Ordet brukes mye i EU-sammenheng. står bom fast hos regjeringen.

– Når vi signaliserer til Brussel at vi ikke implementerer disse, er det et dårlig tegn, sier NHO-sjefen.

Et hav av EU-direktiver har gitt hodebry for regjeringen. Mens Senterpartiet kjemper daglige kamper mot EU, har Utenriksdepartementet med Ap-politiker Espen Barth Eide i spissen hyret en ekstra statssekretær til å pleie Norges forhold til EU.

Mange mener mye om hvordan EUs politikk påvirker Norge. Da et nytt direktiv for fornybar energi var på høring, suste det inn over 2700 innspill på kort tid.

NHO Luftfart har sagt de frykter flyselskapet Norwegian vil flagge ut av landet dersom direktivet ikke blir innlemmet i EØS-avtalen. Andre krav som nye panteregler fra EU har skapt frustrasjon hos bryggeribransjen og dagligvare.

Almlid mener regjeringens varsomme EU-lovverk-innlemming tærer på forholdet mellom Norge og EU.

– Vi må ikke diskutere om vi skal si opp EØS-avtalen eller ikke. Den debatten må legges bort. Kostnadene er enorme for Norge og for norske arbeidsplasser.

Holsether ønsker seg også lignende skattepakker som IRA i USA, men får ikke plass til å si det i dette intervjuet. Foto: Adrian Nielsen / E24

– Er det et EU-medlemskap dere vil jobbe for?

– På lang sikt tror vi at EU-medlemskap kan være det beste for norske bedrifter. Men per nå er ikke det på agendaen. Derfor må vi passe på at vi bruker EØS-avtalen på en best mulig måte, sier Almlid.

Read Entire Article