Takk, NHO, Virke, Spekter og KS, for at dere garanterer for gode tiltak på arbeidsplassen. Nå gjenstår bare å frede sykelønnen i hele IA-perioden, så er vi i mål.
Peggy Hessen Følsvik
LO-leder
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er et leserinnlegg
En samlet arbeidsgiverside garanterer at de ikke skal stå i veien for gode tiltak på arbeidsplassen, inkludert de vellykkede bransjeprogrammene som er ett av tiltakene i IA-avtalen.
De sier de vil jobbe mer systematisk med forebyggende arbeidsmiljø, videreføre bransjeprogram, innhente mer kunnskap i trepartssamarbeidet, og bedre dialogen mellom arbeidsgiver, arbeidstager, sykmelder og Nav.
Det er fint å høre at arbeidsgiversiden sier at det ikke skal stå på dem, men de glemmer at de gir garantier de ikke kan gi. Hvordan kan NHO, Spekter, KS og Virke garantere for at bransjeprogrammene, som er avhengig av finansiering over statsbudsjettet, ikke vil bli ofret når millionene skal flyttes en sen nattetime under budsjettforhandlinger på Stortinget? IA-avtalen gir forutsigbarhet og finansiering i en fireårsperiode.
Om arbeidsgiverne imidlertid kan være med på å frede sykelønnsordningen de fire neste årene, så er vi i mål. Da kan vi signere en avtale og konsentrere oss om det gode arbeidet på arbeidsplassen. Som å sørge for at det er flere arbeidsgivere som jobber systematisk med oppfølging av arbeidsmiljø. 60 prosent gjør ikke det i dag.
Les også
Enige om gode sykefraværsgrep
Sykelønnsordningen ønsker de imidlertid ikke å la ligge. Den skal utredes, trolig med det for øyet å foreta kutt i en ordning som har skapt trygghet for norske arbeidstagere siden 1978. Nylig sendte NHO, Virke, Spekter og KS et brev med ønske om å «frede» sykelønnen i 18 måneder. Det har ingen verdi, og det vet arbeidsgiverne. En utredning og et lovarbeid tar vesentlig mer enn 18 måneder og dermed er sykelønnsordningen i spill.
Det kan virke som om arbeidsgiversiden gambler på at et eventuelt nytt stortingsflertall skal være med på et kutt i sykelønnsordningen i løpet av den neste fire årene og samtidig beholde de andre elementene i IA-avtalen. Det de glatt overser er at full lønn under sykdom i inntil ett år er bunnplanken i IA-avtalen. Det har gitt stabilitet og forutsigbarhet for arbeidstagerne og for avtalen siden den første gang ble undertegnet i 2001.
Arbeidsgiverne, med NHO i spissen, har gått inn i forhandlingene med ett ultimatum, nemlig å utrede et kutt i sykelønnsordningen, som vil skape ulikhet og skjevfordeling som vil ramme de svakeste. De som trenger det mest. At KS og Spekter har gått med på NHOs spill er oppsiktsvekkende, all den tid de har tariffestet full lønn under sykdom for sine grupper. Eller er også Spekter og KS med på NHOs tankespinn om å gå løs også på tariffavtalene? Slik Nina Melsom var inne på i Klassekampen mandag 18. november. Da sa hun rett ut: «Både lovverk og tariffavtaler kan endres» og nye regler for sykelønn «må selvfølgelig gjelde alle».
Ikke bare vil de gå løs på lovverket, de vil ta tariffavtalene også. Det er nye toner og det er nesten så det er fristende å si: Tilgi dem ikke, de vet hva de gjør.