Oslo Børs åpnet med oppgang, men falt raskt igjen. Her er alt det siste du må vite om børsuroen.
Tirsdag 8. april kl. 13:25Kortversjonen
- Oslo Børs åpnet med oppgang, men falt raskt igjen grunnet nervøsitet blant investorer.
- Tollkrig mellom USA og Kina eskalerer, med nye trusler om økte tollsatser.
- S&P 500-indeksen nærmer seg et fall på 20 prosent, og risikoen for resesjon i USA øker.
Et forventningsfullt Asia våknet til grønne piler etter en vill dag for verdenshandelen i går. Oslo børsen åpnet med oppgang, men falt raskt igjen. Onsdag er det ventet at EU vil komme med sitt motsvar til USA.
– Det har vært noen brutale børsfall i mange dager på rad, forteller E24s kommentator Sindre Heyerdahl.
Nervøsiteten er fortsatt stor.
– Donald Trump spiller et veldig høyt spill med stor risiko, er dommen fra VGs utenrikskommentator Per Olav Ødegård.
Kommentator, E24
Utenrikskommentator, VG
1 Hva er status på tollkrigen mellom USA og Kina?
På Truth Social truer Donald Trump med at USA vil innføre ytterligere 50 prosent toll mot Kina om de ikke fjerner mottiltak.
Da vil Kina igjen slå hardt tilbake, er beskjeden fra Beijing.
Det hele startet med at USA innførte 34 prosent toll på kinesiske varer. Kina svarte med å innføre 34 prosent toll på amerikanske produkter.
– Det som har skjedd de siste dagene, har satt forholdet mellom Kina og USA på spissen. Det foregår en nervematch akkurat nå. Hvem klarer å stå i dette? Hvem tør å stå i det? spør Ødegård retorisk.
Støtter du Trumps tollpolitikk?aJabNeicUsikkerHan tror ikke Kina vil gi seg.
– Når Trump truer med ytterligere toll er det en ren form for utpressing mot Kina, og det tror jeg ikke fungerer. Kina har et stort handelsoverskudd, de eier en god del av den amerikanske statsgjelden. Trumps forsøk på komme på offensiven kan fort slå tilbake på USA.
Kina har en større kapasitet i å stå i en tollkrig med USA enn mange andre land. Donald Trump spiller et høyt spill, med stor risiko, der han har gitt Kina en veldig stor fordel:
– Kina kan fremstå som det landet som forsvarer frihandel og som er opptatt av regler i internasjonal handel. Den rollen tilhører vanligvis USA, forklarer Ødegård.
2 Manipulasjon i markedet?
Det har vært store svingninger på børsen verden over.
Mandagen på Wall Street har blitt beskrevet som en «vill dag», med store jojo-svingninger hele dagen grunnet tollrykter.
Alle de viktige indeksene skjøt plutselig kraftig opp mandag ettermiddag etter at flere medier omtalte uttalelser fra Trump-leiren om en mulig 90 dagers pause i toll for alle land utenom Kina.
Det hvite hus uttalte til CNBC at ryktene om tollutsettelse er «fake news».
– Kan de som sto for «falsk informasjon» om 90 dagers pause bli straffet for «manipulering» av markedet?
– Man skal ha den samme type informasjon i et marked, hvis ikke blir det lett å betrakte som innsideinformasjon, hvor noen får en fordel fremfor andre.
– Det er mulig å tenke seg at noen var tjent med å slippe et rykte, for du kan tjene veldig mye penger hvis du har så god informasjon at du vet at markedet vil reagere raskt og umiddelbart. Og det var nok noen som også beriket seg i denne fasen, hvor da plutselig børsene steg voldsomt opp før det ble klart at informasjonen var falsk eller ikke riktig, svarer Heyerdahl.
3 Vil det lønne seg å kjøpe aksjer nå?
Hvis man har en langsiktig sparemål.
– Hvis du vil tåle de svingningene godt nå, så må pengene vært myntet på fremtiden. Da snakker vi gjerne om minst en fem til syv år, for da tåler du at det bølger og at det kan falle vesentlig mer enn det har gjort nå.
Aksjer er jevnt over mye billigere nå enn de var for bare en måned siden. Trumps politikk har sørget for at verdens viktigste børsindeks, SNP500, snart er nede i et fall på 20 prosent.
– Det sier litt om at du får en billigere inngangsbillett i markedet, særlig den amerikanske børsen, sier Heyerdahl.
Men man må være klar over at det kan falle vesentlig mer.
– Det har blitt billigere, ja, men det betyr ikke at bunnen har nådd. Det er fortsatt stort potensial for videre fall. Nervøsiteten er fortsatt stor.
4 Kan økonomien til USA og Kina falle på grunn av tollkrigen?
Det er et stort potensial for videre fall.
Kina og USA er to land som har tjent stort på en verdenshandel som blant annet har gjort varer billigere for amerikanere.
Tollkrigen kan føre til at mange varer kan bli mye dyrere.
– Veldig mange bedrifter og forbrukere i Kina og USA vil kunne holde mer igjen på pengebruken om handelskrigen bare eskalerer, sier Heyerdahl.
Ledende finansmiljø i New York vurderer at sjansen for at USA går inn i resesjon i år, nå har økt fra 40 til 60 prosent.
– Altså er det mest sannsynlig med økonomikrymping i USA.
5 Skaper Trump resesjon med vilje?
Er det slik at Trump ønsker å skape en resesjon med vilje, for å senke styringsrenten hos sentralbanken i USA, og dermed gjøre statsgjelden billigere, forså å bruke inntekten på tollen til å betale ned gjelden?
– Det enkle svaret er antagelig ja, svarer Heyerdahl. Donald Trump har ikke vært eksplisitt på dette, men mistanken har økt i det siste.
Han forklarer:
– Så sent som på mandag oppfordret han den amerikanske sentralbanken til å kutte i styringsrenten. Han har heller ikke avfeiet at det kan bli resesjon fremover. Hvis den amerikanske sentralbanken kutter renten en god del ganger i år, så kan det hjelpe ham hos en god del velgergrupper.
Men en resesjon vil føre til lavere vekst i amerikansk økonomi, økte priser og økende arbeidsledighet. Det vil smerte den amerikanske forbrukeren.
– Men for noen velgergrupper kan det Trump gjør nå, oppleves som attraktivt. Mange vippestatvelgere som opplevde at industriarbeidsplasser forsvant til Mexico, Kina eller Vietnam vil kanskje få litt flere jobber å velge mellom.
Trump lovet å fjerne inflasjonen og prisstigningen under valgkampen i fjor. Nå tror de fleste amerikanske økonomer og analytikere at tollkrigen vil føre til at den øker igjen.
– Det er jo det amerikanske forbrukere kommer til å merke i tiden fremover. Alt blir dyrere, fra mat til klær og biler og alt som er, på grunn av denne tollpolitikken, sier Ødegård.