Nettbutikk konkurs – skylder på ulovlig verktøy

8 hours ago 4


Daglig leder mener Coverbrands ville overlevd om det ikke var for konkurrentenes bruk av Google-rabatter.

Nettbutikken Coverbrands er konkurs. Foto: Skjermdump

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

Coverbrands er slått konkurs av Skatteetaten, etter 19 års drift. Selskapet er én av Norges største aktører for salg av kosmetikkprodukter på nett.

Daglig leder Petter Risto Aamodt sier at det er flere årsaker til konkursen.

– Én av dem er dette GAD-systemet som kom i fjor og som vi valgte ikke å sette opp, sier han.

Les på E24+

Kan du flytte boliglånet ditt til Sverige?

GAD står for «Google Automated Discounts» og er en relativt ny AI-tjeneste som nettbutikker kan bruke. Verktøyet overvåker markedet på nett og analyserer konkurrenters priser. Den finner så ut hva som er den mest effektive prisen på et gitt tidspunkt.

Resultatet kan være at man får et produkt til en betydelig lavere pris via Google enn om man går direkte til nettbutikken, slik E24 har omtalt.

– Vi tok en vurdering da det kom, men anså det som ulovlig, sier Aamodt.

Det samme gjorde Blivakker, som anslår at de har gått glipp av omsetning på 300 millioner kroner ved ikke å ta det i bruk.

Store tap

I mars konkluderte Forbrukertilsynet med at det er ulovlig å bruke GAD. AI-teknologien bryter med prisreglene, ifølge tilsynet.

Aamodt sier han hadde ønsket seg klarhet tidligere. Han vil ikke forsøke seg på å tallfeste hvor mye omsetning de har mistet til konkurrenter, men anslår at det er «flere titall prosentpoeng».

– Vi var veldig nær å klare oss, men GAD-saken tippet det over. Hvis vi hadde blitt med, eller hvis alle andre hadde latt være, så tror jeg vi fortsatt ville vært i business. Det er utrolig synd og veldig frustrerende for oss.

Selskapets regnskap viser samtidig at problemene har vart lengre enn som så for Coverbrands.

Etter en topp på 149 millioner kroner i 2021, ble omsetningen halvert de neste to årene. Fra å levere et overskudd på seks millioner, har det blitt totalt 37 millioner kroner i tap i 2022 og 2023.

Aamodt er noe vag når E24 spør om hvorfor.

– Vi gikk inn i et samarbeid som kanskje ikke ble helt som forespeilet. Men fordi vi ble fortalt at det skulle forbedres, så holdt vi på ansatte og holdt trykket oppe. Da blir det ekstra vanskelig, sier han.

I selskapets årsrapporter står det mer om hva det har handlet om.

«Vi har hatt store problemer med vår nye nettbutikk som vi lanserte i mai 2022», skriver selskapet i beretningen for både 2022 og 2023.

Der går det frem at nettbutikken har fungert «meget dårlig, vært ustabil og kunder har ikke kunne kjøpe varer av oss. Tapene har vært store som regnskapet også viser».

Les på E24+

SAS-sjefens siste hjertesukk: – Skader luftfarten

Blivakker-kontakt

Det er advokat Tom Hugo Ottesen i Kvale Advokatfirma som er oppnevnt som bostyrer for konkursen.

I en SMS til E24 skriver advokatfullmektig Sofie Reisænen at boet foreløpig ikke har noen konklusjoner om årsaken til konkursen.

«Arbeidet med å undersøke dette, samt gjeldssituasjonen, vil fortsette frem til skiftesamling», skriver hun.

Reisænen opplyser at boet ikke ønsker å kommentere om det blir salg av virksomheten. E24 kjenner til at Blivakker-gründer Einar Øygrei Brandsdal har tatt kontakt.

– Vi har fått en liste over varelageret, men det var ikke mye varer igjen der. Så det er nok ikke akutelt å kjøpe opp boet, skriver han i en melding.

Les på E24+

Snart forsvinner hemmelige bud - nå vil meglertopp annen taktikk til livs

Read Entire Article